Index: új otthonfelújítási program jön

2024. február 16. 08:27

A kormány elismerte, hogy dolgoznak egy támogatási programon, de annak kidolgozása még gyerekcipőben jár.

2024. február 16. 08:27
Man using nail gun to install siding during home remodeling project

Az Index értesülése szerint a január elsejétől az induló CSOK Pluszhoz egy új otthonfelújítási program is társul, így új köntösbe bújva térhet vissza a korábban nagyon népszerű, 2022. december 31-gyel kivezetett otthonfelújítási támogatási program.

A korábbi konstrukció, amely sikeresnek bizonyult, várhatóan finomhangolva tér vissza a piacra.

A kormány elismerte, hogy dolgoznak egy támogatási programon, de annak kidolgozása még gyerekcipőben jár. A szakemberek arra számítanak, hogy a nagyvárosi CSOK helyére belépő támogatási forma követelményeibe – vagyis a csok pluszba – beépíthetik az energiahatékonysági előírásokat. Szerintük ugyanis a otthonteremtési támogatási program 1.0 mérlegének negatív oldalára – számos pozitív mellett – az írható fel a legvastagabb tollal, hogy bármire felhasználható volt, ami akár csak „szőrmentén” érintette a felújítást.

Az elmúlt év során az energiahatékonyabb ingatlanok helyett inkább az olcsóbbak iránt érdeklődött a lakosság, függetlenül az energiakrízistől. Ennek hátterében részben az előző tél enyhe időjárása állt, ami rávilágít arra, hogy még van hova fejlődni a magyarok tudatosságában.

Szakértők azt várták, hogy a nagyvárosi CSOK utódja energiahatékonysági előírásokat fog tartalmazni. Az előző otthonteremtési támogatási programot ugyanis sokan negatívumnak tekintették, mivel bármire felhasználható volt, ami csak érintette a felújítást.

Az energiakrízis közepette olyan fontos beruházások hanyatlottak el, mint a megfelelő szigetelés vagy az energiahatékonyságot növelő fejlesztések. A magyar ingatlanok rossz minősége miatt jelentős részük felelős az országos energiafelhasználásért.

Meg kell lovagolni a lakosság gondolkodásában tapasztalt áttörést, és ehhez hozzárendelni a forrásokat

– mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Nyitókép: Thomas Barwick / Getty images

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. február 16. 15:14
Tisztelt MaBaker! Mi is infohiány miatt szülőknél nem optimálisan oldottuk meg a gázkazánt. Nálunk már sikerült. Van oly kombi gázkazán, melynek saját olcsó műa. kéménye van, és előírás szerinti szereléssel könnyű engedélyeztetni. De az Immergas egyes kombijait bekötheti régi gázos kéményre, és jobbra-balra egyaránt kialakítható légbeszívó, mert külön légbeszívó csonkja ott van. A külön légbeömlés előkészítését házilag elő tudja készíteni. Akkor üzemel aránylag olcsón, ha puffertartályra termel, és a meleg vizet is onnan veszi ki. A készülék 250e-től, puffer 150e-től, szerelékek, munkadíj, stb. ktg. össz. 600-800e is lehet. No, ennyiből klimatizálni is lehet, szóló, dupla, vagy tripla készülékekkel, engedélyeztetés, kémény ktg. nincs. 100 nm feletti klímafűtés és teljes családi áramfogyasztás 22 eFt/hó általány régi építésű, részben szigetelt családi háznál. Gyors felfűtés, olcsó magas hőmérséklet, résszellőzés, sok egyéb szolgáltatás, KÉNYELMES. Tisztelettel!
polárüveg
2024. február 16. 14:41
A leghatékonyabb, legoptimálisabb, aránylag gyorsan megoldható a klímára való átállás: negyedeli az energia ráfordítást! Áramot pedig hazai forrásokból is lehet biztosítani : biogáz, geotermia. A növényi hulladékok, iparnak nem alkalmas faalapanyagok olcsó fűtést biztosítanak bármely alternatív vegyestüzelésű eszközzel. Főként, ha faelgázosító üzem vagy másodlagos égés, v. köpenyhő cirkuláció, v.légkonvekció, v. hőleadó felületnövelés megoldható. Modern formája puffertartállyal és csővezetékes felületfűtéssel dolgozhat együtt. Régen falun a kukoricaszár, -csutka, szőlővenyige, -tőke, száraz ágak, tönkök teljesen jellemzőek voltak fűtő és tüzelőanyagként. A magyar sufnituningként alkotott ún. "sörkollektor" nagyon hatékony, olcsó kiegészítő fűtőeszköz. Vidéken legolcsóbb szigetelés a szalmabála. Az erős nyarak a filléres kartonpapír-alufólia napszakács dobozokkal való főzést lehetővé teszik a ráérőbb embereknek: nyugdíjasoknak, home office-ban dolgozóknak, stb. Íme, olcsó forrás.
RasPutin
2024. február 16. 09:28
A belső fogyasztás élénkítésével növeljük a GDPt. Mint 2000.ben.
MaBaker
2024. február 16. 09:24
"Az elmúlt év során az energiahatékonyabb ingatlanok helyett inkább az olcsóbbak iránt érdeklődött a lakosság, függetlenül az energiakrízistől. Ennek hátterében részben az előző tél enyhe időjárása állt, ami rávilágít arra, hogy még van hova fejlődni a magyarok tudatosságában." Talán mert az energiahatékonysági beruházások annyira drágák, hogy csak egy csinált energiakrízisben térülnek meg valójában még rezsicsökkentéstől függetlenül is. Én például kifejezetten nagy alapterületet fűtök, közepesen szigetelve, ráadásul egy elavult gázkazánnal. Most ütöttem be a számológépbe, hogy hány év alatt térülne meg egy kazáncsere kéménybéleléssel. Kiadott egy olyan számot, amikorra már többszörösen halott leszek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!