Horror árakra számíthat, aki idén is sílécet köt a talpára

2024. február 05. 17:06

A mátraszentistváni Síparkban a 20. hóágyúzott szezonukat kezdik meg, s ami jó hír a sportolóknak, a tavalyi árakon.

2024. február 05. 17:06
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A síelés soha nem tartozott az olcsó hobbik közé mára már egyértelműen luxusprogramnak számít. Nem is elsősorban a felszerelés lett brutálisan drágább, mint az elmúlt években – bár a viszonylag elfogadható minőségű síléc, a kötés, a bakancs, bot, kesztyű, sisak, szemüveg, speciális dzseki, nadrág együttes ára 200-250 ezer forintnál kezdődik –, inkább a síbérletek kerülnek sokkal többe. S akkor még nem beszéltünk az utazási költségekről, továbbá a szállás, étkezés áráról.

De az csak az egyik probléma, hogy egyre mélyebben kell benyúlniuk a zsebükbe a síelőknek. A globális felmelegedés hatása itt valóban nagyon jól tetten érhető. 

Számos, alacsonyabban fekvő terepen később kezdődik, hamarabb fejeződik be a szezon, 

és gyakran előfordul, hogy a váratlan hőhullámok hatására napokig nagyon pocsék a pályák minősége. S még ha jó előkészületek után, alapos karbantartással síelésre, snowboardozásra alkalmassá teszik is a pályát a hóágyúkkal, meglehetősen illúzióromboló, hogy azokon túl alig vagy egyáltalán nincs hó, a csupasz hegyoldalakat lehet látni.

S az is előfordul, hogy egyes pályák ki sem tudnak nyitni, vagy szezon közben váratlanul le kell húzniuk a rolót. A tavalyi az egyik legrosszabb szezon volt az elmúlt időszakban, még osztrák és svájci terepek is zártak be. Emiatt kevesebb pályának, rövidebb időszak alatt kell kiszolgálnia a szinte ugyanannyi sportolni vágyót, ez pedig a zsúfoltság növekedésével jár. 

Persze a szakemberek mindent megpróbálnak a helyzet javítása érdekében. 

Több országban kezd elterjedni a hógazdálkodás, ami azt jelenti, hogy a tél végéhez közeledve felhalmozzák a havat, 

majd  hatalmas, hőszigetelt sátorokba teszik, ahol eláll a következő szezonig, s ekkor újra felhasználják. Ez az eljárás persze rengeteg pénzbe kerül, a költségeket vagy annak egy jelentős részét szintén beépítik a síbérletek árába.

Nem véletlen, hogy a drágaság, a kényelmetlenség egyre több embert riaszt el a téli sportok űzésétől. Nemrég került nyilvánosságra egy felmérés, miszerint a magyarok közül egyre többen választják a hegyek helyett a meleg tengerpartokat, sokan szívesebben utaznak többet, azért, hogy januárban, februárban is élvezhessék a Napot. S ha belegondolunk, nem is kerül többe még egy egzotikus kirándulás sem, beleértve a repülőjegy árát is.

Persze sokan azért kitartanak, elképzelhetetlennek tartják, hogy legalább néhány napon ne szereljék fel a lécet, a snowboardot a lábukra. Több, kisebb, ám valójában csak alapélményt – vagy nagyon azt sem – nyújtó pálya mellett már 

Magyarországon is van két olyan síterep, amelyek a földrajzi adottságainkhoz képest meglepően színvonalasak. 

Az egyik a nagyon hangulatos és jól felszerelt eplényi Síaréna a Bakonyban, ahol csaknem nyolc kilométeren 18, különböző hosszúságú pálya és 9 felvonó található. 

Rengeteg fajta jegy van, a legdrágább 15 ezer 200 forint, ezért a hétvégén több pályán reggel 9 órától záróráig síelhet egy felnőtt, mindennap van esti műszak is, vasárnap 6-ig, a többi napon pedig 7-ig. S bár a síterep legmagasabb pontja mindössze a 509 méter, a mikroklímájának köszönhetően meglehetősen hóbiztos, és persze besegítenek a hóágyúk is.

A mátraszentistváni Síparkban csaknem négy kilométeren tíz pályán fél 10-től fél 5-ig – időnként esti sízést is meghirdetnek 5 órától 8-ig – élvezhetik a havat a síelők, snowboardosok, akiknek kilenc felvonó – beleértve a varázsszőnyeget és a karusszelt is – segíti a hegyre jutását.

A Sípark ezen a télen december 8-án nyitotta ki a kapuit, ez egyben jubileumi idényük is, hiszen a 20. hóágyúzott mátrai szezonjukat ünneplik. A Sípark kommunikációs és turisztikai tanácsadója elmondta a Mandinernek, hogy a decemberi forgalmuk ugyan kissé elmaradt a várakozásoktól, és a költségeik sem lettek alacsonyabbak, ennek ellenére is meglepetéssel készültek: 

az idei szezonban tavalyi árakon várják a sí szerelmeseit, a síbérletek, -oktatás és a -kölcsönző is ugyanannyiba kerülnek, mint az elmúlt idényben. 

Tóth Csaba Gábor kijelentette, a szezon hátralévő idejére erős forgalomra számítanak: nemcsak remek hóalapot tudtak kialakítani, de az elmúlt napok hideg időjárásának és a modern hópótló rendszerüknek köszönhetően minden pályájukon elérték a 60-90 centiméteres hóvastagságot. Az alpesi hangulatról pedig nemcsak a hóbiztos és ratrakolt pályáik, hanem a síélményhez elengedhetetlen hütte éttermük, vagy az esti síelések során kivilágított pályáik is gondoskodnak. A legkisebbek síoviban élvezhetik a havat, a tanulni vágyók pedig Magyarország legnagyobb síoktató parkjában pattanhatnak sílécre vagy snowboardra. 

A kommunikációs tanácsadó arról is beszámolt, hogy idén is számos amatőr és profi sí- és snowboard versenynek adnak otthont a Sípark, így a kezdőktől egészen a profi versenyzőkig várják a lejtők ördögeit.

Akit a hazai terepek nem elégítenek, ezeknél hosszabb, komolyabb pályákon szeretne siklani, azok kénytelenek a határon túlra utazni. 

Nyilván a szomszédos országok viszonylag közeli síterepei a legnépszerűbbek. Szlovákiában Donovaly – ahol két különálló pályarendszer található, összesen 11 kilométerrel – a legkönnyebben elérhető, már színvonalas szolgáltatást nyújtó pálya, ott egy teljes nap a felnőtteknek 35 euró. Északi szomszédunk legnagyobb, legjobb síterepén, a csaknem 50 kilométer hosszúságú Chopok-Jasnán már 69 euró a napijegy. Lehet Szlovéniába is utazni, a legközelebbi a Maribor-Pohorje, ahol 43 eurót kóstál egy felnőttjegy.

Persze akinek még több ideje és még több pénze van, Ausztriába utazik, ott nem egy 2-300 kilométernyi pályarendszer is található, de nyilván minél többet nyújtanak, annál többe kerülnek. 

Ennek ellenére rengeteg magyar szót hallani a lifteken, hüttékben, honfitársaink legkedveltebb helyei Semmering-Stuhleck (59,50 euró), Kreischberg-Murau (62 euró), Schladming (73,50 euró). 

A még ínyencebbek Svájcba, Franciaországba, netán a tengeren túlra, Kanadába, Amerikába utaznak.

Tehát mi, magyarok, ezt sem adjuk fel, amíg találunk egy pályányi havat, s egy működő felvonót.

 

Nyitókép: Síelők és hódeszkás a mátraszentistváni síparkban 2023. január 29-én. MTI/Komka Péter

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coyote-0
2024. február 07. 14:25
"Tehát mi, magyarok, ezt sem adjuk fel, amíg találunk egy pályányi havat, s egy működő felvonót." Miért adná fel? Aki megteheti, megvan rá a pénze miért ne menne? A túlvilágra nem lehet átvinni a pénzt. Nekem sajnos az idén kimarad, de mennék ezerrel.
Szles
2024. február 05. 23:17
A hazai síelés az új balatoni lángos, vagy mi szösz?
atti64
2024. február 05. 21:02
NEM SIELIK NEM ÉRDEKEL.
nemecsek-3
2024. február 05. 20:48
Mit keres itt ez a cikk a szezon végén, Kérdés, hogy van/volt-e hó és mikor és mennyi. de a klímaváltozás meg a bődületes, elképesztő megrettentő ár hogy jön össze? Volt amikor a Balatonon lehetett korcsolyázni. Most mennyibe kerülne, egy befagyasztott Balatonon. Bődületes ár húúú. Ha valaki nyáron akar Edelényben sielni az is drága lesz. Ha télen nincs hó és sielni akar az lesz a legdrágább és akkor firkászhat, hogy melyen elképesztő áremelkedés a síelésben Tudom hogy kell a pénz a cikkért de szánalmas a nívó. Lehet a hülyeségek írása majd sértődés a kritika miatt lehet elmenni dolgozni Ha nem megy az írás akkor a büdös munka marad. Sokan űzik ezt,mert ha mindenki újságot írna akkor magával együtt éhenhalnának. Múlt héten érkezett egy sielő csoport Franciaországból, Egyáltalán nem volt lényegesen magasabb az ár mint ugyanez 1 évvel ezelőtt. A sielés soha nem tartozott a legolcsóbb kategóriába A hitech síléceket /felszerelést ne akarja faléc árfekvésben kapni ,hagyjuk a síránkozást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!