Hát ez óriási: kerékpársáv felől érdeklődtek Karácsonyék, de ez már a szocialista polgármesternek is sok volt

2024. február 09. 12:12

Újabb üzengetés, megint a Karácsony-stáb és Őrsi között.

2024. február 09. 12:12
Őrsi Gergely, Karácsony Gergely
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Egészen elképesztő cikkre bukkanhatott az a kedves olvasó, aki február 6-án az Énbudapestem.hu nevű felületre kattintott: egy járdaátépítésről szóló írásról van szó. Ebben annak próbált utánajárni a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat portáljának újságírója, miként zajlik az I. és a II. kerületet elválasztó Csalogány utcai járda egy szakaszának átalakítása.

Csalogány utcai járda és egy oszlop
Ön is belefutott a Csalogány utca végén a "pokol járdaszakaszába"? 50 millióért teszik rendbe a környezetet a baloldali vezetésű (I. és II. kerületi) önkormányzatok.
Forrás: Google Maps

„Ha valaki néhányszor megfordult a Széna tér környékén, biztos belefutott a Csalogány utca végén, »a pokol járdaszakaszába« – startol a cikk.

– Egy olyan tragikusan kialakított területbe, ahol minden szörnyűség megtalálható, aminek pusztán a gondolata is elég ahhoz, hogy az ember – főleg, ha babakocsival közlekedik –, újra tervezze az útvonalát. A Csalogány utca 45. előtti, körülbelül 10 méteres szakaszon úgy egy méteresre szűkül a járda, ráadásul a sarkon egy villanyoszlop is a gyalogos útját állja. Az út egyik oldalán kerítés áll, a másikon a forgalmas úttest. A rövid, mindössze néhány méteres szakasz elég volt ahhoz, hogy kellemetlenné tegye a közlekedést és nemcsak a babakocsisok, a biciklisek számára.”

Az Őrsi Gergely-féle II. kerületi önkormányzat január 21-én bejelentette, hogy gyalogátkelőt építenek a Csalogány utca-Erőd utca csomópontban, mindazonáltal visszaveszik az illegálisan lekerített közterületet, s áthelyezik a villanyoszlopot. Megtörténik továbbá a járda kiszélesítése, akadálymentesítése, az I. kerületi önkormányzattal együttműködve, mert például a gyalogátkelőhely létesítése nem a II. kerület területén valósul meg. A teljes projekt költsége nagyságrendileg 50 millió forint lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb szembesítés Karácsonyéknak – ismét Őrsi Gergelytől

Ezekre szintén kitér a portál, amelynek újságírója megkereste a szocialista polgármestert, afelől érdeklődve például, hogy mekkora lesz az új járda, hány parkolóhelyet alakítanak ki a területen, s hogy mi történik az illegális kisajátítással.

Azonban a szocialista városvezető nem rejtette véka alá véleményét, főleg akkor, amikor említésre kerültek a tervek és a kerékpársávok.

„Ez közel sem olyan volumenű beruházás, mint ami mondjuk az Árpád fejedelem úti, fővárosi beruházásban megvalósult, vagy éppen a Nagykörútra felfestett kerékpárút, amelyek aztán mindennek ellenére csak úgy megjelentek. Itt mégis egy több lépcsőből álló, a Széna téri beruházáshoz kapcsolódó közösségi egyeztetés előzte meg a munkálatok elindulását” – magyarázza Őrsi a Karácsony-féle újságnak. Majd hozzáteszi: „Azokat a fővárosi munkavállalóktól beérkező kérdéseket amelyek arról szólnak, hogy a fővárosi útkezelésre miért csak gyalogátkelőhelyet létesítünk, és miért nem nyúlunk a kerékpáros közlekedéshez, nem tudjuk értelmezni. A főváros dolga lenne, hiszen az ő útszakaszuk, mi most a gyalogos közlekedést szeretnénk biztonságosabbá tenni.”

De maradt még tüske benne, mert mikor szóba került az illegális közterület-foglalás,

a szocialista polgármester a következőket mondja: „Aki az elbirtoklást elkövette, a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlan, tehát a Jurányi Ház. Hogy rajtuk keresztül a fővárosi önkormányzat tette-e, vagy más, azt a hatóságoknak kell majd kiderítenie egy eljárás során.” Majd megjegyzi persze, hogy a Jurányi Házzal kiváló az együttműködésük, ám „hogy a tulajdonos ezt miért nem észlelte, szerintem a fővárosi önkormányzattól kell megkérdezni. Mi észleltük, és megtettük a lépéseket, hogy rendezzük a terület sorsát”.

A Jurányi Ház vezetője, Rozgonyi-Kulcsár Viktória viszont azt mondja a cikkben, a kérdéses terület nem az épülethez, de nem is a fővároshoz, hanem a II. kerülethez tartozik. És ugyanezt gondolja a cikkben szintén megszólaló Budapest Közút.

Ezt is ajánljuk a témában

Korábban is voltak üzengetések Karácsony és Őrsi között

Apróságnak tűnhet a történet, de nem ez az első összetűzés a felek között. Emlékezetes például Őrsi Borsnak küldött válasza, ami arra vonatkozott, „tahóparkolónak” nevezi-e a járdán parkoló Karácsonyt is, miután ugyanezzel a jelzővel illette a közelmúltban Kern Andrást színművészt, aki ugyancsak szabálytalanul állt meg autójával a II. kerületben. „Bár Kern András filmjein nőttem fel, és személyesen Karácsony Gergelyt is kedvelem, ezek senkinek sem adnak felmentést a közösen meghozott szabályok alól – írta a szocialista városvezető. – Járdán megállni csupán akkor lehet, ha azt tábla vagy útburkolati jel megengedi, és ezt a főpolgármester sofőrje nem vette figyelembe. Bízom benne, hogy egyszeri botlásról van szó, és a főpolgármester szolgálati autójával is igyekeznek szabály követően közlekedni.”

Itt jegyeznénk meg, Karácsony és a sofőrje esetében nem egyszeri botlásról volt szó.

Őrsi tavaly augusztusi Facebook-bejegyzése szintén nem kímélte a főpolgármester stábját. „A Főváros alvállalkozói a Szilágyi Erzsébet fasornál végzett pályafelújítási munkálatok során többmillió forintos kárt okoztak a fasori fákban. (…) És sajnos a megállók felújítása sem teljes, hiszen 2023-ban már talán nem kegy, hanem alap hozzáállás, hogy egy villamosmegálló legyen akadálymentes, pláne, ha amúgy is hozzá kell nyúlni” – utalt arra, hogy az 56-os, az 56A, az 59-es és a 61-es villamosokat érintő felújításra.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép forrása: Facebook


 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2024. február 09. 16:31
Ez az Őrsi igazán ott hagyhatná már a balosokat és indulhatna függetlenként. Mert amúgy jól teszi a dolgát és nem pártpolitizál.
andris-923
2024. február 09. 15:32
Csókolom belbudán vagyunk ott a festék sem ugyanannyi mint karakoszörcsögön Egy kis cirkusz kell a lakosoknak ki mennyit tesz a kerületért Hogy hogy osszák el a maradék lóvét a választások előtt ami még maradt a kasszában Egyébbként az onizeomus helyen már vagy 50 éve ilyen állapotok vannak eddig nem tűnt fel senkinek? Hahaha
baronet
2024. február 09. 14:40
Mecsoda probléma.... Azonnali válságstábot! Seggfejek.
Janika50
2024. február 09. 13:41
Nem olvastam el a cikket, nem érdekel a bolsik civakodása. De ha igy megy, lesznek még itt Rajk, Pálfi ... perek, akasztások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!