Elhunyt Czakó Gábor

2024. február 21. 10:03

Életének 82. évében elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a Nemzet Művésze, a magyar keresztény, konzervatív, jobboldali gondolkodás nagy alakja.

2024. február 21. 10:03
null

Czakó Gábor író, nyelvrégész 1942-ben született a Tolna megyei Decsen. Édesapja 1943-ban a doni ütközet során eltűnt. 1960-ban érettségizett Szekszárdon, majd a pécsi jogi egyetemen szerzett jogászi diplomát.

Tanulmányai után jogászként dolgozott, és 

mind a szépirodalom, mind a képzőművészet területén alkotott.

Többek között a Mozgó Világ szerkesztője is volt 1978 és 1983 között, majd a kilencvenes években a Magyar Szemle szerkesztője lett.

Írt számos regényt (Emberkert, Megváltó, Várkonyi krónika), színdarabot, szociográfiát; valamint esszékötetek (Beavatás-sorozat) sorát. Utóbbiból televíziós esszésorozat is született.

A magyar konzervatív, jobboldali sajtó ismert szerzője és véleményvezére volt,

a lapok hasábjaitól közönségtalálkozók soráig találkozhattunk Czakó Gáborral az elmúlt évtizedek során. Az író Antall József tanácsadó testületének is a tagja volt a kilencvenes évek elején.

Az évek során Kossuth-díjjal, Prima díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal-érdemrenddel, valamint 2019-ben A Nemzet Művésze díjjal is kitüntették.

Feleségével, Simon Évával hat gyermeket neveltek föl, tizenhat unokájuk lett.

A Mandiner 2019-ben készített nagyinterjút Czakó Gáborral. Győrffy Ákos vele készült beszélgetését itt olvashatják.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahány magyar, annyi király – Czakó Gábor a Mandinernek

„Ahány magyar van, annyi király. Mindenkinek a fején van egy pici koronácska, amit saját maga csempészett a kalapja alá.” Magyarságról, hitről, művészetről, kultúráról, ország és világ állapotáról beszélgettünk Czakó Gáborral, aki öt évtizednyi szerteágazó munkássága elismeréseként a minap vehette át a Nemzet Művésze díjat. Korunkról elmélkedve leszögezi: „Aki azt hiszi, hogy egy zárt rendszerben – márpedig a Föld zárt rendszer – bármi korlátlanul növekedhet, az vagy őrült, vagy szélhámos”. Nagyinterjúnk!

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2024. március 12. 16:50
Tegnap volt a temetése. A sajtó nem írt róla, a Mandinerben egy sor sincs erről. :-(
ganaji b
2024. március 01. 20:43
Kevés tisztább emberrel találkoztam. 1980-tól hallgattam a gondolatait Apám köreiben. Az Antall -kormány alatt láttam a reménytelen küzdelmeit a komcsi sajtóval és azok köreivel. Nagyszerű Magyar Ember volt. Csak remélem, hogy sokan lesznek lesznek a temetésén. Nagyon sokan.
Valodi
2024. február 21. 23:56
Mély fájdalommal olvasom a halálhírét - ismét kevesebben lettünk egy kiváló emberrel! Nem minden gondolatával értettem egyet, de nagyon fog hiányozni. Legyen neki könnyű a föld, fogadja Isten szeretettel!
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 21. 16:09 Szerkesztve
Tessék olvasni a műveit! Mindet! De ha mást nem is, akkor legalább az Aranykapu című regényét, ami, szinte minden irodalomkritikus szerint, az 1945 óta született legjobb történelmi regény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!