Egynapos sztrádamatricák: heteken belül óriási változást jelenthetnek be

2024. február 14. 07:04

Változik az egynapos sztrádamatrica érvényességi ideje: nem mindegy, hogy egy napra vagy 24 órára vonatkozik majd.

2024. február 14. 07:04
Traffic jam at road.Background blurred

A Totalcar arról ír, hogy az egynapos sztrádamatricákról szóló rendeletmódosítás hamarosan hatályba léphet, és a tervezet szerint nem a vásárlástól számított 24 órára fog vonatkozni, hanem az adott napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium oldalán nemrég megjelent rendeletmódosítás tervezete részletezi az egynapos autópálya-matricák bevezetését, beleértve az árat és az érvényességi időt. Ez alapján az egynapos matrica ára több mint 5 ezer forint lesz. 

A tervezet szerint az egynapos matricáért az éves országos matrica árának 9 százalékát kell fizetni. Az idei évben a motorok és a maximum 7 személyes személyautók esetében az éves matrica ára 57.260 forint, tehát az egynapos matrica ára 5.150 forint. A 3,5 tonnánál könnyebb kisbuszok és kisteherautók esetében az éves matrica ára 81.280 forint, tehát az egynapos matrica ára 7.310 forint lesz. 

A korábbiakban nem volt egyértelmű, hogy az egynapos matrica érvényessége a megváltástól számított 24 órára vagy egy adott naptári napra vonatkozik-e. A tervezet szerint az utóbbi lesz.

Abban ugyanis ez áll: 

A napi jogosultság: amely a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig.


Ha valaki például április 15-én 13 óra 48 perckor vásárolná meg az egynapos matricát, akkor az csak április 15-én érvényes, nem pedig április 16-án 13 óra 47 perc 59 másodpercig. A tervezet értelmében a módosítás március 1-jén lép életbe, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már márciustól elérhető lesz az egynapos matrica. A  jogszabály-módosításban ugyanis ez szerepel: 

A megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A közzététel és a hatálybalépés között legalább 30 napnak el kell telnie.


Az egynapos ár még nem jelent meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) weboldalán, ami arra utalhat, hogy esetlegesen késésben van a tervezett március 1-i megjelenéssel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Jung Getty / Getty images

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. február 14. 13:25
Gondolom lesz majd olyan aki 23.59-kor megveszi aztán 2 perc múlva jön a bünti mert lejárt.
kislaci-2
2024. február 14. 09:13
csorogecik lehet rinyalni
Bitrex®
2024. február 14. 08:52 Szerkesztve
A jugó vendégmunkás, aki este 10-kor ér a Hegyeshalom/Nickelsdorf-i átkelőhöz, az várjon két órát, hogy ne kelljen fölöslegesen pénzt kiadnia? Baromság! Legyen csak 24 órára érvényes, és fele ennyiért! De még egy 12 órás matrica bevezetése sem lenne hülyeség.
dupree
2024. február 14. 08:11
Elképesztően drága, aztán ülhetsz a pályádon a dugóban. M0 esetében 99%, jön az aszfaltozási időszak, lezárnak egy sávot aztán cumi. Beborul egy kamion az út mellé, 2 óra csúszás lesz a programodban az tuti. Legalább építenének új alsóbbrendű utakat elkerülővel és buzi körforgalom nélkül (szétrugnám a seggét annak aki állandóan beletervezi) a kamionok az autópályán a belső sávot amúgy is uralják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!