Egy kis halál a túloldalon – Kárpátaljáról jöttem, státuszom: menekült

2024. február 25. 12:49

A HVG-nek nagy szerencséje volt, a menekültek közül először engem kapott el a tudósítójuk, és próbált orbánozni nekem egy kiadósat.

2024. február 25. 12:49
Kertész Dávid
Kertész Dávid
Pesti Srácok

„Na igen, ott még feltarthattak volna, ha túl feltűnő vagyok, talán most élőben közvetítettem volna Avgyijivka elestét, nem telegramos hírmorzsákat cápázva okoskodtam volna ki, hogy mi történik. Átértünk. A HVG-nek nagy szerencséje volt, a menekültek közül először engem kapott el a tudósítójuk, és próbált orbánozni nekem egy kiadósat.

Teljesen etikátlan, irányított kérdéssel esett neki a menekülteknek, hátha valaki azt mondja, a háború is az ő hibája. Elmagyaráztam neki, hogy ez egyrészt tahóság, másrészt, ha békés propagandista helyett egy tenyeres-talpas nénit fog ki, akinek éppen most sorozták be a fiát, akkor olyan pofont talál kapni, hogy Suránytól Belpestig repül.

Azóta nem voltam otthon. A határig azonban eljutottam, többször is, átnéztem rajta, fejben át is repültem, de átlépni nem tudom.

Nincs kitiltásom, tehát várnak, várnak, hogy letartóztassanak, mert igazat mondok arról a »csodálatos demokráciáról«, ami odaát uralkodik, várnak, hogy elküldjenek valahová Keletre, ahol »önként meghalhatok a szabadságért«. Nem tehetem meg, nem mehetek haza, mert otthonról kevesebbet tehetek az ottmaradtakért, a pincékben bujkáló barátokért, azokért, akik nem mondhatják el nyilvánosan, csak nekem, csak csendben, hogy milyen az élet odahaza.

Nem mehetek át, és a határ mellett állva egy kicsit mindig meghalok. Eltörök. Valahogy úgy, mint a Turul a munkácsi váron. Talán egyszer ő is, én is visszarepülünk.”

***

Nyitókép: FIORA GARENZI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 26. 12:41
Prosti srácok…ugyammá…
dupree
2024. február 26. 09:45
A HVG egy rakás liberálnáci xar. Elég megnézni a cikkírók és kommentelőik felkészültségét, agyi teljesítményét. Az a "legjobb", hogy a kicsit is eltérő véleményt SEM tűrik meg. Ez az ő "médiaszabadságuk."
lofejazagyban-2
2024. február 26. 09:41
a moslék népe pont leszarja a ,agyarokat is, az ukránokat is, legjobban talán a kárpátaljai magyarokat. Legyen meg havonta az utalás a gazdától, és a gazda aktuális iránymutatásai szerint írnak, beszélnek ezeknaz erkölcsi héroszok
robertdenyiro
2024. február 25. 21:07
Ennyi. 10/10. És akkor jönnek, s pofáznak az ilyen kokrowatz-0 típusú köpedék tetves patkánynácik. Utána pedig magyarázkodik a komcsináciretek, hogy kiszedtem a mondandóját a kontextusból. Így: a kontextusból, baszod. Ezek 100 éve semmit sem változtak. -köp- >>>>> kokrowatz-0 2024. január 28. 16:12 mekkorát fogok röhögni, ha hétfőn kárpátalján légiriadó lesz, mert a ruszkik elkezdik lőni a környéket:)))) <<<<<
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!