Döntött az NVB arról, hogy lesz-e népszavazás az eutanáziáról

2024. február 01. 17:31

Az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel öccse, Karsai Péter még december közepén nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a népszavazási kezdeményezést.

2024. február 01. 17:31

 A HVG cikke szerint megtartotta ülését a Nemzeti Választási Bizottság, mely csütörtök délután három országos népszavazási kezdeményezésről döntött, köztük az életvégi döntések ügyében, az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel öccse, Karsai Péter által kezdeményezett népszavazásokról is. A portál szerint a referendum tétje az volt, hogy

kaphassanak-e a jelenlegi szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanáziát segítők.

Karsai Péter még december közepén nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a következő két kérdést:

– Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?

– Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Sasvári Róbert, a bizottság elnöke szerint a kérdések nem az eutanáziáról szólnak általában, hanem kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról, ezért határozattervezetében ő azt javasolta, hogy tagadják meg annak hitelesítését. Hosszas viták után az  NVB-tagok végül mindkét kérdést 8 igen, 4 nem ellenében utasították el, így nem lehet népszavazást tartani az eutanáziáról.

Nyitókép: Facebook-képernyőfotó

 

 

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2024. február 02. 16:58
További "gondolat ébresztésekre": Hóhérnak vagy gyilkosnak nevezték-e azt a huszárt, aki a csatában megsérült lovát, csak azért, hogy LERÖVIDÍTSE annak szenvedését, átsegítette a másvilágra? (Elfogadott, kötelező magatartás volt minden katona részére!) A kegyelem és irgalmasság csak az állatoknak jár?
Kormánypárti2
2024. február 02. 08:45
"nekoashiKormánypárti2 2024. február 01. 20:01 "pénzért gyilkolókat fogunk teremteni." Ki beszélt itt erről? Itt vannak a kérdések! Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést " Mellédumálsz butus! A kutyát nem érdekli, ha te tolókocsit tolsz, sőt, az sem ha saját autóval fuvarozod akit akarsz. Ez egy magát nagyon okosnak tartó de átlátszóan hülye kérdés megfogalmazó erőlködése, ami valójában a pénzért mérget beadót akarja büntetlenül hagyni. Arra hivatkozva, hogy ő csak segített. A te bugyuta magyarázatod azonnal megbukik, hiszen senki nem tud arról, hogy te kit hová kisértél, vagy vittél. Hacsak nem vagy hülye és dicsekszel vele. : DDD
ipolypart2
2024. február 02. 00:41
Milyen emberek azok, akik a saját politikai karrierjük miatt fölhasználnak egy beteg embert. Nincs egy épkézláb ötletük, ami előre vinné önmagukat, a családjukat, a környezetüket. Mindig másolnak valamit, azt is rosszul. Karácsony, javaslom ez legyen a jelmondatod: ha rám szavazol , akkor elintézem a gyors halálodat, akkor, amikor akarod. Biztos lenne a siker. Ja.......
Gyurcsany-embere
2024. február 01. 22:45
Ilyen az amikor a nagy álkeresztények azt hiszik hogy mindenki más sorsáról a saját téveszméjük szerint dönthetnek. Bezzeg amikor a bűncselekmény és szabálysértési határon kell lazítani, hogy jobbak legyenek a mutatók az erkölcsös és nem probléma. Az igazán ütős dolgokba mindig is gyáva volt beleállni ez a kormány, hiszen elegendő birkát kell a arámban tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!