Az elemző elárulta: ez motiválja most Gyurcsány Ferencet

2024. február 11. 17:48

Nem véletlenül foglalkozik a DK az államfőválasztással.

2024. február 11. 17:48
DOBREV Klára; VARJU László; GYURCSÁNY Ferenc

Novák Katalin köztársasági elnök szombati lemondását követően azonnal kampányüzemmódba kapcsoltak az ellenzéki pártok, és a balliberális pártok közvetlen elnökválasztást követelnek.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője elmondta,

minden jel szerint pillanatnyi politikai érdek vezérli a baloldali pártokat és a közvetlen államfőválasztást kezdeményező DK-t ebben az ügyben.”

„Azt is fontos tudni, hogy a rendszerváltás idején az ún. négyigenes népszavazáson a magyar választók többsége támogatta a most is alkalmazott rendszert, az Országgyűlés általi államfőválasztást”

– jelentette ki az elemző. Vagyis a Gyurcsány Ferenc által most előrántott javaslat egy korábban már eldöntött kérdést hozott ismét a felszínre.

Hazánk parlamentáris köztársaság, ami azt jelenti, hogy az Országgyűlésnek van a legfontosabb szerepe az állam működtetésében.

Vannak prezidenciális és félprezidenciális rendszerű országok is, ezekben a köztársasági elnök az itthon ismertnél nagyobb politikai és kormányzati szereppel rendelkezik. Úgy gondolom, hogy parlamentáris rendszerekben az elnök mérsékelt politikai szerepe miatt kevesebb érv szól a közvetlen választás mellett, mint olyan országokban, ahol az államfő részese a kormányzásnak” – tette hozzá Szikra Levente, aki kiemelte, hogy más, a magyarhoz hasonló szerepű államfővel rendelkező országok között több példa is akad a közvetett elnökválasztásra, ilyen a szabályozás például Németországban és Olaszországban is.

Mindezek mellett a közvetlen elnökválasztás számos más problémát is felvet az elemző szerint.

Többek között a köztársasági elnök alkotmányos szerepét is teljesen újra kellene gondolni, ami rengeteg kérdést nyitna ki.

„Ha pártok jelöltjei versengenének a közvetlen választáson, elkerülhetetlenül politikai kampánnyá alakulna az alaptörvény szerint egyébként pártok felett álló köztársasági elnök megválasztása. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez jót tenne az államfő tekintélyének” – mondta Alapjogokért Központ elemzője.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasgyari Tibi
2024. február 13. 11:11
Egyszeru Gyurcsany motivacioja, meg akarja bontani a hatalmi struktúrát. Szerencsére ahol Gyurcsány megjelenik onnan az emberek elmenekulnek.
kissb56
2024. február 12. 08:59
Szegény gyurcsány és a szektája frusztrált. Érthető a vergődésük.
Akitlosz
2024. február 12. 07:44
Ma is kérdéses, de 1989-ben biztosan nem volt jogállam. Ellenben volt SZDSZ. Csak akkor még a legantikommunistább pártnak adta ki magát és még nem lehetett tudni, hogy milyen párt valójában. Nyilvánvaló, hogy szabad választáson sohasem nyert volna SZDSZ-es jelölt államfői pozíciót. Mégis kétszer adott elnököt az ország élére. Ezért találta ki azt a bármi jogi lap nélküli hazugságot, hogy a Négy igenes választás az államfőválasztás módjáról is döntött, nem csak az idejéről. Azután bár nem lett kormánypárt mégis lepaktált az Antall kormánnyal, hogy az államfői tisztségért cserében nem fog neki keresztbe tenni. Ezért Antall sem tartott szabad választást, pedig az MDF jelöltje lett volna az államfő, ha 1990. őszén elnökválasztást tartottak volna. Az 1990-es népszavazást is ügyesen megfúrták azzal, hogy "érvénytelen". Nyáron persze van jobb dolguk is az embereknek vasárnap, mint szavazni menni. Azután 1995-ben harmadszor is, az MSZP-nek sem hagyták, hogy betartsa a választási ígéretét.
bigfater73
2024. február 12. 07:34
Igen Fletó Klárikát, visító malackáját szeretné államfőnek! Így bizosan lehetne szétverni a magyar alkotmányos berendezkedést az úniós horda javára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!