Az államtitkár elárulta, hány iskolabusz működik az országban

2024. február 26. 10:40

Az óvodások és a tanulók kötelező iskolába járását a fenntartónak vagy az önkormányzatoknak kell megszervezniük, de a közösségi közlekedés a hivatásforgalmi igények szerint van kialakítva. A 14 év alattiak márciustól ingyen utazhatnak, a 14 év felettiek pedig most is 90 százalékos kedvezménnyel vehetnek ország- és vármegyebérletet.

2024. február 26. 10:40

A köznevelésről szóló törvény rendelkezései szerint a szórvány- és kis lakosságszámú településekről a tanulók iskolába járását az intézmények helyi szinten oldják meg általában a közösségi közlekedési bérlet térítésével, vagy iskolabusz üzemeltetésével – derül ki Rétvári Bence államtitkár Mellár Tamás írásbeli kérdésére adott válaszából. A Párbeszéd politikusa arra volt kíváncsi, hogy tervezi-e a kormány országos iskolabusz program elindítását. A válaszból kiderül:

A helyi közösségi közlekedés jelenlegi struktúrája és a menetrend kifejezetten a hivatásforgalmi, például az iskolába járási igényekhez igazodva van kialakítva. 

A márciustól életbelépő tarifareformnak köszönhetően a 14 év alattiak ingyenesen utazhatnak, míg 14 év feletti tanulóknak már 2023 májusa óta elérhető az országbérlet – 90 százalékos kedvezménnyel – mindössze havi 1890 forintért és a vármegyebérlet 945 forintért. A két bérlettípussal a buszokon és a vonatokon is lehet utazni. Jelentősen csökkent a családok kiadása az új bérlettípusoknak köszönhetően, márciustól pedig újabb, kedvező változások lépnek életbe.

Ezt is ajánljuk a témában

 A kisebb településekről az intézményfenntartók a tanulók kötelező iskolába járásáról

  • 186 saját tulajdonú iskolabusszal,
  • iskolabusz-szolgáltatás vásárlásával,
  • vagy a helyközi közlekedés használatára jogosító bérlettel gondoskodnak.

A döntés során az intézményfenntartó figyelembe veszi a helyi tömegközlekedési lehetőségeket és a fiatalok életkorát is. 

Nyitókép: MTI/Koszticsek Szilárd

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2024. február 26. 11:01
A Mellar kiváló márkanév lehetne valami zselés-nyúlós takonynak, amivel a kiszórodott macskaalmot lehet a sarkokból kiszedni.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. február 26. 11:00
Csak egy kis kitérőt kell tenniük 60pusztára és Balog püspök úrhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!