A Kutyapárt EP-listavezetője Brüsszelben létrehozná az európai Robin Hood Alapot

2024. február 18. 17:59

Le Marietta közölte a Mandinerrel, hogyan akarja rávenni az uniós parlamenti kollégáit, hogy ők is elsajátítsák a kutyapárti szemléletet, az alulról jövő, bullshitmentes, cselekvésre épülő politikát.

2024. február 18. 17:59
KOVÁCS Gergely
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a minap megnevezte, hogy kik szerepelnek a júniusi választáson az EP-listájukon. Miután a közvélemény-kutatási adatok szerint masszívan öt százalék fölött áll a párt, az első helyen álló volt újságíró, tanácsadó, Le Marietta már nézegetheti, hogy milyen bőröndöket vásároljon a brüsszeli/strasbourgi útra. De még az sem kizárt, hogy Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is mandátumot szerez. 

Ezt is ajánljuk a témában

Le Marietta írásban válaszolt a Mandiner kérdéseire.

Le Marietta, Képernyőfotó/YouTube/Partizán

Ön a Járókelő elnevezésű hibabejelentő platform alapítója, urbanista, de finoman fogalmazva sem túl ismert a közvélemény előtt. Hogyan kívánja „felépíteni magát” a következő hónapokban?

Arra gondoltam, hogy egy Mandiner-interjú tökéletes lehetőség arra, hogy végre világszerte ismertté váljon a nevem.

 

A főpolgármesteri hivatal részvételiségért felelős főtanácsadójaként dolgozott viszonylag hosszú ideig, így a momentumos Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes volt az egyik főnöke. Akkor miért nem a lila párt listáján szerepel? Azért mert ott Donáth Anna és Cseh Katalin mögött nem lehetne befutó helyen?

A színtanácsadáson, amin voltam, azt mondták, hogy ahogy a narancssárga, úgy a lila sem illik hozzám. 

Az alapszínek, mint a kék, sárga, piros passzolnak igazán, vagy talán még a zöld, ami előnyös lehet.

 

Annak komoly esélye van, hogy ön mandátumot szerez, hogyan akarja rávenni az uniós parlamenti kollégáit, hogy ők is elsajátítsák a kutyapárti szemléletet, az alulról jövő, bullshitmentes, cselekvésre épülő politikát?

Első körben az európai Robin Hood Alap elindításával, ami a Kutyapárt már meglévő RÓSÁNÉKATÉKA közpénz-tékozló programjának EU-s változata. Ennek keretében bemutatjuk, hogy Brüsszelből is indulhatnak kézzelfogható és az emberek életére közvetlen hatást gyakorló kezdeményezések.

 

Önnek nincs túl jó véleménye a brüsszeli bürokratákról sem, hogyan reformálná meg az Európai Bizottság munkáját, például mit tenne annak érdekében, hogy a magyar emberekhez is eljussanak az Európai Unió értékei?

A programom egyik legfontosabb része, hogy kutyabarát munkahellyé kell tenni az európai uniós intézményeket. Az egyértelműen látszik, hogy a bürokratáknak állatterápiás programokra van szüksége ahhoz, hogy a súlyos kiégésből felépüljenek és visszataláljanak az európai uniós értékekhez. Egyébként ez utóbbiban is kiváló segítség egy jó szimattal rendelkező kutya.

 

A Partizánban – ha jól értettem a szavait – azt mondta, a vicc tök jó skillszett ahhoz, hogy a komoly dolgokat közelebb tudják vinni az emberekhez. Ön humoros embernek tartja magát, fog poénkodni az Európai Parlamentben is, hány viccel készül Brüsszelbe, ezek közül melyik a kedvence?

A Kutyapárttól már megkaptam a „Válogatott politikailag korrekt viccek a világ minden tájáról” című könyvet. Ebben 5426 darab vicc szerepel, amelyeket június 9-ig kell megtanulnom. 

A kedvenc viccemet a párt két elnöke fogja majd kijelölni, de ők még válogatnak, ezért nem tudom most, hogy melyik lesz az.

 

A Kutyapárt tagjait, szimpatizánsait kérik meg arra, hogy segítsenek a programjuk megírásában. Ez nagyon demokratikus megoldásnak tűnik, de kaotikus eredményekkel járhat, mi van, ha homlokegyenest eltérő javaslatok születnek adott kérdésekben, hogyan tudják majd feloldani a problémát?

A közösségi programírás keretében érkező javaslatokat a párt tagsága fogja végül jóváhagyni egyesével, így lesznek összeegyeztetve a párt értékeivel.

 

Ön azt mondta, olyan programokat is felvállalna, amelyekkel nem ért egyet, ha ezt a Kutyapárt tagsága támogatja. Nem okozna ez önben meghasonulást?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Úgy tudom, a képviselő feladatai közé tartozik, hogy képviselje a pártja és a választói álláspontját.

 

Egyetért a drogliberalizációval?

A Kutyapárt a marihuána legalizálását tematizálja lassan egy évtizede. Ez nem drogliberalizáció, hanem 

egy valós válasz egy olyan társadalmi kérdésre, amit más pártok a szőnyeg alá söpörnek, ahelyett, hogy valós vitát nyitnának róla.

 

Eldőlt már, hogy melyik pártcsaládhoz fognak csatlakozni, esetleg kezdeményezik, hogy létrejöjjön egy új? Hiszen feltehetően újra bekerülnek az EP-be elég vicces figurák.

Ezt még pont nem döntöttük el. Akár az is lehet, hogy a Szkíta Európa pártcsaládhoz csatlakozunk.

 

Brüsszel belvárosa meglehetősen lepusztult. Be fogja jelenteni a városi hivatalban, ha lát kátyút, kidőlt lámpaoszlopot, összefirkált jeltőtáblát?

Természetesen. Örömmel vennék ennek a témának egy rovatot itt a Mandineren, ahol napi szinten számolhatok be Brüsszel kátyúiról.

 

A Kutyapárt elnöke, Kovács Gergely 15 mandátumot szeretne elérni a június 9-én, ön csak hármat. Mindig ilyen pesszimista, nem fogják emiatt kiátkozni a pártból?

Bármikor felveszem a versenyt optimizmusban a társelnökkel: a 2024-es új összeurópai mandátumszámot – ami 720 –, plusz egyet fogunk elérni. Tehát 721 kutyapártos képviselő lesz az Európai Parlamentben.

Nyitóképünk archív: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke a párt eredményváró rendezvényén a Teleki Blanka utcai irodájuk előtt az EP-választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Mónus Márton

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elemes-2
2024. február 19. 08:07
na úgy látom a mandinerre is ráfér a moderálás :-)
Türelem
2024. február 18. 19:27
Egy fogyókúra jót tenne, edzi az agyat is......
lemez
2024. február 18. 19:13
Olyan alulról jóttók,hogy kózben látjátok a kokótól kitágult szemetekkel soros sátán löttyedt picsáját.
Mandiner444hu
2024. február 18. 18:58
Kétpajeszék pénzt szimatolnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!