A filippínó buszvezetők egyelőre nem állhatnak munkába Budapesten

2024. február 21. 07:43

Az ArrivaBus által szerződtetett filippínók programja elakadt, annyi biztos, hogy többe kerülnek, mint magyar kollégáik.

2024. február 21. 07:43

A Népszava arról ír, hogy hiába ígérték a januári kezdést, az ArrivaBus által szerződtetett 23 filippínó buszvezető egyelőre nem állhat munkába. A titkolózás nagy, derült ki, így egyszerűen nem tudni, hol akadt el a munkavállalók novemberben indult „komplex képzési és integrációs” programja, a Népszava annyit tudott meg, hogy a járművezetők képzési programja még nem zárult le – ezt Krsják Attila, a VT Arriva csoport kommunikációért felelős munkatársa mondta.

A fővárosi közösségi közlekedésben jelentős szerepet játszó ArrivaBus Kft. korábbi közlésében még január közepére ígérte a filippínó sofőrök kezdését. Hozzáteszik: annyi tudható, hogy a flippínó sofőrök külföldi előválogatás után érkeztek Magyarországra, 

a szakmai vizsgákat angolul teszik le, a menetirányítással angolul beszélnek,

de állítólag külön modulban készítik fel őket arra, ha például rosszul lesz egy utas, vagy egy akadály kerül eléjük. Hangsúlyozzák: a külföldi vendégmunkások az új szabályoknak megfelelően 2+1 évig maradhatnak Magyarországon. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelezte, hogy szigorúan számon fogják kérni a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást, amit a cég úgy kerülne ki, hogy elsőként 

a 100E jelű közvetlen repülőtéri járaton állított volna szolgálatba a vendégmunkás buszvezetőket, „ott ugyanis kevésbé feltűnő, ha csak angolul kommunikálnak”.

Az Arriva külön kiemelte, írják, hogy a filippíno sofőrök ugyanazt a bért kapják, mint a magyar kollégáik, csakhogy kiderült, hogy 

a távol-keletről hozott munkások foglalkoztatása csaknem 30 százalékkal drágább

 a toborzási, utaztatási, képzési költségek, vagy például a lakhatás biztosítása miatt.

A nyitókép illusztráció, fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. február 21. 09:13
Ez konkrétan megalázó. A magyarok annyit sem keresnek, hogy érdemes legyen filippínókat hívni helyettük.
antal-2
2024. február 21. 09:09
Olyan ápolóhiany van, oda kellenek. Majd az orovosok, betegek, hozzátartozók megtanulnak fillipiül, rákay tájszólasban.
antal-2
2024. február 21. 09:07
GKI-t angolul le lehet tenni?... Ott rántják meg a magyarok több mint felét! Ez faji alapú diszkrimináció. Nyíltan...
chief Bromden
2024. február 21. 08:59
Nem éri el a lábuk a pedálokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!