Szakértő: A nemzeti konzultáció olyan, mint a Szent Korona-tan: nép és elit együtt kormányoz (Videó)

2024. január 01. 15:10

„Ez az intézmény, amit Orbánék csinálnak a nemzeti konzultációval nem más, mint a társadalommal való közös kormányzás” – mutat rá Csizmadia Ervin.

2024. január 01. 15:10

A Hit Rádió december végi adásának vendége Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója volt, aki többek között a demokrácia értelmezéséről, a nemzeti konzultációról, valamint arról is beszélt, miért tud az Orbán-kormány 13 éve létezni Magyarországon.

Miért maradhat fenn az Orbán-kormány 13 éve?

Az Orbán-kormány 13 éves fennállásáról szólva Csizmadia Ervin elmondta:

azért tudhat az Orbán-kormány 13 éve megmaradni Magyarországon, „mert a közhangulat olyan, hogy nem akarja megbuktatni az Orbán-kormányt”

– húzta alá a szakértő, aki rámutatott arra is: „buktak már meg kormányok azért, mert a közhangulat megfordult.”

Csizmadia Ervin ennek kapcsán példaként Nixon, amerikai elnök esetét idézte fel, aki fölényes győzelmet aratott a Watergate-botrány előtt nem sokkal.

Továbbá rámutatott: az Orbán-kormányt támogató közhangulat azonban „az Orbán-kormánynak részben a szerencséje, részben a tudatos politikája miatt is ez a közhangulat eléggé stabil”.

Nemzeti konzultáció – Szent Korona-tan

Ennek apropóján Csizmadia Ervin rámutatott arra is, hogy Orbánék kormányzása a Szent Korona-tanra emlékezteti, amelynek kapcsán elmondta: „a Szent Korona-tant – nagyon bizarr, amit mondani fogok, de ezt én a nemzeti konzultációval egy picit összefüggésbe hoznám. Tehát

ez az intézmény, amit Orbánék csinálnak a nemzeti konzultációval, ez nem más, mint a társadalommal való közös kormányzás. Nyilván az ellenzéke Orbánéknak ezt meglehetősen erős kritikával illeti,

mondván, hogy milyen kérdések vannak a nemzeti konzultációban, stb. De amiért összefüggésbe hozom a régi Szent Korona-tannal, ugye abban is mi volt? A korona és a nemzet közösen van jelen” – mutatott rá, felidézve, hogy Nyugat-Európában már korábban is éppen az volt a jellemző a Szent Korona-tannal ellentétben, hogy minden a királytól (manapság pedig a politikai elittől – a szerk.) függött.

A mai jobboldali kormány a társadalommal közösen szeretne kormányozni. Hangsúlyozom, hogy ezt most nem mint egy elismerést mondom, hanem mint ténymegállapítást”

– mutatott rá a szakértő.

Az adás említett részét az alábbi videó 21. percétől kezdődően nézhető vissza:

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dryanwolf
2024. január 03. 02:15
Miért... A krumplileves az legyen - "csak egyszer kell nyerni" - puncsmignon, de nagyon.)
stormy
2024. január 02. 03:13
"Miért maradhat fenn az Orbán-kormány 13 éve?" mert miből lehet választani? 1. tökönrúgás 2. herélés és az emberek a tökönrúgást választják.
bodrigyuri
2024. január 02. 00:12
És miben szakértő a bácsi? Mert sok esze nem lehet, ha nyalja a konzultácót.
Zokni
2024. január 01. 23:12
Egyébként tudja ez a “szakértő”, hogy a Szent Korona tan nem létező fogalom? Egy fikció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!