Stabilitás, mint jobboldali érték

2024. január 03. 08:10

A 2023-as évben az elszabaduló infláció nem alakította át drámaian a politikai erőviszonyokat.

2024. január 03. 08:10
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A 2023-as évben Magyarországon megdőlt egy politológiai törvényszerűség: a dekonjunktúra és a borzalmasan elszabaduló infláció nem alakította át drámaian a politikai erőviszonyokat. A kormánypártok népszerűsége – kisebb csökkenés után – visszaállt, az ellenzék viszont jottányit sem tudott erősödni. Persze, mivel nem volt választási év, így az elkötelezettség és az aktivitás csökkent, a bizonytalanok, vagy a »pártot nem választók« száma is magasabb volt az előző évitől, ám a százalékos arányok érdemben nem változtak. 

A kormánypártok előnye európai viszonylatban továbbra is kimagasló, a DK – mérföldekkel lemaradva a Fidesztől – dominálja a baloldalt, a Momentum brutálisan visszaesett és elvesztette a versenyt Gyurcsányékkal szemben, a többiek pedig a túlélésért küzdenek.

De mi ennek az oka? Miért nem romlott számottevően a kormány megítélése?

Egyrészről – ami talán a legfontosabb – a kormány megőrizte politikai stabilitását és nem magával (mint a baloldal), hanem az ország problémáival foglalkozott, azaz nem tehetetlenül sodródott, hanem cselekedett. Másrészről a kormányzati lépések sikeresek voltak: az inflációt letörték, a nyugdíjak értékét megőrizték, a családtámogatások és az adókedvezmények maradtak, illetve nem vesztették el az emberek a munkájukat. Sőt, ma többen dolgoznak Magyarországon, mint a háború kitörése és az elhibázott uniós szankciók okozta válság kezdete előtt.

Harmadrészről az ellenzék nem tudott valódi víziót, koherens mondanivalót kidolgozni. Nem újultak meg és nem végezték el az ellenzéki politikai munkát, így nem váltak vonzóvá. Saját válságukkal voltak elfoglalva és folyamatosan a beszűkült baloldali térfélen való helyezkedéssel törődtek. Ötletszerű mondanivalójuk hiteltelen és összefüggéstelen volt, illetve nem találkozott a választópolgárok tömegeinek bizalmával. Azaz – mivel a politika nem pasziánsz, hanem társasjáték –, így a baloldal tehetségtelensége, intellektuális gyengesége, cselekvésképtelensége és hiteltelensége is kellett ahhoz, hogy a kormány népszerűsége megmaradjon.

Összességében a politológiai törvényszerűség azért nem érvényesült, mert a jobboldal stabilitást mutat, tudja mit akar és elgondolása találkozik a valósággal, illetve az állampolgárok véleményével, míg a baloldal instabilitása visszataszító. Az volt tapasztalható 2023-ban, hogy a kormánypártok az ország problémáival, a baloldal pedig saját magával foglalkozott, így a népszerűségi mutatók az inflációs krízis alatt sem változtak meg drámai módon.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Sylvain Sonnet / Getty images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. január 03. 10:27
Ervin leírta azt,mitmindannyian tudunk. Ballib nyígás-gyalázkodás, hörgés érvek nélkül a tehetelen düh megnyilvánulása. Qrvára nem érdekel.
bodrigyuri
2024. január 03. 09:58
Kurva anyád, Ervin! A politikai erőviszonyokat persze, hogy nem! Emberek százezreinek az életét viszont igen!
2024. január 03. 09:45 Szerkesztve
Kevés a komment, de így is tökéletesen látszik, hogy a libsik totál idióták, továbbra SEM értenek semmit!! SEMMIT!! Ez 13 év után egészen elképesztő! Ezek a barmok ugyanazt nyomják, ugyanazon a szinten.... döbbenetes! Ökrök! 🤣🤣🤣
TheRed
2024. január 03. 09:23
Nem romlott a támogatottságuk, ember még a legelvakultabb kormánypártiak is látják, hogy 13 év teljhatalma a totális gazdasági csőddel egyenlő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!