Itt a fordulat: Trump már a fiatalok és a spanyolajkúak között is népszerűbb lett Bidennél

2024. január 03. 06:47

Az amerikai elnök támogatottsága drasztikusan visszaesett. A 35 évnél fiatalabbak körében, ha most lenne a választás, szintén Donald Trump győzne az USA Today felmérése alapján.

2024. január 03. 06:47

Az amerikai választók számára a gazdasági kérdések mellett a külpolitika és bevándorlás volt a legfontosabb téma 2023 decemberében – derül ki az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató-intézet év elején közölt felméréséből.

Mi a legfontosabb téma az amerikaiak számára?

A rendszeres közvélemény-kutatás számai szerint az amerikai választók 35 százaléka megoldandó feladatnak a bevándorlás kezelését, amely jól mutatja: 

az Egyesült Államok mexikói határán rekordszámban regisztrált illegális határátlépések számai nagyban befolyásolják a választók vélekedését.

Elfordulnak Bidentől a korábbi szavazói?

A felmérés szerint az emberek 20 százaléka a külpolitika tengerentúli kérdéseit is a kormányzat számára kiemelt feladatnak tartja, ez az arány egy év alatt négyszeresére ugrott. Szintén nagy mértékben növekedett azon amerikaiak aránya az AP-NORC felmérés alapján, akik az Egyesült Államok államadósságának kezelését a legfontosabb öt feladat közé sorolják.

Kedden megjelent a USA Today napilap és a Norfolk Egyetem év végén készült politikai közvélemény-kutatása, ami azt mutatja, hogy Joe Biden elnök komoly támogatottságcsökkenést szenvedett el azon társadalmi csoportok körében, amelyeknek nagyrészt köszönhette győzelmét a 2020-as elnökválasztáson.     

A számokból az derül ki, hogy az afroamerikai szavazóknak jelenleg 63 százaléka áll a demokrata párti elnök mögött, miközben 2020-ban a társadalmi csoport tagjainak 87 százaléka szavazott rá. A spanyolajkú szavazók körében országos szinten Donald Trump (37 százalék) jelenleg népszerűbb, mint a jelenlegi elnök (34 százalék), miközben 2020-ban még elsöprő mértékben (65 százalék) álltak a latin-amerikai származású szavazók Joe Biden mögött. 

A fiatalok is Trump felé húznak  

A 35 évnél fiatalabbak körében, ha most lenne a választás, szintén Donald Trump győzne az USA Today felmérése alapján. 

A volt elnököt a fiatal generáció tagjainak 37 százaléka támogatja, miközben a hivatalban lévő elnököt 33 százalék. Joe Biden 2020-ban a fiatalok körében meggyőző győzelmet aratott Donald Trump felett. A számokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a Joe Bidentől elpártolt csoportok elsősorban egy lehetséges harmadik párti jelölt mögé állnának be, és nem annyira Donald Trump mögött sorakoztak fel.   

A választói elkötelezettséget tekintve jelenleg a republikánus szavazók csaknem fele (44 százalék) mondta rendkívül „lelkesnek” magát a választási részvételt illetően, miközben a demokrata választóknak kevesebb mint ötöde (18 százalék). Összességében Joe Biden elnöki tevékenységének elfogadottsága 39 százalék, a fiatalok körében 32 százalék. 

Ugyanakkor a demokrata párt regisztrált szavazói körében Joe Biden 74 százalékos támogatottságot élvez, és jelöltként nincs jelentős kihívója.   

Donald Trump támogatottsága a republikánus párti előválasztások kezdete előtt kevesebb, mint két hete, 62 százalék, miközben a második helyen álló Nikki Haley-t a republikánus szavazók csupán 13 százaléka szavazná elnökjelöltté a novemberi választásokra – áll a USA Today napilap és a Norfolk Egyetem decemberi közvélemény-kutatásában.

(MTI)

Nyitókép: Képernyőmentés

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 06. 08:35
Máris?! 😂😂😂😂😂
ottoka-0
2024. január 03. 16:13
Jön Trump!
remi
2024. január 03. 13:06
Felesleges ezen rugózni, már 2020-ban teljesen olajozott lett a csalási gépezet, megint lesz majd 50 millió levélszavazat (amiből 51 millió a demensbidéé) a shorthos gheorgh és haverjai által gyártott és működtetett elektronikus szavazógépeket használó (asszem 11) államokban meg eleve nem rúghat labdába republi jelölt. Ennyi.
iimre
2024. január 03. 12:19
"csuszka-2 január 03. 11:53 Ennek azért nem tudom mennyi jelentőséget lehet tulajdonitani, amik a szavazók csak Bidentől pártoltak el és nem Trumphoz mentek át." Olvasni sem olvastad a cikket, vagy csak érteni nem érted? "A 35 évnél fiatalabbak körében, ha most lenne a választás, szintén Donald Trump győzne az USA Today felmérése alapján."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!