Rejtély: hogy került egy Itáliát idéző freskó a józsefvárosi bérház tűzfalára? (FOTÓ)

2024. január 26. 14:43

A múlt egy darabkája elevenedik meg a látogatók előtt.

2024. január 26. 14:43
null

Egy igazi rejtett kincsre bukkantak Budapesten. A We Love Budapest egy falfestményt mutatott be, ami egy józsefvárosi bérház tűzfalát borítja, bár ma már az enyészethez közeli állapotban várja a felfedezőket. Kétségtelen tény, hogy kell hozzá némi képzelőerő, hogy az ember kisilabizálja, vajon milyen lehetett új korában.

A Koszorú és a Magdolna utca sarkán álló épületen máig látszik egy címer, amelyen még kivehető az egykori tulajdonos monogramja. A régi szép időkben biztos csodásan festett az egész épület, amelybe öröm lehetett járni, főleg a kerthelyiségébe, ugyanis az udvara egy itáliai tájat ábrázoló freskót őriz.

A festményen még ma is látszik a tó és a körülötte lévő hegyek, ahogy a ciprusok között megbújó villa is,

de egyre jobban látszik rajta az elhanyagoltság. Bár az eredeti épületet az 1910-es években elbontották, a freskót szerencsére meghagyták, így aki ma bejut a bérház udvarára, láthat még egy szeletet a múltból.

Freskó Budapesten
Forrás: Facebook

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2024. január 27. 06:14
Mindent hozzászólás felesleges! Box Hill tarol! Köszönöm!
5m007h 0p3ra70r
2024. január 26. 16:12
Tegnap a Kossuthon ment egy műsor, amiben pont ezekről a bérházakról volt szó. MIért építették, milyen szabálykörnyezetben, milyen adottságokból, kiknek, stb. Nagyon érdekes korrajzot is adott a műsor.
véna
2024. január 26. 16:10
Még nem volt internet, ráértek az emberek. Ma is élhetnénk így, mindenki lemondaná az összes előfizetését mindenféle szarról amit rátukmáltak.
Box Hill
2024. január 26. 15:26
A proletárdiktatúra előtt még volt igény a szépre. Aztán...írta Márai: Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van… A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!