„Politikai terror” – magyar civilek álltak ki a varsói liberális tisztogatás ellen

2024. január 11. 06:32

A Bem-szobornál a résztvevők magyar és lengyel zászlókkal, valamint fáklyák meggyújtásával fejezték ki szolidaritásukat.

2024. január 11. 06:32
null

Ahogy korábban megírtuk, a héten az új Tusk-kormány tisztogatásba kezdett, melynek keretében kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de (korábban) elnöki kegyelemben részesített politikusait.

A lengyel eseményekre reagálva a Civil Összefogás Fórum (CÖF) is demonstrációt szervezett, tiltakozva a Varsóban kialakuló „politikai terror” ellen. Az eseményen Csizmadia László, a CÖF kuratóriumi elnöke, Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász és a Fritz Tamás politológus is felszólalt – írta meg a Magyar Nemzet.

A civil szervezet vezetése Budapesten, a Bem-szobornál tartott tájékoztatón kifejezte, hogy szolidaritást vállalnak a lengyelországi tüntetőkkel, akik a jogállamiság és demokrácia védelmében állnak ki.

Fricz Tamás beszédében rávilágított az ultraliberális és internacionalista szemlélet veszélyeire. 

A lengyel közszolgálati televízió elleni puccsszerű támadás azt jelenti, hogy megkezdődött a jogállamiság és a demokrácia elleni hadjárat

– mondta a politológus, hozzátéve, hogy „a lengyelországi események rávilágítottak arra, mi történik akkor, ha az ultraliberális és internacionalista, marxista szemlélet újraéled”.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF–CÖKA szóvivője szerint a lengyel kormány jogellenesen leuralta a közszolgálati televíziót és hírügynökséget, miközben embereket jogtalanul bebörtönöznek és megfélemlítik a politikai ellenfeleiket. 

Donald Tusk hatalomra kerülésével bebizonyosodott, hogy mire képes a nemzetellenes, globalista, balliberális kabinet.

– tette hozzá.

Az alkotmányjogász párhuzamot von a lengyel események és a 2006-os magyarországi események között, kritizálva a lengyel kormányt és összehasonlítva Gyurcsány Ferenc 2006-os fellépésével.

A Bem-szobornál a résztvevők magyar és lengyel zászlókkal, valamint fáklyák meggyújtásával fejezték ki szolidaritásukat a keresztény-nemzeti-konzervatív lengyel tüntetőkkel.

***

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abcd2k
2024. január 11. 09:33
Na ez az, amit sürgősen el kell felejteni. A vakot nem kell átvezetni a zebrán, ha ő nem kéri. Legyen már egy kis önérzet.
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. január 11. 08:27
felesleges - ki mit vet aratángya is azt - a lengyelek az elmúlt két évben bebizonyították, hogy addig a barátaink, míg úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek -- viszont jó példát látunk arról mi történik, ha a brüsszeli libsi -bolsik átveszik a hatalmat - ezt csinálnák fletóék is sőt mi az hogy MÁS PÉLDÁJÁN TANUL AZ OKOS - TANULJUNK EBBŐL
RasPutin
2024. január 11. 06:48
A CÖF mint civil. :))))))))))))
Arisztokrata
2024. január 11. 06:44
Állítólag lesz ma varsói békemenet. Szinte biztosan nagy tömeg lesz, kérdés, mit tud elérni. Emlékszem, apánkkal kint voltunk 2002-ben az elcsalt választások után a Parlament előtt, hatalmas volt a tömeg, ezt követte Megyessiék számtalan pimasz, tolvaj, erőszakos gazembersége. A PIS megfogadhatta volna OV tanácsait ahelyett, hogy az oroszgyűlöletben elment a falig s még tovább is, s akkor most nem látnánk ezt a bemutatót, ami egyre inkább 1948-ra hajaz (néhány mérsékelt polgári, pl. Márai, akkor értették meg, hogy idehaza befellegzett). Ha OV elég erős, nálunk ilyen nem lesz, de marad még a zsarnoknak elég eszköze, pl. a teljes pauperizáció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!