Politico: Orbán erős, az EU gyenge

2024. január 02. 10:31

A brüsszeli lap szerint hiába lesz 2024 a világ választási „aranyéve”, a demokrácia veszélyben van.

2024. január 02. 10:31
VON DER LEYEN, Ursula

„Teljesen jogos az aggodalom a demokrácia helyzete miatt a világban” – idézte a Politico január elsejei cikke Daniel Kelement, a Georgetown Egyetem közpolitikai professzorát, az uniós jog szakértőjét.

A brüsszeli lap cikke szerint Kelemen arra figyelmeztet, „hogy az, hogy Európa tolerálja az autokratákat, nevezetesen a magyar erőskezű Orbán Viktort, veszélyes precedenst teremt, mivel másokat is arra ösztönöz, hogy kövessék az ő útját”. A szakértő szavai szerint ugyanis 

Orbán Viktor tökéletesen illusztrálja az EU e nagyfokú gyengeségét”, mivel már „egy vezető képes megakadályozni a fontos döntések előrehaladását”.

A magyar miniszterelnököt Kreml-közeli politikusnak nevező Kelemen szerint az (is) súlyos hiba volt, hogy „engedett” az Orbán Viktornak azzal, hogy hazánk megkapja 10 milliárd euró uniós forrást, amelyet a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt korábban befagyasztottak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy-2
2024. január 03. 12:12
"Teljesen jogos az aggodalom a demokrácia helyzete miatt a világban" Bizony így van! A világ lennagyobb veszélyforrása a terrorista gyilkos USA akik olyan "demokratikusan robbantanak ki háborúkat, gyilkolnak le ártatlan embereket, gyerekeket, pusztítanak el országokat........ Európa lenagyobb veszélyforrása a mocskos koruupt, Európagyilkos Leyen és bandája, aki a "demokrácia" nevében zsarol, fenyeget, büntet országokat, akik nem azt teszik amit ő! (ők) akarnak! Olyan állattá süllyedtek, hogy a rohadt gyilkos terrorista USA érdekekért legyilkoltatják az ukrán embereket, gyerekeket, gerincre vágják Európát, és már csak az maradt a részükről, hogy a "demokrácia" nevében mikor vagonozzák be a velük nem egyet értő embereket, népeket, és küldik gázkamrába! Na ezek miatt a rühes gyilkos EU, USA terroristák miatt valóban lehet aggodalom a világban a demokrácia miatt nem kicsit, nagyon! Hitler ezekhez a rühesekhez képest pillangó volt!
cserszömörce
2024. január 03. 05:05 Szerkesztve
Az EU olyan, mintha a magyar parlamentben egy 3%-os part a vetoival mindent megakaszthatna. Nyilvan ez nem müködik.
Borda Lajos
2024. január 03. 01:06
A demokrácia nyugaton: Woke és LMBT nyomulás, libernyák erőszak.
2024. január 02. 22:23 Szerkesztve
Az EU, a Freedom House stb. szervezeteknek a demokráciák minősítésekor figyelembe vett szempontjai az USA demokráciáján alapulnak következésképpen, Magyarországra nézve irrelevánsak. Attól, hogy nem az USA standardek alapján működik egy demokrácia attól, az még demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!