Kuruzslás miatt elítélte a bíróság a szcientológusokhoz köthető egyik szervezet tagjait

2024. január 08. 15:04

A korábban a NAIH által is megbüntetett vallási egyesület egyes szervezeti egységeinek vezetői ellen decemberben költségvetési csalás miatt is vádalt emelt az ügyészség.

2024. január 08. 15:04
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Vádemeléssel, sőt az egyik ügyben már bírósági büntetővégzéssel zárultak a Szcientológiai Egyházhoz köthető, évekkel ezelőtt indult nyomozások – tudta meg a Mandiner.

Ismeretes: 

2017 őszén a rendőrég, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is nyomozást indított a szcientológusok ügyében, egyebek mellett személyes adattal visszaélés, költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Nyomozás indult egy másik szálon is, kuruzslás vétségének megalapozott gyanúja miatt egy magyarországi nonprofit társasággal szemben, amely szakhatósági engedély nélkül végzett drogelvonás, illetve drogrehabilitációs célt szolgáló egészségügyi szolgáltatást. 

Mint akkor megtudtuk, a szóban forgó szervezet nem más, mint a szcientológusokhoz köthető Narconon Magyarország Alapítvány. A Narconon több országban is működik, és saját programja alapján végzi drogrehabilitációs tevékenységét.

Költségvetési csalás

A Fővárosi Főügyészség egy hónappal ezelőtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat „egy vallási egyesület önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői és társaik ellen”.

Az ügyészség 11 személlyel – 6 nővel és 5 férfival – szemben nyújtott be vádiratot, 

végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, valamint egyiküknél a könyvelői foglalkozástól történő eltiltást indítványozva. 

A vádhatóság a szervezeti egységekkel szemben vagyonelkobzásra is indítványt tett.

Bár az ügyészség nem nevezni meg a vallási szervezetet, úgy tudjuk, hogy a szcientológusokkal kapcsolatban indult NAV-os nyomozásról van szó. 

A vádirat lényege szerint „a nemzetközi hátterű vallási egyesület” egyes – elkülönülő – szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői 2012-2017. között az egységek vállalkozási-gazdasági tevékenysége során keletkezett, általános forgalmi adó fizetési kötelezettség egy részét jogellenesen elkerülték. Az egyesület szervezeti egységeinek bevételeit a valóságtól eltérően teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették, könyvelésükben is így szerepeltették, 

az adóköteles bevételeiket az illetékes adóhatóság elől így eltitkolták és adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

A vezetőknek már a gazdasági események teljesítésekor sem állt szándékában, hogy valós tartalommal vallják be az adót, mivel belső irányelveiknek megfelelően a szervezeti egység lehető legnagyobb bevételének megszerzésére törekedtek. Emiatt többek között a tanfolyamok, illetve az azokhoz kapcsolódó, méregtelenítéssel, önelemzéssel, tanulás segítésével kapcsolatos könyvek és adathordozók értékesítésekből származó bevételeket már eleve azért kezelték adományként, hogy ne fizessenek utánuk adót.

A vádlottak az adóbevételt 4,5 millió forinttól kezdve egészen 495 millió forintig csökkentették az évek során, az összesen okozott vagyoni hátrány meghaladja a 600 millió forintot.

Kuruzslás 

Rákérdeztünk a másik eljárásra, amelyről a Fővárosi Főügyészség arról tájékoztatta lapunkat, hogy 21 személyt kuruzslás vétségével vádoltak meg, a vádiratában arra téve indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést velük szemben. Az illetékes Pásztói Járásbíróság 

valamennyi vádlottal szemben a vádiratban indítványozottal egyező büntetés szabott ki, és kötelezte őket az eljárás során felmerült milliós nagyságrendű bűnügyi költség viselésére is.

A főügyészség a büntetővégzéssel szemben nem kérte tárgyalás tartását. A határozat azonban még nem jogerős.

A terjedelmes vádirat lényege szerint a vádlottak – 11 férfi és 10 nő – egy Nógrád vármegyei székhelyű közhasznú cégként nyilvántartásba vett szervezet keretében fejtették ki tevékenységüket. A szervezet egy gyógyszermentes alkohol- és kábítószer elvonó programot kínált, díjazás ellenében.

A résztvevők 2013-ban 4 millió forintot meghaladó, míg 2014-ben közel 5 millió forintos, majd 2016-ban már 6 millió forintot meghaladó díjat fizettek a kezelésért.

A szervezet a programban résztvevőknek hangsúlyozta, hogy ez nem orvosi kezelés, a tartalma szerint azonban valójában 

egészségügyi szolgáltatásnak minősült, gyógykezelésnek és addiktológiai rehabilitációs tevékenységnek felelt meg, amelyre a szervezet nem rendelkezett engedéllyel. 

A különböző, ,,specialistának” és ,,esetfelügyelőnek” nevezett munkakörben eljáró vádlottak valójában orvosi tevékenységet, illetve azt kisegítő munkát végeztek, általuk is tudottan megfelelő képesítés és engedély nélkül.

NAIH vizsgálat és büntetés

A szcientológusokat az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is megbüntette korábban. Péterfalvi Attila hivatala 2017 őszén hozott határozatában  Magyarországi Szcientológia Egyházat, valamint a Szcientológia Egyház Központi Szervezetét is 20-20 millió forint bírsággal sújtotta, miután a hatóság megállapítása szerint a szcientológusok  

jogellenes adatkezelési tevékenységet folytatnak, mert az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit is megszegték és jogalap nélküli adatkezelést is végeznek.

Több esetben előfordult, hogy az egyes dokumentumokban harmadik személyek különleges adatát kezelte az egyház, amelyet a NAIH kiemelkedő súlyú jogsértésként értékelt.

Ezt is ajánljuk a témában

Szcientológia Egyház-ügy: büntetés és gyanúsítás

Bár minden követ megmozgattak a szcientológusok, hogy érvénytelenítsék a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság őket elmarasztaló határozatát, nem jártak sikerrel. A napokban az Alkotmánybíróság döntött velük szemben. A vallási egyesület ügyében indított rendőri nyomozásnak nincs gyanúsítottja, ám úgy tudjuk, a NAV által indított vizsgálatnak már van.

Nyitókép: a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület és Központi Szervezet épülete a XIII. kerületi Váci úton (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
no-orban
2024. január 08. 15:46
nem tejeltek a NER-nek???
Jamie007
2024. január 08. 15:20
Garábnak befellegzett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!