Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Itt a hivatalos bejelentés: 32,2 százalékkal emelkedik a tanárok bére februártól

2024. január 18. 09:57

Mutatjuk a csütörtökön bejelentett béremelések részleteit!

2024. január 18. 09:57
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 30-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Január 18-án, tíz órai kezdettel megtartotta a 2024-es év első sajtótájékoztatóját a kormány. Tartson velünk! Kövesse a legfrissebb bejelentéseket a Mandineren!

Hivatalos: érkeznek az európai uniós pénzek Magyarországra

A kormányinfó elején Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: folyamatosan érkeznek a hazánk számára eddig felszabadított európai uniós pénzek Magyarországra. Ami a további kifizetéseket illeti, a tárcavezető kifejtette: a szerdai európai parlamenti vita során az Európai Bizottság immár nyíltan elismerte, hogy a további, ugyancsak nekünk járó európai uniós források kifizetését a gyermekvédelmi törvény eltörlésétől, valamint hazánk migrációval kapcsolatos álláspontjának megváltoztatásától teszi függővé.

A Mandiner kérdésre, hogy ezek után mi várható a gyermekvédelmi törvény esetleges módosításával, elmondta: van egy jó törvényünk, amit meg kell védeni. Ugyanakkor senki nincs elzárva attól, hogy ha van hatékonyság-növelő javaslata, akkor azzal előálljon. Ugyanakkor ha azt megvédjük, amink van, már elégedettek lehetünk – tette hozzá. Ezzel együtt egyértelművé tette, hogy vannak olyan ügyek, amelyek nem képezhetik árukapcsolás tárgyát és ilyen a gyermekvédelmi törvény is.

Gulyás Gergely felidézte: mindkét témában népszavazást tartott a magyar kormány, amely egyértelműen rámutatott: Magyarország nem kíván migránsokat befogadni, valamint a gyermekektől távol szeretne tartani mindenféle LMBTQ-propagandát.

 

„Mindenki kimutatta a foga fehérjét”

Mint a tárcavezető fogalmazott, az elmúlt időszakban „mindenki kimutatta a foga fehérjét”. A szerdai EP-ülésen Gulyás Gergely szerint világossá vált az is: a baloldal nem adta fel azt a szándékát, hogy mindent megtegyen a magyar tanárbéremelés, a magyar egészségügy és a magyar gazdaság fejlesztése ellen.

Azonban Gulyás Gergely rámutatott: a magyar baloldal így sem tudta megakadályozni, hogy a tanárok béremelésében nagyot tudjunk előrelépni, így a kormány a következő bejelentéseket teszi.

Noha a tanárok béremelésének költsége 6000 milliárd forint, és az EU ehhez mindössze 700 millió forinttal tud hozzájárulni, a kormány úgy döntött: „már februárban 32,2 százalékkal megemelt bérhez jutnak a pedaógódusok.”

A tanárbéremelés következtében minden érintett meg fogja kapni január végéig az erről szóló határozatot. Ez a tanároknak, óvónőknek és a szakképzésben oktatóknak is 32,2 százalékos fizetésemelés jelent – tette hozzá a miniszter, valamint rámutatott: így 2026-ig a kormány megduplázza a pedagógusok bérét.

„2025-ben egy további, 21 százalékos emelés várható, ez azt jelenti, hogy 2025-ben egy pedagógus átlagbér 812 000 lesz a jelenlegi előrejelzések szerint” – részletezte a miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: a kormány azt is vállalja, hogy ha esetleg magasabb lenne időközben a diplomás átlagbér, a pedagógusok bére is annak megfelelően fog emelkedni majd. Amennyiben esetleg alacsonyabb lenne majd a diplomás átlagbér, pénzt visszavizetni természetesen senkinek nem kell majd.

Azzal lehet számolni, hogy az idei évben több mint 672 ezer, 2025-ben több mint 812 ezer, 2026-ban pedig körülbelül 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére. Ezzel ebben a ciklusban, 2022 és 2026 között a pedagógusbéreket meg tudjuk duplázni”

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Az államigazgatásban dolgozók béreiről

„Jelenleg az orvosok átlagbére 2.190.000 forint, a szakápolóké pedig 595.000 forint”, de „úgy döntöttünk az európai gyakorlatot is alapul véve, hogy az orvosbérek 37 százalékában határozzuk meg a szakápolói béreket. Ahhoz, hogy ezt elérjék még 20 százalékos béremelésre van szükség. Március elsejével a szakápolói bérek újabb 20 százalékkal emelkednek, ezt azt jelenti, hogy egy átlagos szakápolói bér 715 ezer forint lesz Magyarországon” – jelentette be Gulyás Gerely.

A nyugdíjakról

A kormány nemcsak a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaadására büszke, és arra, hogy azt a jövőben is ki fogja fizetni, de arra is, hogy tartani tudta és fogja is az inflációt követő nyugdíjemeléseket.

A rendvédelmi dolgozók, katonák béremelése, családtámogatások

A tárcavezető szerint a rendvédelmi dolgozók kiváló munkáját bizonyítja, hogy hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa, így bérük a 2022-es emelés után további 80 ezer forinttal emelkedik majd. A katonáknál átlagosan 11 százalékos béremelés történt január 1-jével.

De a családtámogatások mértéke is jelentősen nőtt az év elején – tette hozzá Gulyás Gergely. A GYED 373 ezer forintra, míg a dipomás GYED az alapkézésben részt vevő hallgatóknál 186 ezer forintra, a mesterképzésben részt vevők esetén pedig 228.200 forintra nőtt – részletezte a miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Magyarország minden nehézség ellenére (egy inflációs gazdasági helyzetben, amelyet reméljük, hogy sikerül az idei évben végképp magunk mögött hagyni, a szomszédságunkban zajló háború idején), egy olyan gazdaságpolitikát tud folytatni, amellyel le tudjuk küzdeni azokat a nehézségeket, amiket az infláció jelentett, ugyanakkor a béremelések mértékét reálbér-emelkést jelentő módon tudjuk évről-évre korrigálni, illetve ennél nagyobb mértékben is növelni. Ez most különösen a tanároknál látványos és bízunk benne, hogy a magyar közoktatás színvonalának emelkedéséhez is hozzá fog tudni járulni” – zárta szavait Gulyás Gergely, aki ezt követően a sajtó kormányinfó helyszínén megjelent képviselőinek kérdéseire is válaszolt.

Kettős mérce Brüsszelben 

Gulyás egy kérdésre válaszolva 

a cinizmus, a romlottság és a pofátlanság csúcsának nevezte azt, hogy a momentumos EP-képviselő Cseh Katalin, akinek a családjánál uniós pénzekkel kapcsolatban nyomozás zajlik, amellett érvel, hogy hazánk ne jusson az uniós forrásokhoz.

Budapest bérlettel kapcsolatban elmondta: folynak a tárgyalások az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Főváros között. Márciusig vannak életben a jelenlegi bérletszabályok, eddig kellene megtalálni a megoldást.  

Bennünket svéd részről senki nem keresett, pedig vannak tisztázandó kérdések – mondta a svéd NATO csatlakozás ratifikációja kapcsán Gulyás.

A miniszter a lengyelországi események kapcsán úgy fogalmazott: 

inkorrekt, hipokrita, kettős mérce uralkodik Brüsszelben. 

A momentumos Tompos Márton nyilatkozatára, miszerint ugyanaz várható Magyarországon egy kormányváltás után, mint a lengyeleknél, azt mondta: egyetért Tompossal, ezért mindenki jól fontolja meg, hogy kire szavaz a választáson.

Nincs lehetőség arra, hogy felfüggesszék hazánk szavazati jogát az Európai Unióban – mondta egy kérdésre Gulyás. A Mandiner kérdésére közölte, hogy egyes vélemények és törekvések ellenére nem tartja valószínűnek, hogy megpróbálkozzanak azzal, hogy elvegyék hazánktól az év második felében esedékes soros uniós elnökséget. Gulyás szerint éppen mi teszünk szívességet az Uniónak, hogy ezt elvállaljuk. A magyar kormány el fogja tudni látnmi ezt a feladatot – szögezte le. Ezzel együtt a miniszter az uniós elnökséget csupán szimbolikus jelentőségűnek tartja. 

Döntés jöhet a fideszes főpolgármester-jelöltről

Jövő héten lesz elnökségi ülés a Fideszben, amelyen napirenden lesz, hogy a főpolgármester-jelölti kérdés – mondta a miniszter. Leszögezte, hogy 

a Fidesznek biztosan lesz önálló főpolgármester-jelöltje.

Február végéig biztosan születik erről döntés, de Gulyás nem zárta ki, hogy ez korábban megtörténik. 

Csak ha van értelme

A magyar kormány eddig is támogatta Ukrajnát, így azt amit erről Novák Katalin mondott Davosban, az teljesen valós – mondta a miniszter. Hozzátette: mi nem az ukrán támogatás ellen vagyunk, hanem az az álláspontunk, hogy ez ne közös hitelfelvételből és ne a költségvetésen belül valósuljon meg. Lapunk kérdésére azt mondta, hogy 

a január végére tervezett magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó lehet az előkészülete egy későbbi Orbán-Zelenszkíj találkozónak, de erre csak akkor kerülhetne sor, ha valóban van értelme.

Ha tudunk előrelépni Kárpátalja, a különböző álláspontok megértése, a béke irányba tett erőfeszítések ügyében, akkor van értelme a találkozónak.

– fogalmazott a miniszter.

Gulyás átmeneti helyzetnek tekinti és nem ért egyet azzal, hogy megszűnik a az újszülöttek ingyenes SMA-szűrése. Reményét fejezte ki, hogy vissza fogják állítani a korábbi rendszert. 

Nyitóképen: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 30-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parittyás
2024. január 19. 03:42
Nálunk a bruttó 560.000 Ft-os fizetés emelkedik 630.000Ft-ra. Na ez 32%? Kapjátok be! Orbán ez 4 szavazat mínusz a következő választáson!!!!
Khenton
2024. január 18. 18:08
Hali! Szerintem elírás lesz a cikkben szereplő 6000 milliárd forintos költség.
Osztap_Bender
2024. január 18. 14:49
Gulyás Gergely felidézte: mindkét témában népszavazást tartott a magyar kormány, amely egyértelműen rámutatott: Magyarország nem kíván migránsokat befogadni, valamint a gyermekektől távol szeretne tartani mindenféle LMBTQ-propagandát. No most a magyar emberek ezt várták: Gulyás Gergely kijelentette: mindkét témában népszavazást tartott a magyar kormány, ami alapján egyértelműen döntött: Magyarország nem fog migránsokat befogadni, valamint Magyarországon törvénnyel tiltja meg az LMBTQ-propagandát és az aktivistáik működését. Ez világos beszéd lenne, Gulyás elvtárs. De a "nem kíván" és a "távol szeretne tartani" jelentése egyértelműen az, hogy semmit nem tesz a kormány az unió ellenében. (a csaholáson kívül)
manitowoc
2024. január 18. 14:46
1.) "a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj" MIELŐTT elvette a baloldal, azt a 13. havi nyugdíjat valakinek adnia kellett. Mondd, GulyiGeri, ki lehetett az? 2.) Tessék mondani, ez az ellenzékben tett javaslat a kormányra kerülve miért lett elfelejtve: "A Fidesz törvényjavaslatot készített arra, hogy a 13. nyugdíjhoz hasonlóan vezessék be a 14. havi nyugdíjat is" https://hvg.hu/itthon/20060214nyugdij
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!