Fegyelmi eljárást kapott Karácsony a nyakába, a Budapest-bérletek miatt

2024. január 04. 22:55

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a főváros tudatosan szabotálta az együttműködést.

2024. január 04. 22:55

Karácsony Gergely elleni fegyelmi eljárást kezdeményezett a Fővárosi Közgyűlésnél a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István – írta meg a Magyar Nemzet. Mint a testületnek szóló közérdekű bejelentésében Tényi írta, a főváros 2,175 milliárd forinttal tartozik az Építési és Közlekedési Minisztériumnak (ÉKM) a Budapest-bérlet fenntartásáért, vagyis azért, hogy a fővárosiak a HÉV-vonalakat, valamint az agglomerációs buszjáratokat is igénybe vehetik BKK-bérlettel.

Mint fogalmazott, tekintettel arra, hogy a Lázár János miniszter által vezetett ÉKM ajánlatát a főváros és a BKK nem fogadta el, így 2023. december 31-én a szerződések lejártak, a fővárosi önkormányzat ezzel elveszítette jogát a HÉV és az agglomerációs Volánbusz-járatok menetrendjének alakítására, és megszűnt a közös Budapest-bérlet jogi alapja.

Úgy tűnik, a főváros tudatosan döntött a megállapodás helyett az együttműködés felszámolása mellett,

ami miatt Karácsony Gergely főpolgármester – szokása szerint– rögtön a kormányt hibáztatta. A városvezetőnek tisztában kellett volna lennie azzal, hogy ebben a szerződésben olyan fontos jogosítványok vannak Budapest részére, amelyek elvesztése stratégiai hiba a városvezetés részéről – vélekedett Tényi.

S mivel 

Magyarország alaptörvénye az önkormányzatoktól is elvárja a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvének érvényesítését, 

ezért a vonatkozó törvények alapján Tényi azt kérte, hogy a Fővárosi Közgyűlés vizsgálja meg a főpolgármester felelősségét a Budapest-bérlet ügyében.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 05. 17:42
Orbán, Lázár minisztériumán keresztül (IS) bünteti a neki nem gazsuláló, szabadságszerető, jogállamra vágyó, s ezért mindig a getzy diktátor ellen szavazó Budapestet. A GAZ ORBÁN hatalommániája annyira elveszi az eszét, azzal sem törődik, hogy a fővárosban legalább félmillió FIDESZ-szavazó él, (a szintén érintett az aglomerációban még többségben is vannak) s ORBÁN ŐKET IS SZOPATJA.
Tommaso
2024. január 05. 13:08
a FIDESZES Lézerjani szabotálja a megállapodást, mert Orbántól parancsba kapta, hogy büntetni kell a még mindig szabadságszerető, demokratikus, Orbán pártállami diktatúrájának ellenálló. Budapestet.
titi77
2024. január 05. 10:59
szerintem gerit vissza kéne küldeni az óvodába (eddig még semmiből nem sikerült levizsgáznia)
faramuci
2024. január 05. 10:28
A szemüveges lulóca balfasz emlékeztet engemm Mekk mesterre.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!