Dagad a botrány Niedermüllerék cége körül, bírósághoz fordultak a civilek

2024. január 29. 15:22

A helyi civilek bírósághoz fordultak, hogy megszerezzék a VII. kerület köztisztaságért felelős cége, az Erzsébetváros Kft. részletes pénzügyi adatait. A Niedermüller Péter DK-s polgármester vezette kerület veszteséges cégének éves működése több mint egymilliárd forintot emészt fel. A civilek régóta tudni szeretnék, mire megy el a kerület pénze.

2024. január 29. 15:22

Bírósághoz fordult a Színes Erzsébetváros civil szervezet, amiért – állításuk szerint – többször is próbálták megszerezni a VII. kerület köztisztaságáért felelős Erzsébetváros Fejlesztési és Beruházási Kft. részletes pénzügyi beszámolóit – írja a Telex.

A szervezet azt szerette volna megtudni, hogy a teljes egészében önkormányzati tulajdonban álló Erzsébetváros Kft. költségvetése miért nő évente több száz millió forinttal. Emlékeztettek: 2022-ben 675 millió forintot szánt a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat a cég költségvetésére, az összeg 2023-ban már egymilliárd forintra emelkedett.

A nyilvános pénzügyi beszámolóból kiderül, a hatalmas büdzsé ellenére a az Erzsébetváros Kft. veszteséges volt, a cég adózott eredménye 2022-ben 305 millió forint veszteség volt. 

A Színes Erzsébetváros tavaly márciusban adatigényléssel fordult a kerületi önkormányzathoz az Erzsébetváros Kft. szerződései miatt. A kerület tulajdonában lévő vállalat több dologért is felel a kerületben, de legfontosabb feladatuk a kerület takarítása, illetve karbantartása. A választási indulásukat decemberben bejelentő civilek arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan mire költ az önkormányzat cége, milyen megrendelésekből, azaz szerződésekből jön össze az éves a kiadásuk. A civilek ugyanakkor hiába kérték a részletes adatokat, az önkormányzattól csak összefoglaló táblázatokat küldött, magától a cégtől pedig egyelőre semmilyen adatot nem kaptak. Mivel válasz harmadik és negyedik adatigénylésükre már abszolút nem érkezett, most jogi úton próbálják elérni, hogy hozzáférhessenek az egyébként nyilvános adatokhoz.

A civil szervezet legutóbb tavaly decemberben – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH) konzultálva – fordult immár az önkormányzat helyett az Erzsébetváros Kft-hez, hogy megtudja, pontosan milyen kiadásokat tartalmaz a „környezet-egészségügyi feladatok” ellátása, amelyre 965 millió forintot költött 2022-ben a DK-s vezetésű önkormányzat cége.

Mivel a törvény szerinti válaszadási határidő már tavaly karácsony előtt letelt, idén január közepén a Színes Erzsébetváros bírósághoz fordult, hogy jogi úton jusson hozzá az Erzsébetváros Kft. részletes és tételes költségvetéséhez, 2021-től, beleértve a kifizetéseket és a teljesítéssel összefüggő számlákat és szerződéseket.

Megszólalt Niedermüllerék önkormányzata is

Erzsébetváros önkormányzata a Telex megkeresésére azt közölte: az önkormányzat a vonatkozó törvény alapján küldte meg a választ és csatolta a köztisztasági feladatellátás körében a 2021., 2022 és 2023. év május 23. nappal bezárólag az ellenszolgáltatás mértékét és a teljesítés időpontját tartalmazó táblázatot. A részletes számlaszintű, tételes elszámolásra más szabályok vonatkoznak, azokra külön törvények rendelkezései irányadók. Az önkormányzat értelmezése szerint tehát eleget tettek az adatigénylésnek. Az Erzsébetváros Kft. pedig ígéretet tett arra, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően járnak el, és válaszolnak a civilek adatigénylésére. Az önkormányzati cég ugyanakkor jóval a határidő lejárta után sem adta ki a kért adatokat. Ezért fordult a Színes Erzsébetváros a bírósághoz, mivel szerintük mind a cég, mind az önkormányzat szándékosan tartja vissza a kért információkat.

Nem először robbant ki botrány az említett cég körül

A köztisztaságért felelős cég – amelynek a tevékenysége meglehetősen sokrétű – körül nem most először robbant ki botrány: tavaly a kerület momentumos képviselői sem fogadták el a cég 2022-es beszámolóját. Bárdi Zsuzsanna momentumos alpolgármester szerint ugyanis 

kétely merült fel a Belső-Erzsébetváros kézi takarítására vonatkozó közbeszerzési szerződés teljes mértékű teljesülésével kapcsolatban.

A felügyelőbizottság jelzésére és a közérdekű adatigénylésre reagálva Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere tavaly májusban elhalasztotta a cég 2022-es pénzügyi beszámolójáról szóló napirendi pontot, amelyet a képviselő-testület csak ősszel fogadott el. A baloldali városvezetés ekkor azt állította, az önkormányzati cég működését és a közpénzek felhasználását átláthatóbbá tették, a működést pedig új alapokra helyezték.

Az önkormányzati képviselők egy része, valamint a helyi civil szervezetek ugyanakkor nem tapasztaltak semmilyen változást az Erzsébetváros Kft. pénzügyeivel kapcsolatban. A szervezetek abban bíznak, a bírósági eljárást követően megkapják a kért adatokat és kiderül, valójában mire használt fel több mint egymilliárd forint önkormányzati forrást a Niedermüller Péter vezette kerület közfeladatot ellátó cége.

Nyitókép: MTI/MTVA/Jászai Csaba

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolt196969
2024. február 09. 20:00
Az Orbán volt. Az lopta el békaembernek öltözve a sötét beállta után. Ennyi.
kola
2024. január 29. 16:51
Szabadság, átláthatóság, transzparencia...
nyugalom
2024. január 29. 16:47
Ott is sok a kitartott dk-s galiciai!
nempolitizalok-0
2024. január 29. 16:16
Amin én csodálkozom, hogy a "borzalmas fehér, keresztény, kreatúrák" kitételt választáskor a többség nem vette magára. Pedig Józsefvárosból a zsidók nagyrésze már évekkel ezelőtt lelépett. Niedermüller helyében most még keményebb lennék, pld. fehér tetü kerületi patkánylakók, hülye buta kis fehér VII. kerületi gojok, hátha még nagyobbat nyernék és akkor a rátelepedett, kerületiek vérét mellette szívó libernyák csürhét is elpattinthatja a kukába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!