Bejelentette a Volánbusz: rengeteg sofőrjük áll készen az új sztrájkra

2024. január 12. 17:35

A dolgozók eredeti 6-8 százalékos béremelési terve mára 10-12 százalékosra nőtt.

2024. január 12. 17:35
Daily Life In Bogacs

A Népszava értesülése szerint a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) január 28-án és 29-én munkabeszüntetést tervez. A szervezet szerint eddig 5107 sofőr jelezte, hogy sztrájkra kész, ha elégtelennek lesznek a munkáltató bérajánlatával.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke, közölte, hogy a sztrájkra akkor kerül sor, ha legalább a buszvezetők 60 százaléka támogatja a béremelési követelést, és aláírásával megerősíti részvételi szándékát a januári sztrájkban. Jelenleg az érintett dolgozók 49 százaléka írta alá a kezdeményezést.

A SZAKSZ-nak összesen 2600 tagja van, és a lap szerint más szakszervezetekhez tartozó munkavállalók is csatlakozhatnak a kezdeményezésükhöz.

 Céljuk egy legalább 20 százalékos béremelés elérése.

A SZAKSZ tavaly is hasonló követelésekkel próbálkozott, azonban az egyeztetések elakadtak, melynek eredményeképpen decemberben munkabeszüntetést hirdettek. Az akkori információk szerint a munkáltató eredeti 6-8 százalékos béremelési terve mára 10-12 százalékosra nőtt. 

A SZAKSZ azonban továbbra is 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak, és Dobi István határozottan kijelentette, hogy 20 százalék alatt nem hajlandók megegyezni.

Hasonló mértékű a mozdonyvezetők követelése

A Mozdonyvezetők Szakszervezete is bejelentette, hogy legalább 18 százalékos béremelést követelnek, és ha a bértárgyalás nem hoz eredményt, akkor ők is sztrájkolni fognak. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének tagjai a lap információi szerint egyértelműen támogatják az 18 százalékos béremelési követelést. 

Ezzel a korrekcióival a mozdonyvezetők bére visszaállna a 2020-as szintre.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sztrovacsek
2024. január 12. 19:27
Mindeközben "asszongyák" hogy a gödöllői HÉV-re nem lesz érvényes a Budapest bérlet, de a magyar igazolvány igen. (Mi meg csak "kamillázunk" itt vidéken.)
nyúlgerinc
2024. január 12. 18:31
Várom a mozdonyvezetők bejelentését sztrájkügyben.
Pandaka pygmaea
2024. január 12. 18:27
Nincs ellenemre, hogy a buszsofőrök, akik életeket hoznak-visznek a hátuk mögött sokat keressenek, de (mivel tényleg nem tudom, azért kérdezem, hogy) manapság mennyi a bérük?
lemez
2024. január 12. 18:10
Majd adna nekik a húgyos.Igy csak provokálni tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!