Támogatom Karsai Dánielt, de…

2023. december 18. 18:53

Minden embernek joga van dönteni a sorsáról.

2023. december 18. 18:53
Havas Henrik
Havas Henrik
Facebook

„Hallgatom a rádióban Karsai Dániel ügyvédet, aki egy gyógyíthatatlan betegség végső stádiumában, a hazai fórumok elzárkózása után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán akarja elérni, hogy Magyarországon is legális legyen az aktív eutanázia. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy nem büntethető az az orvos, aki segítséget nyújt annak a személynek, aki – ahogy a jog fogalmaz – beszámítható állapotban dönt arról, hogy segítséget kér a számára kegyes halálhoz. Mint általában a jogvégzett emberek – nem számítva a parlamentben ülő álkeresztényeket –, magam is Karsai Dániel álláspontját osztom. Minden embernek joga van dönteni a sorsáról.  

Mindenesetre be kell számolnom egy nagyon érdekes tapasztalatomról. Mészöly Miklós felesége, Polcz Alaine (elnézést a sorrendért, de így talán jobban azonosítható az író felesége) élharcosa volt Magyarországon egy hospice hálózat kiépítésének. Mivel ismertük egymást, lehetőséget kaptam arra, hogy az óbudai hospice otthonban filmet forgassak. Óriási szerencsém volt. Egy 35-40 év körüli férfi hajlandó volt interjút adni, megjegyzem, hogy az orvosa szerint alig 1-2 hete volt hátra. A férfi matematikus volt, kutató, egyetemi oktató, számos tanulmány szerzője. Amikor az édesanyja rákos beteg lett, abbahagyta a munkát, az oktatást, hónapokon keresztül az édesanyja ágya mellett, egy matracon feküdt. A minimális étkezésen kívül bármiféle cselekvésre képtelen volt. Addig nyaggattam, amíg nem kezdett el a munkájáról, a kutatásairól beszélni. Talán második alkalommal találkoztunk, amikor behozatta a szakkönyveit, a magyaron kívül angol, francia és német szakkönyvek garmadája lett egymásra stószolva az ágya mellett. Az orvos csak hüledezett, hogy erőre kapva folytatta a már régen abbahagyott kutatását. Teltek-múltak a hetek, és a matematikus addig élt, amíg a munkáját nem fejezte be.  

Továbbra is támogatom Karsai Dánielt, továbbra sem hiszek a csodában, de ez a matematikus máig nem ment ki a fejemből.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa
2023. december 19. 15:00
"Mint általában a jogvégzett emberek – nem számítva a parlamentben ülő álkeresztényeket –, magam is Karsai Dániel álláspontját osztom. Minden embernek joga van dönteni a sorsáról." "Minden embernek joga van dönteni a sorsáról." - Nos, már itt bukott az okfejtés. Ugyanis a kereszténység, de az általános emberi vélekedés szerint is, az öngyilkosság is bűn. Még, akkor is, ha a törvény nem rendeli büntetni. Ennek két oka van, ha sikeres, nincs kit, ha nem sikerül, együtt örülünk és megpróbáljuk a további kísérletekről lebeszélni. Van azonban egy másik szempont is, ami a fenti mondat helytelenségét mutatja. Ugyanis senkinek nincs joga (a jogos és arányos önvédelmet leszámítva) más ember életét elvenni. Különösen egy orvosnak nincs, aki az élet védelmére esküdött fel. És hiába az előzetes felmentés, lehet itt álkeresztényezni is, a tisztességes emberek körében ez a parancs mindent felülír.
flesh ripper
2023. december 19. 14:06
Kuss, büdös proli!
Chardonnay99
2023. december 19. 11:53
Passzív eutanázia -> Aktív eutanázia -> Elvárt eutanázia -> Kötelező eutanázia
2023. december 19. 11:35 Szerkesztve
"Minden embernek joga van dönteni a sorsáról." Nem kedves Havas, ezt csak az élet napsütötte oldalán lévő, tudatlan és általában nagyképű emberek gondolják így. A való világban az ember inkább többször nem dönt a sorsáról, mint igen. MERT AZ EMBER NEM MINDENHATÓ. PONT. Nem döntünk, hogy megszületünk, nem döntünk, hogy meghalunk, nem döntünk, hogy kilépünk az utcára és ránkesik-e egy fa. És jogunk sincs hozzá, de ha lenne is, lehetőségünk még kevésbbé. Karsai esete nem egyedi, mondhatni mindennapos, számos (fiatal) ember néz szembe a várható halállal,vagy mér rá a sors egy életen át tartó szenvedést, anélkül, hogy dönthetne. A"passzív" eutanázia (ilyen valójában nincs, mert ez igazából a menthetetlen állapotban való meghalás szép neve) amúgy is mindennapos az egészségügyben, hiszen az élet egyszer véget ér. Öngyilkos is lehet bárki, bár joga nincs hozzá (furcsa "jog" is lenne). Ahhoz viszont senkinek nem lehet "jogot" adni, hogy a másik embernek méreginjekciót adjon be és megölje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!