Száz év csupán

2023. december 02. 07:20

A régi jobb volt – a könnyű idők gyenge embereket teremnek, a gyenge emberek nehéz időket hoznak el.

2023. december 02. 07:20
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„A dédunoka tétova. Alapvetően fogalma sincs semmiről. A múlt nem érdekli, az olyan boomerdolog, a jövőre nincsen gondja, ő a pillanat gyermeke. Legnagyobb problémája, hogy lehet-e kapni mindenmentes szója lattét, s hogy akkor ő most tulajdonképpen fiú-e vagy lány? Arról nem is beszélve, hogy a tehenek túl sokat szellentenek, mi lesz így a Földdel?

És fel kellene már szabadítani a vérfertőzőket és a hörcsöggel üzekedőket is, mert elviselhetetlen ez az elnyomás, ez a diktatúra. Diktatúra, amerre néznek, elviselhetetlen az élet, hatalmas a nyomás, az iskolában évente egy verset meg kell tanulni kívülről – de minek? Így nem lehet élni.

Még jó, hogy sikerült jegyet szerezni Azariah-ra. Ő énekel nekik meg a Krúbi:

»De ha beugatnál neki, inkább gondold át / Mert este megkeresi a szüleid otthonát / Bemegy a kutyaajtón, szigidi bomboklát / És összeg…cizi az anyádnak a homlokát.«

Hát, ezért aztán tényleg érdemes volt…

»A nehéz idők erős embereket teremnek. Az erős emberek könnyű időket hoznak el. A könnyű idők gyenge embereket teremnek. A gyenge emberek nehéz időket hoznak el.« Ennek igazsága talán soha nem volt kézzelfoghatóbb, mint ma.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2023. december 06. 01:07
Kikből lett valamik.
kerek-a-perec
2023. december 04. 09:10
bajjer --------kussolj te díszparaszt, te !
Akitlosz
2023. december 03. 21:58
Szóval a szerző jobban ismerhetné a történelmet, volt már párszor rosszabb a helyzet. Meg éppen az ő pártja ragaszkodik az ország EU általi elnyomásához, s nosztalgiázik az ellenség habsburgok iránt. S mindez hol van még a Tatárjárástól?
Akitlosz
2023. december 03. 21:55
Jaj, régi szép magyar nép, az ellenség téged miképp szaggat s tép! Mire jutott állapotod, romlandó cserép? Mint egy ékes eleven kép, valál olyan szép, magyar nép! De a sasnak körme között, fonnyadsz, mint a lép. Szegény magyar nép, mikor léssz már ép? Megromlottál, mint cserép. Jaj, hát szegény magyar nemzet, jóra mikor lép? Jaj, országunk, jószágunk, de főképpen hát mi magunk, mint nyomorkodunk! Az idegen nemzetségnek rabjai vagyunk, jaj, naponként mind elfogyunk, jót ne is várjunk, s kívánjunk, mert kegyetlen, embertelen nemzet van rajtunk. Jaj, meg kell halnunk, meg nem maradunk, nagy ellenség közt vagyunk. Bizony, méltán ezek miatt kesergünk, sírunk. Rajtunk tenger a fegyver, mert a német rajtunk hever, s igen ver. Mutogatja magát, mint egy kényes gavallér, nemzetünket hajtó pallér, nem szán, mint hóhér, akit ér addig veri, míglen neki mindent nem ígér. Látod, mely kövér, bőrében sem fér, de mégis mind többet kér, alig vagyon országunkban miatta kenyér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!