Röszkei határvadász: „Aki azt mondja, nem fél, az hazudik”

2023. december 29. 07:42

Az ORFK jelzése szerint csaknem tizenháromezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön.

2023. december 29. 07:42
Soldiers of Hungarian Army at Hungary -Serbia Border

Hogyan éli meg a határvadász a fegyverropogást a szolgálat közben? Milyen hatással van az adrenalinszint a munkavégzésre? Kialakul-e csapatszellem a határvadászok között? Mit gondol erről a család? A Magyar Nemzetnek mesélt erről Borbély Sándor, a határvadász tizedes a Röszke melletti egykori tranzitzónában. Borbély nyilatkozot a legveszélyesebb szolgálati élményéről is.

Hangsúlyozta, hogy minden emberben megtalálható egy egészséges félelem, amely az életvédelmet szolgálja a terepen. Az adrenalin szintje akciók közben az egekbe szökik, amit ő élvezettel tapasztal meg. 

Bár az adventi időszakban csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma, az elmúlt hónapokban a határvadászok jelentős nyomásnak voltak kitéve, akár 700-800 migráns próbált meg egyetlen éjszaka alatt átjutni a kerítésen.

Borbély Sándor az egyik legveszélyesebb élményét a Kékfény stábja által rögzített akciónak nevezi, 

ahol a migránsok kövekkel támadtak rájuk, miközben az embercsempészek fegyverekkel lőttek rájuk. Közben a szerb oldalon fegyverropogás hallatszott.

A határvadászokat az akció során folyamatosan lőtték, a kamerák és a drónok segítségével viszont pontosan le tudták követni a migránsok mozgását, majd azonnal visszakísérték őket az államhatár szerb oldalára.

Borbély Sándor szerint előfordult, hogy egy este alatt ugyanazt a személyt négyszer fogták el, és a határvadászoknak folyamatosan taktikai harcot kell vívniuk az embercsempészekkel. Szerinte nem a bevándorló a leleményes, hanem a csempész, akik képzett személyek és folyamatosan alkalmazkodnak a határvadászok taktikájához. Borbély mosolyogva jelentette ki: végül mindig a határvadászok győznek.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. december 29. 14:26
Határőrség esetleg?
I_Isti
2023. december 29. 13:24
A határvadászok többet tesznek Magyarországért, mint bárki más. Respekt érte!
lájkbajnok
2023. december 29. 11:55
A kormány súlyosan veszélyezteti ezeknek a magyar embereknek az életét.
2023. december 29. 10:53 Szerkesztve
Én ajánlanék egy üzletet az ukránoknak. Idetelepítik a sorozóbizottságaikat a magyar-szerb határra, és mi cserébe nem tartjuk vissza a migránvsokat. Ez egy szuperjó "három legyet egy csapásra" megoldás lenne. Egyrészt a zunijó nem basztatna minket többé, hogy miért gátoljuk a migráncsokat. Másrészt az ukránoknak lenne folyamatos emberutánpótlásuk a fronton. Harmadrészt a migráncsok nem terhelnék az európai ellátó rendszereket, mert addig el se jutnának, csak a lövészárokig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!