Orbán Viktor: „Szeretjük az országunkat, és készen állunk harcolni érte!”

2023. december 08. 18:35

A kormányfő szerint a magyarok és szerbek közötti jó kapcsolat felvállalásával Aleksandar Vucic nagy kockázatot vállalt.

2023. december 08. 18:35

A jövő megértése érdekében fontos, hogy a szerbek nem lehetnek sikeresek a magyarok nélkül, a magyarok pedig nem lehetnek sikeresek a szerbek nélkül, úgyhogy egyértelmű, hogy mi motiválja az együttműködést – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Tanjug szerbiai hírügynökségnek adott, pénteken megjelent interjúban. 

„Magyarország kulturális és nyelvi értelemben, továbbá a hagyományok tekintetében is szigetnek számít Európában, hiszen nem tartozik sem a szláv, sem a germán nyelvcsalád országaihoz” – mondta, majd hozzátette: keresztény, katolikus országról van szó, amelyben a hagyományok nemzetileg egyedi összetétele jelenik meg, ezért nagyon nehéz a tőle különböző szomszédokkal kapcsolatot kiépítenie, ez azonban Szerbiával sikerült.  

„Amikor ellenségek voltunk, az egyik félnek sem volt jó”

 Mint mondta, a történelmet tekintve a két népnek voltak jól körvonalazható baráti és ellenséges időszakai is, és amikor a szerbek és a magyarok ellenségek voltak, az egyik félnek sem volt jó, amikor pedig együttműködtek, az mindkét félnek jó volt. Amikor eljött a megfelelő pillanat, akkor a két ország vezetői megtalálták a közös hangot abban, hogyan értsék meg együtt a történelmet, és hogyan értelmezzék a jelent, illetve milyen perspektívát lehet teremteni a két népnek, hogy az mindkét félnek jó legyen – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor szerint 

a magyarok és szerbek közötti jó kapcsolat felvállalásával Aleksandar Vucic szerb elnök nagyobb kockázatot vállalt, 

mert Szerbiában nagyobb lélekszámú magyar kisebbség él, mint amilyen a magyarországi szerb kisebbség lélekszáma. A Vajdaságban nagyszámú magyar él, ami a miniszterelnök szerint jogilag, intellektuálisan és politikailag is nagy kihívást jelenthet, hiszen meg kell találni a módját annak, hogyan lehet együtt élni egy szomszédos ország nemzeti kisebbségével. „Ez nem könnyű kérdés, és ha körülnézünk Közép-Európában, csak nagyon kevés pozitív válasz van erre a kihívásra. De az Önök elnökének, Aleksandar Vucicnak sikerült egy nagyon korszerű, úgy is mondhatnám, hogy európai, de egyúttal keresztényi alapokkal rendelkező választ találnia erre a kérdésre. Ő a magyarokat olyan közösségnek tartotta, amely hozzájárul Szerbia sikeréhez. Tehát már nem teherként, kihívásként, veszélyként tekint ránk, hanem a nemzetük konstruktív részeként, amely hozzájárulhat a szerb nemzet sikeréhez” – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Működőképes model

Leszögezte, hogy ez a hozzáállás sikeresnek bizonyult, és ma már minden szerb, még a szélsőséges, nacionalista szerbek is látják, hogy ez működik. „Semmit nem veszítettek, de sokat nyertek. Szóval nagyban hozzájárultunk a közös sikerhez, úgyhogy nincs ok arra, hogy támadják a magyarokat, és a szerbiai belpolitikában magyarellenes kártyát játsszanak ki. Az ilyen hangok pedig lassan, de biztosan eltűntek a szerbiai politikából, amit mi itt Magyarországon is érzékeltünk” – húzta alá. Orbán Viktor szerint fontos volt, hogy előbb a szerbek és a vajdasági magyarok kezdtek együttműködni, hiszen ők jól ismerik egymást, és megértették, milyen előnyei lehetnek a jó együttműködésnek. A Vajdaságban élő szerbek és a Vajdaságban élő magyarok voltak azok, akik bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy 

jobb az együttműködés, mint az ellenségeskedés

 – tette hozzá. A kisebbségek nélkül ezt a jó kapcsolatot nehezebb lett volna kiépíteni, úgyhogy a vajdasági magyarok ehhez jelentősen hozzájárultak, de a magyarországi szerbek is – magyarázta. Szerbiát és Magyarországot a jövő is összeköti – hangsúlyozta a miniszterelnök. A közelgő veszélyek mindkét országra nézve ugyanazok – tette hozzá, majd kifejtette: mindkét országnak erős nemzeti identitása van, „szeretjük az országunkat, szeretjük a népünket, szeretjük a történelmünket, és készen állunk harcolni érte. Szóval mi nem szeretnénk egy nagy, európai egyesült államok vagy valami szuperállam részei lenni, és annak csak egy provinciájává válni. Mi büszke nemzetek és büszke államok vagyunk” – szögezte le, megismételve, hogy mindkét nép készen áll harcolni, ha arra volna szükség. A szerbeket és a magyarokat emellett az is összeköti, hogy ha új kihívásokkal találkoznak, az első reakció nem a félelem, hanem az elfogadás, hogy ez is egy újabb kihívás, mit lehet vele kezdeni. 

Ez a fajta magabiztosság is közös Szerbiában és Magyarországban” 

– fűzte hozzá, megjegyezve, hogy mindezek mellett mindkét fél úgy gondolja, hogy nemcsak a saját nemzetéért, hanem az egész térségért dolgozik. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy keresztény országokról van szó, a kereszténység pedig most nagyon nehéz helyzetben van Európában.   

„Én a magyarok vezetője vagyok”

Az orosz földgáz tranzitjára vonatkozó, tervezett bolgár intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, ez magyarellenes döntés. „Nem érdekel, hogy miért tették ezt, milyen elvárásaik vannak Oroszországgal kapcsolatban. Ez nem az én dolgom. Én a magyarok vezetője vagyok, és amit a bolgár kormány tett, az egyértelműen magyarellenes lépés, és vissza kell vonniuk. 

Nem tudjuk elfogadni, meg kell változtatniuk” 

– húzta alá, majd hozzátette: „bármi is volt az indítékuk, a következmények negatívak a magyarokra nézve, amit nem fogadhatunk el”.   Az interjúban a miniszterelnök a migrációs válságra is kitért. „A magyarok nagyon határozottak ebben a témában, mert úgy gondoljuk, hogy a migráció nemcsak biztonsági probléma, habár az is, nézzék csak meg, mi megy a nyugati országokban. Úgy gondoljuk, hogy nemcsak gazdasági probléma, habár az, nézzék csak meg, milyen szociális nyomást helyez a migrációs áramlat a nyugati országokra” – mutatott rá Orbán Viktor.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 09. 17:11
Orbán szeretné az országunkat. Nem túlzás, ORBÁN MINDEN CSELEKEDETE -- NEMZETELLENES. pl. Az lenne a nemzeti érdekünk, hogy a ruszki messze legyen a határainktól. erre jó megoldás, ha Ukrajna áldozza fel magát értünk. De ORBÁN inkább a minket gyarmatositókat segiti. más a szomszédban háború zajlik, a Ruszki Nyugat felé terjeszkedik, és bejelentette igényét a hazánk feletti uralma visszaállitására. Ez ellen a legjobb orvosság, ha a hazánkat védő NATO minél erősebb. De ORBÁN mit tesz? Szándékosan GYENGITI a NATO-t
Tommaso
2023. december 09. 13:25
Teljesen jogos és ésszerű követelés a demokratikus oldaltól, hogy a VELEJÉIG KORRUPT PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRA 2.0 szavazati jogát függesszék fel. S ha ehhez még hozzávesszük, hogy az EU-ban a velük ellenséges viszonyban lévő, háborúkirobbantó Ruszki Birodalom érdekeit képviseli, akkor ez a szavazati jog felfüggesztés nem is elegendő. A tagságot ( és a kifizetéseket) kellene felfüggeszteni, amig a demokratikus jogállamrend helyre nem áll. A rezsimoldalról vártam az értelmes ellenérveket --- de hiába vártam.
Lajoss
2023. december 09. 10:46
Korrupt,tolvaj disznók.
Tommaso
2023. december 09. 08:36
Orbán - a hazával és a magyar érdekekkel nem törődve - hidegháborút és propagandahadjáratot folytat a NATO tagjai és az USA ellen. Az orbáni RUBELJOBBOLDAL HAZAÁRULÁST KÖVET EL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik