Orbán Viktor a Mandinernek: „Macron elnökkel van egy közös szerelmünk”

2023. december 13. 11:56

„Emmanuel Macron elnökkel van egy közös szerelmünk, úgy hívják, Európa” – mondta a Mandinernek adott exkluzív podcast interjúban Orbán Viktor. A miniszterelnököt arról is kérdeztük, miről tárgyalt a francia államfővel, s épül-e a Budapest-Párizs tengely.

2023. december 13. 11:56

Az ember jó ha tudja, hol a helye és melyik súlycsoportba osztották be. Magyarország egy büszke ország, megvan az önbecsülése és az önbizalma. Franciaország egy 61 milliós ország, atomhatalom. Időnként megbetegszik a gazdasága, de fantasztikus erővel rendelkezik, nagyon komoly hatalom. Macron elnökkel tehát nem azonos súlyú partnerként tudok tárgyalni.

Közös bennünk, hogy mindkettőnknek van egy közös problémája, egy közös szerelme, úgy hívják, Európa. Neki egy nyugati, Atlanti-parti, nekünk meg egy közép-európai nézőpontunk

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek adott exkluzív interjúban.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszterelnök szerint elfogytak azok a politikusok, akikkel ma lehet nagy összefüggésekről, víziókról tárgyalni. A megválasztott francia elnököt nem lehet leváltani, míg mások naponta harcolnak a székükért.

„A mi tárgyalásaink hol sikeresek, hol nem, de mindig izgalmasak, nagyobb összefüggésekről szólnak. Közös szerelmünk, Európa betegségére ő más terápiát ajánl, egy progresszív, szekularizált, liberális, modern Európát lát maga előtt. Én a keresztény megújulásban hiszek, ő pedig egy progresszív Európában, de erről lehet komoly beszélgetéseket folytatni” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök emlékeztetett: Macronnal egyre több a közös ügy, beleértve a Száhel-övezetet és a migrációt.

A miniszterelnökkel készült exkluzív interjúban ezekről is szó esett:

  • Mit szól ahhoz, hogy a POLITICO szerint ő lett az Európai Unió ünneprontója?
  • Mikor jönnek az uniós pénzek?
  • Miért nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását?
  • Miről beszéltek Zelenszkijjel?
  • Mikor érhet véget a háború?
  • Ki lesz a Fidesz budapesti főpolgármesterjelöltje?
  • Találkozott-e Szoboszlai Dominikkel?

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 14. 00:25
Amennyivel kisebb Magyarország Franciaországnál legyen annyival kevesebb atombombája és meg van oldva!
kulszek
2023. december 13. 17:56
Mi is lehetnénk atomnagyhatalom, ha végre a saját fejünkkel gondolkoznánk és nem a nyugatot majmolnánk. A hasadóanyag területén még sok lehetőség van. Például Kaliforniumból már 2 kg is elég egy robbanáshoz. Vagy a Tórium, ami jelenleg nemzetközileg nem esik megszorítások alá, elterjedt és sokkal tisztább energiaforrás. stb, stb.
Akitlosz
2023. december 13. 16:23
Rossz ötlet leválthatatlan állami pozíciókat kreálni. Még a csupán 4 évre választott amerikai elnök is leváltható idő előtt. S ez így helyes.
Akitlosz
2023. december 13. 16:22
9 milliós ország is lehet atomhatalom. Mit tudnak a franciák, mit a magyarok ne tudhatnának?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!