Így vándorolnak az amerikaiak zsebébe az ukránoknak adott EU-s milliárdok (VIDEÓ)

2023. december 15. 11:12

Kiszelly Zoltán a 48 perc című műsorban idézte Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki elmondta, az Ukrajnának szánt pénz 90 százalékát amerikai fegyvergyárakban költötték el.

2023. december 15. 11:12

Ukrajnával azért akarja megkezdeni az Európai Unió a csatlakozási tárgyalásokat, mert akkor megnyílnak az előcsatlakozási alapok – jelentette ki Kiszelly Zoltán a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban. A Századvég Politikai Elemzések Központjának az igazgatója kijelentette, a háborúban álló országnak szánt 50 plusz 20 milliárd eurónyi, négy évre szóló támogatáson felül kapná meg az ezekkel az alappal járó forrásokat, s emellett még egy, a békével kapcsolatos, de valójában háborúfinanszírozási alapot is megtoldanák ötmilliárd euróval lenne.

Kiszelly idézte Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki elmondta, hogy az Ukrajnának szánt pénz 90 százalékát amerikai fegyvergyárakban költötték el, így könnyen lehet, hogy ami pénzt itt, Európában adunk, az nemcsak a német, francia, egyéb országoknál, hanem javarészt amerikai fegyvergyáraknál köt ki.

Ezt is ajánljuk a témában

Lánczi Tamás azt mondta, ezek szerint ez nem más, mint pénzszivattyú: az uniós tagállamok beteszik a pénzt Ukrajnába, az amerikai fegyvergyárak pedig kiveszik onnan. Kiszelly arra is utalt, hogy Európa a sajátfegyvergyártásához szükséges energiát, az LNG-t is Amerikából veszi. 

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője pedig azt mondta, amennyiben Ukrajna uniós taggá válna, a nekünk jogszerűen járó uniós forrásokat elfelejthetnénk, mert a kohéziós alap minden pénzét Ukrajnára kellene fordítani, hiszen a szegényebb országok, mint többek között hazánk is, az uniós átlag fölé kerülnének. Lánczi azzal egészítette ki, hogy ebben az esetben a térségünk országainak nem lesz lehetősége arra, hogy a dömpingáron érkező ukrán gabonát a piacainkon kívül tartsuk.

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube


 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 18. 22:59
Európának amerikai nyomásra nevére kell venni Ukrajnát és biztosítani annak pénzügyi fennmaradását, de legfőképpen a befektetők profitját. A háború azért jó, mert akkor folyamatosan lehet fegyvert eladni közvetlenül a frontra a raktárak helyett, minél tovább tart, annál többet és drágábban és nem csak a résztvevőknek, hanem mindenki másnak. Jelenleg azok a mintademokráciák, ahol a vezetőt támogatják az ukrán csatlakozást, de a polgárok nem.
salátás
2023. december 15. 16:34
hogy sunnyognak a csicskabalos kommentelőink,alig mernek hozzászólni
google-2
2023. december 15. 12:45
A fegyvergyárak tönkrementek volna, ha nincs ez az ótvar háború. Amerikának a jólétéért áldozzuk fel Európát. És milyen jólét az, mely trágárkodásba, szexbe és kábítószerekbe merül ki?
csuti-torpe
2023. december 15. 12:37
arrol nincs valami video, hogy a torpegeci hogy nyulja le az eu-tol kapott milliardokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!