Amiről Pressman hallgat: a szuverenitásvédelmi törvény nem orosz, hanem amerikai példa alapján született

2023. december 15. 07:43

Teljesen abszurd a nagykövet kritikája a szakértők szerint.

2023. december 15. 07:43

A magyar szuverenitási törvényt kritizáló David Pressman mélyen hallgat arról, hogy az Egyesült Államoknak is van ügynöktörvénye, amely igen komolyan szankcionálja azokat, akik külföldi pénzen szeretnének politikai tevékenységet folytatni Amerikában – hangzott el a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című közéleti háttérműsorban az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Ezúttal Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője volt a meghívott az adásban. A hirado.hu beszámolója szerint a műsor házigazdája felidézte, hogy 

az amerikai nagykövet szerint a magyar szuverenitásvédelmi törvény „még az orosz külföldi ügynöktörvénytől is durvább”,

azt azonban meg sem említette David Pressman, hogy az Egyesült Államoknak is van ügynöktörvénye, ami komoly kötelezettséget ró mindazokra, akik Amerikában szeretnének politikai tevékenységet folytatni külföldi pénzen.  

„Az amerikaiak mindig is ki akarták zárni a külföldi befolyást, ami nagyon helyes egy szuverén ország tekintetében” – jelentette ki Kiszelly Zoltán a külföldi ügynökök regisztrálásáról szóló 1937-es amerikai törvényre utalva, és hangsúlyozta, hogy Oroszország nem nyugati típusú demokrácia, mint Magyarország, ezért 

az orosz szabályozás össze sem hasonlítható a magyarral, hiszen Magyarország inkább az amerikai és az izraeli példákat követi.

  

Szikra Levente kiemelte, hogy a törvény nem hoz be új tilalmakat, de kiterjed az egyesületekre is, mivel azok is indulhatnak az önkormányzati választásokon. Eddig is tilos volt külföldi forrásból kampányolni, a pártoknak külföldi finanszírozást elfogadniuk, viszont az eddiginél jóval szigorúbb büntetések lesznek – tette hozzá.  

„Amerikából több milliárd forintnyi dollárt küldtek ide, amellyel megpróbálták befolyásolni a magyar választások kimenetelét. Ez tény”

 – közölte Lánczi Tamás, aki önleleplezőnek tartja az amerikai nagykövet kijelentéseit, mivel David Pressman szerint erről a jelenségről beszélni sem szabad. 

„Volt elégséges pénz magyarországi feltételek között a kampányolásra, és emellé fogadtak el külföldi pénzt ezek a pártok” – mondta Kiszelly Zoltán, aki felelevenítette, hogy 

amerikai tanácsadók irányították az ellenzék kommunikációját is,

 ezért kellett szidniuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt.          

„A Demokrata Párthoz köthető tanácsadók is megjelentek a kampányban” – utalt Kiszelly Zoltán az amerikai pártra. „Azt állítja magáról egy párt, hogy átverték, megvezették, mert úgy folyt át rajtuk a pénz, hogy azt észre sem vették” – értékelte Lánczi Tamás a Karácsony Gergely mozgalmának pénzgyűjtő ládikáiról szóló szocialista nyilatkozatokat.  

(MTI)

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2023. december 15. 08:39
Bakker, Kiszelly, Lánczi és Szikora gátlástalanul hazudik. :))))
counter-revolution
2023. december 15. 08:33
Már megint erőlködik néhány korcs, pedig a Mandi már lehozta az egészet magyarul. "Itt az amerikai ügynöktörvény magyar fordítása – mit szólna Pressman, ha ezt fogadná el az Országgyűlés?" https://mandiner.hu/kulfold/2023/12/itt-az-amerikai-ugynoktorveny-magyar-forditasa-mit-szolna-pressman-ha-ezt-fogadna-el-az-orszaggyules
FeketeFehér
2023. december 15. 08:23
Alakuk szépen a fideszes autokrácia. :))))
Gullwing
2023. december 15. 08:07
Ez egy buzeráns zsidó korcs, abból is az alja. Amerikát minősiti hogy ilyen selejtes szardarab képviseli az érdekeiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!