Hogyan szúrjunk ki a nyugdíjasokkal?

2023. december 04. 17:32

A feltételezés, miszerint a nyugdíjasok annyira ostobák, hogy nem tudják a pénzüket beosztani, megalázó.

2023. december 04. 17:32
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

„Egészen bravúros, hogyan lehet negatívan beállítani egy olyan gesztust, ami elvileg a karácsonyi készülődéshez nyújtana segítséget.

Az egész feltételezés azonban – miszerint a nyugdíjasok annyira ostobák, hogy nem tudják a pénzüket beosztani, nem számolják ki, meddig elegendő – megalázó nem csak őrájuk, de az egész magyar társadalomra nézve is. Alkalmatlannak tartanak minket arra, hogy az életünket, pénzügyeinket, gazdasági helyzetünket felügyelni tudjuk.

Régen bármelyik parasztember képes volt arra, hogy felmérje, mennyi lisztre, zöldségre, füstölt húsra, baromfira, lekvárra van szüksége, eltette a vetőmagot jövőre és nem ette meg, mint ahogy nem rendezett novemberben mekis vacsorát a fél falunak sült krumpliból, hogy aztán januárra egy darab pityókája se maradjon. Az ember képes beosztani, félretenni, felmérni a lehetőségeit és azokhoz alkalmazkodni. Régen egész esztendőkkel kalkuláltak, most pedig azon sírunk, hogy valaki öt napot nem lát előre?

Én egyébként azt is mindig nagyon utáltam, amikor az osztálypénzt úgy gyűjtötték a szülőktől, hogy már kilencediktől egy kicsit többet szedtek be, mondván a szalagavató, az érettségi bankett, tabló stb. sokba fog kerülni tizenkettedikben. Ha valakinek aggodalmai vannak, hogy egy nagyobb tételt majd nem tud kifizetni, rakosgassa otthon magának borítékba havonta az ezreseket, vagy nyisson erre a célra egy számlát a bankban, de miért szednek be előtakarékosságot felnőtt emberektől?

Persze, van, aki nem tud bánni a pénzzel, de alapvetően tekintsük ezt devianciának, és ne a deviánsokhoz alakítsuk a normát. Aki nem tekinti a polgárokat önálló, felelősségteljes döntésekre képes, a saját életük felett kontrollt gyakorló személyeknek, az hogyan gondolja, hogy például egy parlamenti választáson megfontoltan, érvényesen, a saját érdekeit felismerve húzzák be az ikszet a megfelelő helyre?”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Gy. Németh Erzsébet

MTI-OS

Idézőjel

Negyedéves nyugdíjkorrekcióra és svájci indexálásra van szükség!

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. december 05. 07:11
,,Nyugdíjasok magukkal hogyan szúrjanak ki ,, Ha Gyurcsány klánt visszaszavazzák .
survivor
2023. december 04. 20:57
En nem vagyok spórolós, de nyugdíjas korom óta nem kertem kölcsön. Dolgozóként havonta....:-) Es 200 E plusz van a számlámon. A Vanból lehet spórolni, a Nincsből nem..
dryanwolf
2023. december 04. 18:52 Szerkesztve
Hogyan szúrjunk ki a nyugdíjasokkal? Fog kapni, Feri bátyám, novemberben egy nyolcvanast... "hogy aztán januárra egy darab pityókája se maradjon."
Öreg Palóc
2023. december 04. 18:38
Akik így ledegradálják a nyugdíjasokat azok még nem nyugdíjasok, nem is tudják, hogy a nyugdíjasok is tudnak spórolni, sőt nem is feltételezik rólunk ! Magyarul tényleg hülyének néznek bennünket, de ez a jó, mert aki ilyenre vetemedik azt hamar lapátra tesszük. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!