Az ukrán külügyminiszterrel találkozott Szijjártó Péter, erről tárgyaltak (VIDEÓ)

2023. december 11. 19:48

A háború kitörése óta ez az első alkalom.

2023. december 11. 19:48

Ukrajna európai integrációs törekvéséről folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel Brüsszelben. Szijjártó Péter hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: bár személyesen a háború kitörése óta nem találkoztak, de tavaly február előtt folyamatosan tartották a kapcsolatot annak érdekében, hogy jobbak legyenek a kapcsolatok Magyarország és Ukrajna között.   

A kétoldalú kapcsolatok szempontjából nehéz volt az az időszak, 

mert 2015-től folyamatosan léptek életbe Ukrajnában azok a szabályok, amelyek egyre jobban szorították vissza a magyar nemzeti közösség jogait és mindez árnyékot vetett a kétoldalú kapcsolatokra” – tette hozzá, jelezve: a kisebbségi törvény kapcsán Magyarország elvárása a 2015-ös állapotokhoz való visszatérés.   

A döntési javaslat előkészítetlen

A tárcavezető kiemelte, hogy a megbeszélésen Ukrajna európai integrációs ambícióiról esett szó. Ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Ez számunkra nem taktikai kérdés, 

hanem ez egy olyan döntés, amelynek történelmi síkon van jelentősége az egész Európai Unió jövője szempontjából. A döntési javaslat előkészítetlen, az Európai Bizottságnak gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy milyen hatása lenne Ukrajna uniós tagságának az egész közösségre. Elég csak arra gondolni, hogy milyen kezelhetetlen problémákat okozott az Európai Bizottság korábbi döntése a gabonatranzitról vagy az ukrán kamionok engedélykötelességének eltörléséről” – fogalmazott a bejegyzésben Szijjártó Péter. Hozzátette, az Európai Bizottság nem végezte el azokat az előkészületi munkákat, amelyek garantálnák, hogy Ukrajna kölcsönösen előnyös módon folytathasson csatlakozási tárgyalásokat.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 12. 14:34
Csak egy megzsarolt csicska áll szóba a korrupt hohol terrorállam kulabácsijával. Értelmes ember elkerüli ezeket, mint a leprást.
szarvas-2
2023. december 12. 07:40
Kula bácsi is "tolja" az uki zsici bábkormány "narrativáját" Victoria Nudelmann parancsa szerint.
Pelso j.
2023. december 12. 05:37
SzP sablon szövege csak a hazai tábornak szól. Hogy valójában miről tárgyaltak, az most sem nyilvános.
bagira002
2023. december 11. 22:55
https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/12/ukrajna-uszik-a-korrupcioban-emiatt-zarhatja-el-amerika-a-penzcsapot Zelenszkij sem veti meg a luxust.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik