Amerika önsorsrontó főbűne

2023. december 09. 09:35

Én csak leírtam… – az Egyesült Államok megtagadja gyökereit, Európa pedig besétál a nyaktiló alá.

2023. december 09. 09:35
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

„A 70-es, 80-as években csodáltuk, ráadásul a messzeségből, mert elérhetetlen volt. A 90-es, 2000-es években aztán a globalizáció és a technológiai fejlődés következtében közelebb került hozzánk; sokan el is jutottak oda, de legalábbis a szellemisége, hatásai, termékei elértek minket. És tetszett. Manapság viszont egyre kevesebb lelkesedéssel tekintünk rá, sőt sok esetben már kifejezetten taszít minket. Mi történt? Mi történik?

Két héttel ezelőtt az elmúlt két-három évtized során bekövetkezett fordulatról írtam; arról, hogy míg a hidegháború idején a világ keleti részén dogmatikus ideológiák által fűtött, ateista, önmaguk felsőbbrendűségében meggyőződött despoták álltak, szemben a nyugati világ hívő, keresztény, ugyanakkor pragmatikus vezetőivel, addig mára ez eléggé megfordult. Keleten, az egykori szovjet érdekszféra helyén egye inkább pragmatikus, ideológiákkal nem foglalkozó, de legalábbis azokat másokra ráerőltetni nem akaró vezetőket találunk. A Nyugatot viszont elöntötték a különböző (korábban épp Keleten jellemző, mára modernizált) ideoló­giák, a neomarxizmus nyugati formái (gender, kritikai fajelmélet, woke-izmus stb.), és a hatalmi elit ennek szellemében kíván teljes kontrollt szerezni az emberek mindennapi élete, gondolkodásmódja fölött.

Ez a hatalmi elit nemcsak politikusokat jelent, hanem a kulturális életet, a közgondolkodást befolyásolni képes számos további tagja is van: egyetemek, filmstúdiók, ipari, technoló­giai és kereskedelmi óriáscégek vezetői, hatalmas vagyonok fölött diszponáló befektetők, mil­liók által követett celebek stb. Mind-mind woke-vírussal fertőzöttek, mindannyian azt gondolják, hogy ők az emberiség egy felsőbbrendű alfajához tartoznak, s mint ilyenek, önmagukat hatalmazzák fel arra, hogy megváltoztassák a társadalmakat, és magát az emberiséget is. Ennek az elitnek a döntő többsége amerikai. Ám azt azért fontos látni, hogy nem mindegyikük. Tulajdonképpen a globalista elit nem is igazán kötődik országhoz, kultúrához, nemzethez, bármilyen hagyományhoz. Ideológiai meggyőződése mellett van egy technokrata hozzáállása; csakis a szellemi-technikai progresszió érdekli, nincs érzelmi viszonyulása a világhoz, nem különösebben törődik a saját gyökereivel. Tökéletesen illik rá a szófordulat: nem ismer se Istent, se hazát.”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. december 11. 09:45
Fed74catalina11 2023. december 10. 18:49 Ne ugass cigány barma!!!" Fed74 mielőtt megszólítana, először mossa ki a száját aztán, ha már a szülei nem nevelték meg, vegyen illemtanórákat. Ha esetleg a szülei még élnek, őket is nevezze be, hadd tudják, mit mulasztottak.
Fed74
2023. december 10. 18:55
Cigány barma!!! Te szektás hülyegyerek!!!!! A tömeggyilkos Putyin szopásotokról mi a véleményed fideszes hülyegyerek??? Csicska Jeszenszky!!!
catalina11
2023. december 10. 14:42
Zjzj 2023. december 09. 23:59 Catalina11: a Clemenceau idezetedettel jol kitorolheted a valagadat: az usa 2x verte ki a nemeteket franciiao-bol , aztan europaban maradt, hogy mar idestova 80 eve sakkban tartsa ezt a 2 orszagot. Ha nem igy lenne, mar europa nem lenne, meglehet a vilag sem…+ mit nem mond Zjzj... tudja a világ és Európa már az USA előtt is létezett, és akkor még az apa férfi volt, az anya nő... Maga most éppen micsoda, azonkívül, hogy egy mocskos pofájú libernyák...
Menhetten
2023. december 10. 06:43
Jeszenszky fiatal létére össze van aszalódva! Pia-drog-cigi kombó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik