A boldog semmi

2023. december 25. 12:34

Még énekre fakadhat a szánk, hiszen az angyal minden nap ott áll az ajtónk előtt!

2023. december 25. 12:34
Kötter Tamás
Kötter Tamás
Facebook

„Manapság nehéz elkerülni, hogy az ember, ha csak érintőlegesen is, »belekeveredjen« egy ateista család karácsonyába. 

Három generáció masszív önimádatban, Nagyszülők még a proletár internacionalizmus alapján az emberiségben, gyermekeik a bomló korszakból már saját magukban, illetve egy-egy multi »küldetésünk« csomagjában, az unokák pedig a pszichológusokban hisznek – csak két dologban nem hisznek: Istenben és a saját kultúrájukban. 

Az elsőre számítottam, ám amikor éneklésre került volna a sor, meglepődve tapasztaltam, hogy micsoda generációs szakadék feszül a klasszikus műveltségű nagyszülők és a leszármazottak nemzedékei közt. 

Az első, dacára a Kádár-rendszer pusztító légkörének, valahogy mégis magába szívta a közös örökséget és késznek mutatkozott, hogy aznap este a hagyományt előnyben részesítse az ész hübriszével, ám ajánlatát a Mennyből az angyalról a többiek »leszavazták«; míg szerény javaslatomat, hogy énekeljük el az Internacionálét vagy a La Marseillaise-t, mely dalok talán jobban illenének a jelenlévő többség jelleméhez, értetlenség fogadta.

Maradt a SEMMI. A csend. És ez a csend, nem kitölti Isten és a kulturális hagyomány hiánya okozta űrt, hanem ez maga az űr, amit jobb híján mások, más kultúra más vallásából fakadó hagyományok töltenek majd ki. 

Ez Európa csendje. 

De még nincs veszve minden‼️ Még énekre fakadhat a szánk, hiszen az angyal minden nap ott áll az ajtónk előtt!”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Kötter Tamás Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Élő Éva
2024. január 20. 11:42
Karácsonykor az ateista halászlét főzött, csilivili ajándékokat csomagolt. Kinyitotta a műanyag karácsonyfát, sőt csengetett is hogy az a patswork család tajai bejöhetnek kibontani az ajándékokat. Elénekelték, hogy kis Karácsony, nagy Karácsony. De az extatikus öröm elmaradt, a kisded nem született meg.
Namond
2023. december 27. 06:41
syphax-2 2023. december 26. 19:09 Szegény proli, Kádár apád megtestesülése, Orvbán a nemzetmegvezető, mit is mondott a géz és villany rezsi emelésekor? Nix ugri-bugri, és ez így is lett, hiába csökkentek a "világpiaci" holland tőzsdei(amcsi tulajdon) árak.
Namond
2023. december 26. 17:22
Érdektelen, értelmetlen írás, arra sem méltó, hogy megszóljam. De ha, palicsi-2-t érdekli, ez a cikkecske tipikusan orbánista, se nem keresztény, sem nem konzervatív, kizárólag a hatalmat nem szolgáló vélemények szabadsága szabotálását szolgálja.
Fed74
2023. december 26. 11:56
Még mindíg egy közpénzen kitartott szarházi vagy Kötter!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!