Tovább faraghatjuk a villanyszámlánkat, még olcsóbb lehet az áram

2023. november 26. 17:10

Már a kanyarban van a szuperolcsó energia.

2023. november 26. 17:10

„Most már a kormányon múlik, mikor lesz szuperolcsó áramunk” – jelentette ki Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikai helyettes államtitkára az Economxnak. A napokban felszabadított mintegy egymilliárd eurónyi uniós forrás célja, hogy a magyar lakosságot is segíteni tudja az energiahatékonyság növelésében, és olyan programok valósuljanak meg, amelyek tudatosítják az emberek számára: az energia ára napközben is változhat.

Amikor napsütéses időszakban több elektromos áramot termelünk, így a túlkínálat miatt csökken az energia ára. Okosmérővel, okoskapcsolókkal megvan a lehetőség arra, hogy ki tudjuk használni a napközbeni árcsökkenéseket.

Holoda Attila felidézte, az okosmérő, illetve a dinamikus árképzés már korábban, a 2011-es energiastratégiában is szerepelt, annak megvalósítása azonban végül elmaradt. Az Európai Bizottság döntésével azonban új lendületet kaphat.

Az új rendszert úgy képzeljük el, mint a mobiltelefon-szolgáltatók piacát. Kezdetben egységes perc- és SMS-tarifák voltak, később azonban a felhasználók válogathattak az egyedi ajánlatok közül, annak függvényében, hogy több kedvezményes beszélgetésre, vagy SMS-re, vagy internetre volt szüksége. A fogyasztók tudatosabbak lettek, a szolgáltatók pedig igyekeztek speciális ajánlatokkal kiszolgálni az igényeket.

Ez a jövő az energetikában is!

– tette hozzá Holoda Attila.

Az önkéntes villamossági szerződések jogszabályi kereteinek megalkotása a kormányra vár. A kabinet feladata, hogy meghatározza, ki vehet részt ebben a programban, milyen formában érintheti a rezsicsökkentést, hogyan köthetnek szerződést a szolgáltatók a lakossági ügyfelekkel.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar tervben szerepel, hogy 816 ezer okosmérőt szerelnének fel, ami – tekintettel a körülbelül négymillió háztartásra – egy komoly mennyiség.

Ugyanakkor még kérdéses, hogy milyen programok keretében fogják kiosztani az egyedi mérőket, és hogyan lehet ezekre jelentkezni a családi házban élőknek, akik számára érdemben jelenthet segítséget REPowerEU forrása.

A kormány 2025 végéig átalakítja a rezsicsökkentést. Ezután a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások dinamikus árképzéssel köthetnek önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést a már meglévő egyetemes szolgáltatás mellett.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rezsivédett ellátás mellett önkéntes alapon olyan energiakereskedővel is szerződést köthetnek a háztartások, amelyek dinamikusan árazott villamosenergiát szolgáltatnak, így például azok a rövid időszakok is kihasználhatók, amikor a napelemek túltermelnek és épp nagyon alacsony a villamosenergia ára.

Fotó: Pixabay

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. december 09. 10:23
Ha már a kanyarban van a szuper olcsó energia, akkor Orbán kormányzásával, oligarchái érdekéből, az is ki fog sodródni az árokba, mint a hazai gazdaság.
tetx
2023. november 26. 23:28
Az még lemaradt, hogy egy ilyen után a lakossági napelemes telepítések megtérülési ideje előbb utóbb konvergálni fog a végtelenbe. Minek fizetne az "ingyen áramért" bárki is többet mint amennyiért el tudja adni? Na onnantól meg össze lehet hasonlítani az eladási és vételi árat, nem lesz köztük észrevehető különbség, csak az hogy a telepítés néhány millióba került.
tetx
2023. november 26. 22:51
Aki szerint ennyire egyszerű, hogy dől majd az "ingyen áram", csak okosmérő meg kapcsoló kell hozzá az idióta. Azon túl, hogy az olcsó áram pont azért van, mert kutyának nem kell és ehhez csak kismértékben tud alkalmazkodni az ember, a többi időszakban pedig a jelenleginél jóval drágább lesz, pont amikor az emberek otthon használnák, nem nehéz elképzelni hogy ebből a többségnek az lesz, hogy az áramszámlája megugrik. Aki meg robot porszívóval álmodik a nagy pénzekről, annak szólok hogy a havi 1-3KWh-val megtakaríthat akár havi 60Ft-t is, mondjuk egy 40-200 KHUF beruházással...
pumuklik
2023. november 26. 20:33
"Grogu 2023. november 26. 20:23" Te sem érted, kisköcsög, csak hadoválsz moslék módra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!