Rendkívüli, digitális térkép készült a Fiumei úti sírkertről

2023. november 01. 14:15

A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, a felületen kereshetünk, de még az adott sírok fényképe is elérhető.

2023. november 01. 14:15

A budapesti temetők közül elsőként a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyről készült kereshető térképes felület, amelyen bárki elérheti az ott nyugvókkal kapcsolatos információkat – adta hírül szerdán a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

A digitális térkép (lásd fenti képünket – a szerk.) felhasználóbarát módon teszi elérhetővé a sírokkal, elhunytakkal, a Nemzeti Sírkert védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatos adatokat.

Magánszemélyeknek és tudományos munkához is hasznos segítség

„Fontosnak tartottuk egy ilyen teljes adatbázist tartalmazó térkép fejlesztését és nyilvánosságra hozását. A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyként olyan fontos kulturális tere az országnak, amelynél fontos a digitalizáció, és fontos, hogy az adatok bárki számára elérhetők legyenek. A felület nemcsak magánszemélyeknek hasznos, de tudományos munkára is kiváló lehetőséget ad” – idézi a közlemény Móczár Gábor igazgatót.  

A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, de lehetőség van parcellák szerinti keresésre, továbbá név vagy sírhelyszám szerint is megtalálhatók a nyughelyek és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatok. A térképen az adott sírok fényképe is elérhető.  

Az adatbázis azt is feltünteti, ha egy sír a Nemzeti Sírkert részeként védett, ebben az esetben a név alatti linkre kattintva további információhoz juthat az érdeklődő, hiszen a Nemzeti Örökség Intézetének honlapjára navigál a felület. Ugyanígy meg lett jelenítve, ha az adott sír műemléki védettséget élvez, vagy hősi halott nyugszik benne.

A keresett sírnak nemcsak a helyét, de a fotóját is bemutatja a felület. Az adatbázis bővül majd, hiszen a NÖRI folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján egészíti majd ki a térképet.

Mint a közlemény téjékoztat: amennyiben a felhasználóknak az elhunytak adataival kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, egy bejelentőablak segítségével, csupán egy email-cím megadásával bárki könnyedén beküldheti. A bejelentéseket az intézet minden esetben megvizsgálja majd.

A térkép az EnviMAP fejlesztésében készült, és a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu oldalon érhető el.

A NÖRI nemcsak ezzel a térképpel, de a Fiumei úti sírkert felfedezését segítő FiumeiGuide nevű applikációval, valamint QR-kódok segítségével elérhető Szoborpark fejlesztésével, és az országot lefedő Nemzeti Sírkertet megjelölő okos parcellakövekkel is igyekszik kiaknázni a 21. század nyújtotta digitális lehetőségeket – emlékeztetnek a közleményben.

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: Képernyőfotó a térképról. Kép forrása: https://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/terkep)

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. november 01. 22:21
Türelmetlen voltam, megy ez, amíg le nem fagy :-) (De az meg elmúlik, ha csökkent a kezdeti kattintós lelkesedés egy kicsit.)
Ehetős Odó
2023. november 01. 14:53
Nagyjából semmi sincs abból, amiről a cikk szól.
Obsitos Technikus
2023. november 01. 14:41
A cikk alapján azt hittem, sikerült egy interaktív térképet összedobni, de ahová a linkek mutatnak, az ott van azon a lapon évek óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!