A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Orbán Balázs: Európa vakon követte az Egyesült Államokat, ezért nincs stratégiai autonómiája

2023. november 17. 09:48

A kormányfő politikai igazgatója szerint „itt az ideje, hogy Európa ráébredjen, hogy az Egyesült Államok a saját számításait és érdekeit követi”.

2023. november 17. 09:48

A Le Point online felülete interjút közölt Orbán Balázzsal „A magyar stratégia megértése” (Comprendre la stratégie hongroise, magyar eredeti: A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye – a szerk.) című kötetének francia nyelvű megjelenése alkalmából. A miniszterelnök politikai igazgatóját a cikk úgy mutatta be, mint aki az évek alatt az Orbán Viktor, az Európai Unió „fenegyereke” által követett stratégia szakértőjévé vált.

Az EU „vakon követte” az Egyesült Államokat

A miniszterelnök politikai igazgatója az interjú egyik kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt tíz-húsz évben lezajlott geopolitikai evolúció amiatt ment végbe, mert a világ nyugati része „nagyon rossz stratégiát” követett, elsősorban amerikai döntések következtében, amelyeket az európaiak „vakon követtek”.

Orbán Balázs szerint „itt az ideje, hogy Európa ráébredjen, hogy az Egyesült Államok a saját számításait és érdekeit követi”.

Magyarország szerepét illetően a politikus arról beszélt, hogy hazánk nem a blokkok logikáját követi, hanem egy új, többpólusú világrendét, ahol Európának stabilizáló szerepet kell játszania.

Orbán Balázs: Európa stratégiai autonómiája nem létezik

Mint Orbán Balázs fogalmazott: az európai stratégiának a béke fenntartására, az egyes országokkal szembeni toleranciára kell törekednie, gazdasági hidakat építve, nem pedig egymás után lerombolva. Hozzátette:

a problémát az jelenti, hogy Európa stratégiai autonómiája nem létezik.

A politikus példaként említette az orosz-ukrán háborút is, amelyben Európa csak veszíthet. Mint Orbán Balázs fogalmazott: nyilvánvalóan az oroszok a felelősek ezért a háborúért, de kizárólag az európaiak felelősek a folytatásáért.

A Le Point online felületén megjelent interjút a lap regisztrált felhasználói itt olvashatják franciául.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Patrick Semansky / POOL / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. november 17. 14:43
Nem azért. 😂😂😂😂
lájkbajnok
2023. november 17. 12:43
Vakon csak ti követitek a kettyós Trumpot.
VL60
2023. november 17. 10:04
Az Európai Únió annak is a nyugati fele, EGY ELEFÁNT A PORCELÁN BOLTBAN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról