Novák Katalin szerdán részt vesz a visegrádi államfői csúcstalálkozón Prágában

2023. november 20. 21:10

Az államfők megvitatják a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserélnek nemzetközi kérdésekről.

2023. november 20. 21:10
NOVÁK Katalin

Visegrádi államfői csúcstalálkozó lesz szerdán Prágában – jelentette be hétfőn a cseh elnöki hivatal.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására Prágába érkezik Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Caputová szlovák államfő. A tanácskozásra a prágai várban kerül sor. A V4-es államfők legutóbb tavaly októberben, a szlovák elnökség idején találkoztak Pozsonyban. Csehországot, amely idén július elsejétől tölti be a csoport éves elnöki tisztségét, akkor még Petr Pavel elődje, Milos Zeman képviselte.

A Hradzsin sajtóosztályának hétfői közlése szerint az államfők megvitatják a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserélnek nemzetközi kérdésekről.

Csehország – a prágai elnöki hivatal szerint – a visegrádi négyeket a jószomszédi kapcsolatok ápolására alkalmas közép-európai platformnak tekinti. 

Az együttműködésnek gyakorlatiasnak kellene lennie, amely a négy ország lakosságának érdekeit szolgálja”; ezt jelzi a cseh elnökség mottója is: „V4 a polgárokért” 

– idézi a közleményt a CTK hírügynökség.

A Nemzetközi Visegrádi Alap, amely jelenleg 10 millió euróval gazdálkodik évente, kulturális projekteken, tudományos és oktatási együttműködésen keresztül támogatja a négy ország lakosságának jobb kölcsönös megértését. A Nemzetközi Visegrádi Alapot 2000-ben hozta létre a négy ország, s a működéséhez szükséges összeget egyenlő arányban közösen adják össze.

A cseh elnöki hivatal közlése szerint a visegrádi államfők megvitatják a Nyugat-Balkánt és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit. A tanácskozás témája lesz továbbá a V4-ek korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának bebiztosítása, a határokon átnyúló együttműködés. A csúcstalálkozó eredményeiről az államfők szerda délután sajtóértekezleten adnak tájékoztatást.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. november 21. 09:01
Mikor a négy fogatlan oroszlán összeül. Egyiknek sincs semmi hatalma, mert nem elnöki rendszerek. Egy gruppen sex party azért még összejöhet.
llnnhegyi
2023. november 21. 07:42
Visegrád vára ma is áll!
Novicsok-5
2023. november 21. 00:10
Ha majd Ukrajna kerül terítékre, PR Katika vérszemet kap.
Ente
2023. november 20. 22:39
Mikor fogjuk végre követelni az aljas csehektől, hogy kártérítsék a pánszláv csehszlovák őrjöngésben legyilkolt és rabszolgaságba hurcolt magyarokat!!?? Nem lehet barátkozni a volt gyilkosoddal anélkül, hogy legalább bocsánatot kérne!!?? Teljesen rongy szarok vagyunk, mocskos cseheknek még sem merjük említeni a disznóságaikat!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!