Migráció, családpolitika, Európa jövője és a brüsszeli csaták – ezekről beszélt Orbán Viktor a Fidesz korábbi kongresszusain

2023. november 18. 05:29

Összeszedtük a pártelnök legfontosabb gondolatait ez elmúlt évekből!

2023. november 18. 05:29
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Harmincadik kongresszusát tartja szombaton az 1988-ban alakult Fidesz. Itt ismét megválasztják a párt vezetőit: az alelnököket és az elnököt. Utóbbi posztra Orbán Viktor az egyetlen jelölt, ki először 1993 és 2000 között vezette a Fideszt, majd 2003 óta megszakítás nélkül ezt tölti be ezt a posztot.

Orbán Viktor kongresszusi felszólalásaiban az előző időszak értékelése mellett rendre történelmi áttekintésekbe is bocsátkozik, kitér a világ és az európai kontinens aktuális kérdéseire, mindezeket ideológiai megközelítésben is elemezve.

Az elmúlt kongresszusokon több visszatérő sorskérdéssel is foglalkozott, így például a a migrációval vagy az uniós politikával, amelynek kapcsán két évvel ezelőtt, a 2021 novemberében tartott tisztújító összejövetelen azt mondta, „nem elég Brüsszellel szemben védekezni, Brüsszelt meg is kell reformálni, sőt teljesen meg kell újítani, még mielőtt darabokra hullik”.

Világossá tette azt is, hogy a cél a változás elérése, Magyarországnak pedig esze ágában sincs kilépni az Európai Unióból.

„Maradunk, és változást követelünk” – szögezte le.

Ezt is ajánljuk a témában

A biztonság a legfontosabb

„A mi szövetségesünk a valóság, míg a baloldal és a liberálisok számára az a legfőbb tudás, hogy megmondják másoknak, hogyan kell élni” – fogalmazott két éve Orbán Viktor, világossá téve, hogy nem adjuk fel a határvédelem jogát, és

ragaszkodunk ahhoz, hogy a házassághoz egy férfi és egy nő kell, az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket pedig hagyják békén!

Kiemelte, hogy az egyik legfontosabb kérdés a mai világban a biztonság, és az, hogy amit eddig elértünk, azt megőrizzük. Megvédeni a határt a migránsoktól, megvédeni az emberek egészségét. 

Kereszténydemokrata állam

A 2019. szeptemberében megtartott kongresszuson egyebek mellett saját pártja helyzetét is elemezve Orbán Viktor kijelentette, „a Fidesz rendezett, sőt a politika világában szokatlanul rendezett állapotban van. Világos program mentén tesszük a dolgunkat – folytatta a nagyobbik kormánypárt vezetője –, miközben ellenfeleink egyre mélyebbre ássák magukat itthon, s szépen gyarapodik azon külföldi politikusok, pártok, sőt országok sora is, akik és akiknek csapatai megnyúlt képpel és fejükön flastrommal somfordálnak haza a budai vár falai alól.”

Visszatekintve az elmúlt harminc évre, közölte, hogy sikerült létrehozni egy olyan államot, amely a kereszténydemokrácia és nem a liberális demokrácia alapján áll.

Demokrácia igen, liberalizmus nem. Ez a mi programunk”

– fogalmazott. 

Kitért az eredményekre, az adórendszer változtatása, a nyugdíjreformra, a családvédelmi intézkedésekre, de Brüsszelhez is intézett üzenetet,a melyben arra figyelmeztetett, hogy „az Európai Unió költségvetése nem arra való, hogy a liberálisoknak tetsző csapatokat, a nekik tetsző médiumokat, illetve az ő céljaikat szolgáló bevándorlókat finanszírozzák, tüntetésszervezőket és aktivistákat képezzenek ki, vessenek be nálunk.”

Van mit megvédeni

A 2017-es kongresszuson azt hangsúlyozta Orbán Viktor, hogy meg kell erősíteni mindazt, amit Magyarország verejtékes munkával elért az elmúlt hét évben. „Elmélyíteni politikánk szellemi és lelki alapjait. És megvédeni Magyarország jövőjét, mert végre-valahára összeszedtük magunkat, végre ismét van jövőnk, tehát végre van mit megvédenünk” – mondta.

Szavai szerint a Fidesz büszke lehet arra, ők az a kormánypárt, ami felszámolta Magyarországon a tartós és tömeges munkanélküliséget, lassan eléri a teljes foglalkoztatottságot, és olyan ország lesz, ahol mindenki dolgozhat, aki dolgozni akar.

A kontinensről szólva arról beszélt, csak egy módon maradhat fönn az európai egység:

ha elfogadjuk egymás különbségeit, ha kölcsönösen megadjuk a kijáró tiszteletet, és ha Európai Egyesült Államok helyett az európai nemzetek szabad szövetségét hozzuk létre. Nincs más út.”

Bizarr nagykoalíció

Orbán Viktor – a Fidesz 26. kongresszusán elmondott – beszédének egyik sokat idézett mondata volt, hogy  „Mondják, a Fidesz olyan párt, amelynek nem igaza van, hanem igaza lesz.”

Talán azért is lehet ilyen hosszú és sikeres a történetünk, mert az emberek tudják, mi vagyunk azok, akik cselekednek, akik teljesítik, amit vállaltak – tette hozzá a pártelnök, aki ekkor ugyancsak kitért a családpolitikára, amelynek kapcsán azt mondta: „Mi azt valljuk, hogy erős és sikeres családok nélkül nincs erős és sikeres ország. Nélkülük nem fordítható meg a népességfogyás. 

Ezért számunkra a családok és a megszülető gyermekek jelentik Magyarország és Európa jövőjét.”

Orbán Viktor részletesen beszélt a már ekkor tetőfokára hágó migrációról, kijelentve, hogy „Európa invázió alatt áll, úgy fest, mint egy csatatér, és amit eddig láttunk, az a jéghegy csúcsa.”

„Európa nem bír el ennyi embert, nem tud ennyi embernek munkát adni, lakhatást, szociális és egészségügyi ellátást, oktatást, képzést, közlekedést biztosítani. Európa gazdasága és ellátórendszere összeroppan ekkora teher alatt. Hamarabb, mint azt ma bárki gondolná” – figyelmeztetett a Fidesz elnöke, hozzátéve, hogy viharos gyorsasággal épülnek fel a párhuzamos társadalmak. 

Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy „ami történik, az nem véletlen, nem baleset, nem szándékolatlan következmények láncolata, hanem kitervelt és irányított folyamat. Létrejött egy bizarr nagykoalíció: az embercsempészek, az emberjogi aktivisták és a brüsszeli bürokraták koalíciója”.

Arról is beszélt 2015-ben, hogy a liberális politika mára szembefordult a szabadsággal, szembefordult a gondolat, a szólás és a sajtó szabadságával, ezért szükségszerűen szembekerült az emberekkel és a demokráciával.

„Mi azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a demokratikus Európához. A mai vezetők gyenge Európája helyett az emberek erős Európájához. A következő európai korszak vagy a demokrácia korszaka lesz, vagy nem lesz” – szögezte le Orbán Viktor. 

Nyitókép: Orbán Viktor a Fidesz XXIX. Kongresszusán (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)
 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 18. 11:55
MIGRÁCIÓ? Orbán szavai a migránsügyben sincsenek összhangban a tetteivel. Azt HAZUDJA, hogy megvédi hazánkat a migrációtól, de 1., 2015 óta vonakodik felállitani a határőrséget. 2., Szabadon engedi a már elfogott embercsempészeket. 3., Egy szóval sem kéri szerb kollégáját, hogy tegyen rendet. 4. Rengeteg migránsmunkást hoz be Magyarországra. És kétmillió hülye, megvezetett, agymosott magyar szavazó, még mindig hisz neki. Meddig még? Orbán alatt - és miatt - a gazdasági mutatók szerint a SEREGHAJTÓK közé csúsztunk.
Tommaso
2023. november 18. 11:54
Vajon miért veszit az ellenzék folyamatosan a választásokon? ---------------------------------------------------------------------------------------- A moslékkormány sikeresen átmosta a sozlib_abschaum-félék eleve nem túl nagy méretű agyát. Nos, ezért nyeri a választásokat, amiknek szabályait - egyedül a Galaxisban - a FIDESZ egyoldalúan, azaz antidemokratikusan változtatta meg. Ki hallott már olyan versenyről, amelynek szabályait az egyik induló versenyző egyes- egyedül határozza meg, mig a többi indulónak ebbe semmi beleszólást nem enged? Senki, mert Orbanisztánon kivül ilyen ország, sőt ilyen verseny NINCS.
Tommaso
2023. november 18. 11:49
Orbán - bármibe is fogott - TOTÁLIS KUDARC. Itt van például a családpoitikája. A magát családbarátnak beállitó rezsim, Orbán uralkodása alatt 10 millióról 9,6 millióra csökkentette Magyaro. lakosságszámát. És ebben az a több százezer, aki Orbán egyeduralmából a demokratikus Nyugatra költözött, még nincs is beleszámolva. A szintentartáshoz minimum 2,1 gyermeknek kellene születnie családonként. Orbanisztánban átlagosan 1,5 születendő gyerek jut egy családra. ORBÁN VALAMIT NAGYON ELCSESZETT. Ezen a területen is.
Uztu
2023. november 18. 09:02
Családpolitika: vegyél fel 50 millió kölcsönt egy olyan házra ami nem éri még a tizedés se még az elinflálódott forint mellett sem. Aztán vagy visszafizeted soha, vagy szülaz 3 gyereket akiket nem leszel szellemileg érett felnevelne ezért sűttyők maradnak. Köszönom az elszállt otthonárakat, a zülledő fiatalságot és társadalmat, a behozott multikat és migránsokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!