Kocsis Máté szerint a jövőben akár 3 évet is kaphatnak egyes ellenzéki politikusok

2023. november 26. 08:24

A Fidesz frakcióvezetője úgy látja: az ellenzék olyat tett, amelyre „1990 óta nem volt példa”, ezért módosítanák a BTK-t.

2023. november 26. 08:24

Kocsis Máté: szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államok, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek vagy a pénzügyi világ finanszírozza a politikát. Ha úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy közben valakinek a markában van, azzal az ország szuverenitását veszélyezteti – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Erre 1990 óta nem volt példa

Kocsis Máté tájékoztatása szerint a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat hátterében az áll, hogy 2022-ben a magyar politikai baloldal külföldi pénzből kampányolt. 

Erre 1990 óta nem volt példa, sőt íratlan szabály volt az, hogy külföldről nem lehet kampányt finanszírozni, 

és a pártok számára eddig is törvényi tilalom állt fenn. Ezt a megállapodást és tilalmat a jelenlegi szabályokat kijátszva a baloldal felrúgta, és külföldről fogadott el pénzt – hangsúlyozta a politikus. Úgy fogalmazott: szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államok, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek vagy a pénzügyi világ finanszírozza a politikát. Ha ezek a csoportok tesznek szert befolyásra a magyar közéletben, és úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy mindeközben valakinek a markában van, az az ország szuverenitását veszélyezteti – jelentette ki.   

Akár börtönbüntetést is kaphatnak

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy gyanúja szerint a baloldal nem fogja támogatni ezt a javaslatot. Fontosnak nevezte, hogy ezentúl minden választáson induló jelölőszervezetre és jelöltre ugyanazok a szigorú elszámolási és finanszírozási szabályok vonatkoznak. A javaslat elemeiről szólva elmondta: az alaptörvény módosítása alapozza meg, hogy létrejöhessen a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A büntető törvénykönyv módosítása pedig azt tartalmazza, hogy aki tiltott külföldi finanszírozást használ fel a választási kampányban, akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2023. november 26. 23:48
Most akkor ez vonatkozik például egy kínai vagy orosz hitelre is, amit a kormánypárt vett fel? Az ugyanolyan eladósodást és függőségi állapotot eredményez, biztos nincs "ingyen".
iimre
2023. november 26. 11:25
"MandariNER ➜ iimre 2023. november 26. 10:46 Elég pár mondatot váltani bármilyen békemeneten, szónoklaton résztvevővel, utána megérted, hogy korántsem képtelenség propagandával agyat mosni. Nálad is működött, most is a kétharmadot szajkózod." Ha nem veszed észre, hogy az abszolút többséggel megnyert választásokról beszélni nem propaganda, hanem tények felemlegetése*, akkor egy hülye trolladék vagy… :DDD * 1. 2010 https://static.valasztas.hu/dyn/pv10/outroot/vdin2/hu/l50.htm 2. 2014 https://static.valasztas.hu/dyn/pv14/szavossz/hu/l50.html 3. 2018 https://www.valasztas.hu/ogy2018/ 4. 2022 https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/orszaggyules-osszetetele Na eriggy vissza a homokozóba… :DDD
Chekke-Faint
2023. november 26. 10:51
Nem merünk mi itthon senkit lecsukni. Ugorjunk...
iimre
2023. november 26. 10:21
"Mandari-NER nov. 26. 08:46 ellenben a kormánypárti propagandára tízmilliárdok mennek el…" 13 éve minden országgyűlésit 2/3-dal nyer a nemzeti kormány. Ezt képtelenség csak propagandával elérni. Amit Te is propagandának nevezel, az csak annak a tudatosítása, kitől mi jön, melyik kormány mit intéz az állampolgárainak. Ha nem tetszik a rendszer, el lehet húzni* a gecibe… :DDD * https://youtu.be/-tEXu8roJEQ?t=36 "El lehet menni Magyarországról, itt lehet bennünket hagyni…" © Gyurcsótány
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!