Kiderült: Oszama bin Laden mentorának szervezete tevékenykedik Magyarország déli határán

2023. november 14. 12:41

A tálibok nemcsak finanszírozási, hanem operatív szempontból is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet a titkosszolgálati jelentés szerint.

2023. november 14. 12:41

A Mandiner korábban beszámolt róla, hogy a magyar–szerb határon működő embercsempész bandák közül többet is megnevez az a titkosszolgálati jelentés, amelynek nyilvánosságra hozatalát Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője kezdeményezte.

A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy Afganisztán titkosszolgálatai immár elérnek immár Magyarországra is. A lap arról értesült, hogy Oszama bin Laden az egyik mentoraként tekint arra a Dzsalaluddin Hakkánira, aki a róla elnevezett csoportnak névadó alapítója.

Afganisztán amerikai megszállása során 2001 és 2021 között a Hakkáni-csoport 18 nagyobb terrortámadást vitt véghez,

a legpusztítóbbat talán 2017. május 31-én, amikor az ország fővárosának központjában, Kabulban robbantottak fel egy teherautót a német nagykövetség közelében. A merényletben 150-en meghaltak, 413-an pedig megsebesültek, túlnyomó többségében civilek.

Dzsalaluddin Hakkáni 2018-ban hunyt el, majd fia, Sziradzsuddin vette át a szervezet irányítását, amelyet azóta is kézben tart.

A terrorhálózat 2018-tól létrehozta elitegységét, amelyet kezdetben „Badri-hadseregként” említettek, és amelynek pár év múlva kiemelkedő feladatai lettek a főváros, Kabul visszavétele során.

A lap megtudta, hogy a Magyarország déli határain tevékenykedő egyik legerősebb embercsempész banda, a 313-asok az előbb említett Badri-hadsereg, vagy más néven a Badri 313-as zászlóalja után kapták a nevüket, ahol vezetőik korábban szolgáltak. Az embercsempész bandák tevékenysége nemcsak a titkosszolgálatok számára tűnt fel, az angol nyelvű BalkanInsight című portál riportja 2023 szeptemberében már foglalkozott a szerb–magyar határon kialakult helyzettel.

Külön érdekesség, hogy a tálibok nemcsak finanszírozási, hanem operatív szempontból is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet a titkosszolgálati jelentés szerint. Vagyis nemcsak a hasznot fölözik le hanem a korábbi évtizedekben szerzett csempész szaktudásukat is bevethetik Magyarországon.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. november 14. 16:56
Valószinű őt is Langlyban képezték ki, onnan kapja az utasittásokat, mint korábbi főnöke. Mert az lehet, hogy meglepő, a talibánok irányitják Röszke, Horgos környékén a dolgokat. De ki küldte őket oda és őket ki irányitja? Lehet találgatni, bár szerintem egyértelmü.
Upuaut
2023. november 14. 13:01
Moslékék megmondóemberei megmondták, hogy ez nem igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!