Havas Henrik megpróbálja kiönteni önmaga műanyag szobrát – íme a köztünk felejtett '90-es évek, az SZDSZ áporodott gőgje, nézzük meg jó alaposan

2023. november 08. 05:59

Úgy tűnik, a Heti Hetes szellemiségét nem tudtuk teljesen visszazárni a palackba.

2023. november 08. 05:59
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Nagyinterjút készített a 24.hu Havas Henrikkel. A kérdező szerepében Nagy József, ez az együttállás pedig grandiózus világmegfejtést ígért. És ahogy várható is volt, az egók összesimulásából kedélyes kvaterka nőtt ki, ami kortörténeti dokumentumnak is beillene.

Hogy miért? Mert Havas Henrik és Nagy József eposzi hosszúságú egymásratalálása 

kiválóan mintázza a rendszerváltás utáni médiatörténet paradoxonát.

Azt, hogy a pártállam alkonyát követő eszmélkedésben hogyan kerültek magasra a kilencvenes évek érdem nélküli médiaszemélyiségei, és hogy miért is lett olyan a kereskedelmi televíziózásunk, amilyen.

Havas önelégültsége, önfényezése, münchauseni történetszövése amúgy egész szórakoztató lenne, ha nem tudnánk, hogy mindezt kurvára komolyan gondolja. A majdnem-ember vágyvezérelt kalandjait, amik arról szólnak, hogy majdnem német egyetemi ösztöndíjas, majdnem befutott drámaszerző, majdnem világhírű hollywoodi forgatókönyvíró lett. 

Mi pedig majdnem megúsztuk a '90-es éveket ízlésficam és liberális médiafölény nélkül. De sajnos nem.

Nem derűsebb a kép akkor sem, ha hitelt adunk az ide-oda indázó anekdotáknak, például annak, hogy Antall közmédiáért felelős államtitkárnak nevezte volna ki hősünket. Akárhogy forgatom, nem vet jó fényt a rendszerváltás utáni magyar elitre, és úgy egyáltalán a közállapotokra, hogy Havas és társai majd' húsz évig tényezők lehetettek.

A hosszú interjúból két dolog mindenesetre messze kiviláglik: egy, hogy Havasban nulla önreflexió ébredt az évek során. Kettő, hogy a Heti Hetes szellemiségét teljesen nem tudtuk visszazárni a palackba.

Az interjú parttalan és szemérmetlen kísérlet arra, hogy valaki kiöntse önmaga műanyag szobrát.

Mindez nem más, mint a megtestesült és köztünk felejtett '90-es évek. Az SZDSZ áporodott gőgje, a mindent jobban tudás és az irritáló kivagyiság.

Az illúziókkal természetesen leszámolhatunk, a kereskedelmi tévé, a bulvár, a politikai humor most már olyan lesz idehaza, amilyennek a Heti Hetes komédiakomisszárjai annak idején összelapátolták. Továbbá abban se legyen kétségünk, hogy ha egyszer az erőviszonyok megborulnak, a múlt árnyai szép sorban előkúsznak majd a múlt dohos szekrényéből, ahonnan most Havas is kikukucskált. Csukjuk is gyorsan be, lélegezzünk fel, tekintsünk a jövőbe.

A kilencvenes évek elmúltak.

(Nyitókép: képernyőfotó)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2023. november 09. 21:07
Bástya elvtárs: - Mi ez? Én már szart érek? Igen...
persze-celesztin
2023. november 09. 20:43
"mindezt kurvára komolyan gondolja" - írja ez a szerző. De hát ez a Havas igénytelen, ostoba stílusa. Nem kellene átvenni.
Obsitos Technikus
2023. november 09. 19:24
Ha bárkije kapott volna "ferencjóskától" bármit, az ott lenne a levéltárban. Az apja kesztyűszabászként végzett, az anyja sztahanovista volt az Izzóban, a nagyapja malommunkás, a dédapja meg mint pincér halt meg Mosonmagyaróváron. Báró az Münchhausen volt, akiről ezt a szindrómát elnevezték. (Elbutult alkoholisták mesekényszere.)
catalina11
2023. november 09. 17:29
"Az MDF-hez eleve, a kezdetektől fogva különleges gyanakvással és ellenszenvvel viszonyul a sajtó túlnyomó többsége. (...) Kimondom, amit úgyis tud mindenki: a fővárosi újságíró-társadalom meghatározó többsége zsidó származású. Legtöbbjük nem rokonszenvezik azzal a nemzeti érzelmekkel telített politikai értékrenddel és stílussal, amelyik az MDF sajátja". (Debreczeni József: Miniszterelnök, 278. o.) a zsidó Naftali Kraus: "....Az egyre gyakrabban emlegetett antiszemitizmust én akkoriban nem észleltem személyesen. Sőt, nekem úgy tűnt, hogy az elsősorban azon zsidó kommunisták vesszőparipája, akik a pozícióikat féltik….... Csurka: - Az a néhányszáz kommunista funkcionárius, akik a magyar médiát uralják - mondta -, történetesen zsidók. Ezek 42 éven át uralkodtak rajtunk, és ezeknek most el kell tűnniük...." nm tűntek el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!