Harminc év – dupla teltházas Opera-koncerttel ünnepelt Ákos

2023. november 06. 06:35

Decemberben az Arénában is bemutatja a jubileumi műsort.

2023. november 06. 06:35

Ákos idén ünnepli szólópályafutásának 30. évfordulóját: az első szólóalbuma, a Karcolatok éppen harminc éve került a lemezboltok polcaira. A Kossuth-díjas előadó 

erre a kerek évfordulóra jubileumi kiadvánnyal és exkluzív koncertekkel készült. 

Az Operában a múlt hétvégén óriási siker mellett dupla teltházas koncertet adott a HARMINC ÉV című, exkluzív, akusztikus, jubileumi műsorával, amelyben a Győri Filharmonikusok és a pécsi VoiSingers kórus kísérte. A folytatás december 16-án a Papp László Budapest Arénában lesz.

Mint felidézték, Ákos első szólólemeze 1993. március 23-án jelent meg Karcolatok címmel. A hazai elektronikus zene úttörő formációjának, a Bonanza Banzai-nak énekeseként ekkor már jól ismert szerző-előadó olyan zenészekkel kezdett dolgozni, mint László Attila jazzgitáros, Horváth Kornél ütőhangszeres, ifj. Rátonyi Róbert zongorista, Dorozsmai Péter dobos-producer vagy Fekete Samu Tibor basszusgitáros. 

 

A zenei kalandnak indult album végül kijelölte számára a jövőt: a lemez elsöprő sikert aratott, olyan szerzeményekkel, mint a Hello vagy a Keresd meg a lányt, rögtön aranylemez lett, és több mint 100 ezer példányban kelt el. Az azóta eltelt évtizedek során pedig született több száz dal, nagy slágerek, arany- és platinalemezek, szakmai- és közönségdíjak, rengeteg nagyszabású koncert, számos teltházas Aréna-előadás. Emellett színházi és tévés munkák, alkalmazott zenék, hangoskönyvek, verseskötetek, szépprózai és filmes bemutatkozás is jelzi Ákos szerteágazó érdeklődését, sokoldalú tehetségét. 

A kerek évforduló alkalmából szeptember 29-én újra kiadták a Karcolatok eredeti anyagát dupla LP-n, sok extra felvétellel kiegészítve: az újrakiadás a megjelenése óta vezeti a MAHASZ lemezeladási listát.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kovács Ákos

Magyar Nemzet

Idézőjel

Horn Gyula áldásos miniszterelnöksége alatt is megtöltöttük a legnagyobb csarnokokat. Interjú.

Ugyancsak az évfordulóra készült el a HARMINC ÉV című akusztikus műsor. 

A Magyar Állami Operaház két estén át adott otthont az ünnepi eseménynek. 

A közönség hónapokkal az előadás előtt, 16 perc alatt elkapkodta a jegyeket.

A műsor két felvonásban került színpadra: az elsőben régi zenésztársak, kamarakórus és vonósnégyes kísérte Ákost, a szünet után szimfonietta és kibővült énekkar határozta meg a hangzást. „Két napon át versek és dalok, pazar látványvilág, meghatottság, bennszakadt csöndek, felszabadult ünneplés és álló ováció töltötte be az Operaházat” – összegezték.

 

Felcsendült az új dal, az Ember maradj

„Azt hiszem, minden várakozásunkat felülmúlta ez a jubileumi koncerthétvége az Operában. Elképesztő élmény és hatalmas munka volt! Köszönöm mindenkinek, aki eljött! 

A közönségnek és a zenésztársaknak egyaránt hálás vagyok a harmincéves szólópályáért”

  – nyilatkozta Ákos. 

Ugyancsak az Operaházban debütált Ákos új dala, az Ember maradj, amelyben a művész nem először reflektál napjaink történelmi időket idéző történéseire, a háborúra és a bennünket körülvevő feszültségre.

 

Decemberben jön a folytatás

Aki most lemaradt, annak van még módja megtekinteni az ünnepi műsort: idén utoljára december 16-án a Papp László Sportarénában látható a HARMINC ÉV, jelentősen kibővített filharmonikus zenekarral és kórussal, komoly látványvilággal – derült ki a zenész hivatalos oldaláról.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ákos hivatalos oldala


 

 

 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2023. november 08. 19:07
Ugyan! Ez semmi! Az azarija háromszor is megtölti a patás stadionját.
Genusnextgen
2023. november 06. 11:31
Ákos az Operában fog disznót vágni a kipcsak-cigánnyal. (Remélhetőleg a gumicsöcsű Matyókurva is ott lesz).
lájkbajnok
2023. november 06. 11:09
Az operában? Ez vicc?
5m007h 0p3ra70r
2023. november 06. 10:54
A fogatlan töröttszemüveges deklasszált vidékiek kétszer is beültek rá. /Liburgyelátor kommentelő/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik