Emelkednek a dohányboltok bírságai – több változás is várható a szektorban

2023. november 22. 07:08

Lázár János javaslata jelentős szigorítást jelenthet a dohányboltoknak.

2023. november 22. 07:08

Lázár János, a trafikügyekért felelős miniszter, friss törvényjavaslata nemcsak a hibázók bírságait emeli, hanem új lehetőségeket is teremt. A javaslat értelmében óriásberuházások esetén, ha legalább négyezer munkást zsúfolnak össze egy helyre, ott lehetőség lesz nemzeti dohánybolt üzemeltetésére – írta meg a hvg.

Kedden este Lázár János építési és közlekedési miniszter által benyújtott módosító javaslat jelentős szigorításokat tartalmaz a nemzeti dohányboltok és a trafikkoncessziót szabályozó dohánytörvényhez.

A módosító javaslatból kiderül, hogy szélesebb körben lesz alkalmazható a koncessziós pályázat mellőzésével (annak sikertelensége esetén), vagy még „ellátatlan” településen „kijelölés útján” a dohánykereskedelmi jogosultság gyakorlása, vagyis a dohánybolt-üzemeltetés.

A változtatások nagy része szigorítást és erőteljesebb szankcionálást eredményez, melyet a fiatalkorúak védelmének érdekében szükségesnek tartanak az indoklás szerint. Ennek értelmében a szabálysértő dohánykoncesszió-tulajdonosok szabálysértései után kiszabható bírságok jelentősen növekednek. 

A tervezet szerint a bírság mértéke legalább egymillió forint, minden további jogsértés esetén pedig az előző bírság mértékének legalább 150%-a, de legfeljebb 10 millió forint lehet.

Új lehetőség a munkásnegyedek számára

Ezen felül a javaslat új lehetőséget is tartalmaz. Az „izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók kényelmének és jólétének biztosítása érdekében” lehetőség nyílik a dohánytermékek szabályozott hozzáférésének biztosítására. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Lázár János vagy a tőle feljogosított személy engedélyezheti a dohánybolt üzemeltetését olyan „lehatárolt létesítményben, amely egy építési beruházás megvalósítása érdekében egyszerre legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas.”

***

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 23. 08:27
Hány olyan telephely van az országban, ahol több mint négyezer ember dolgozik?
Kerezs
2023. november 22. 14:23
Na, akkor most a kormány a sajátjait üti? Ugyanis mint tudjuk dohánybolthoz csak a NER-lovagok jutottak az orbáni diktatúrában. Megnézhetik majd magukat 26-ban. Nem lesz meg a 4/5-öd. A gyereket meg ne szolgálják már ki dohányáruval. Ha a szülő akar, majd vesz neki.
Bell & Sebastian
2023. november 22. 11:22
Azt kellene valahogy megoldani, hogy a lélegzetre is lehessen zárjegyet ragasztani, mert annak a fogyasztása sem igazán függ az árától.
files32
2023. november 22. 09:28
Ahogy akarod Jani, de a vonatom még mindig késnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!