Elámultak a felújított Szabad György Irodaházon az építészet szerelmesei

2023. november 30. 08:53

Nemzetközi fórumok áradoznak a Budapesten újjászületett tradicionális építészetről.

2023. november 30. 08:53

„A csúnyaságot a szépség helyettesítheti!” – írja lelkendezve az Architectural Uprising nemzetközi építészeti civil szervezet Budapestről, egészen konkrétan a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) volt székházáról, ami helyett egy új országgyűlési irodaház épült.

Hozzáteszik: „Előtte és utána Budapesten. Az 1970-es évek modernizmusát a klasszikus szépség váltotta fel 2022-ben. 

Szépség és minőség. Végre visszatért a tradicionális építészet!”

A Szabad György történészről, politikusról elnevezett épület a Kossuth Lajos téren áll.

Nyitókép: MTI - Fotó: Sajtóiroda, parlament.hu

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2023. november 30. 17:35
mreinstand-2Syr Wullam 2023. november 30. 15:57 ..."Látom, kened-vágód ezt a szakmát. Annyiból egyébként releváns a két link, hogy ugyanaz a destruktív rombolás zajlik ebben az esetben is. "... Egy lófaszt, bazdmeg: a várnegyedben destruktív rombolás volt, tekintettel arra, hogy SEMMIT NEM ZAVART, de utcaképileg minőségileg emelt a góliát Levéltár szomszédságában Virág Csaba épülete, ellenben az Országház mellett VÁROSKÉPILEG javított az, hogy a téren uralkodó épületekkel megegyező eklektikus épület került a modern (sajnos, csakis ÖNMAGÁBAN! nem rossz, de a térség látványminőségének odabaszó) épület helyébe.
Bunyevac1964
2023. november 30. 16:26
De még így " hamisítva " is ( amilyen jelzőkkel megpróbálják degradálni ezt az épületet ) ezerszer jobban illik a budapesti összképbe, mint a szocreál, semmit sem tisztelő , az utcaképbe belehasító épületek. Igen , meghatározó látványeleme volt az utcaképnek a régi épület is, de úri gusztus kérdése, hogy kinek melyik tetszik. Az is egy örök dilemma, hogy a század elején, miért nem volt történelem hamisítás például reneszánsz stílusban, vagy neogótikus stílusban tervezni meghatározott középületeket. Bátran visszanyúltak akár 1000 éves stílushoz is. Mi magyarok így hamisítunk !!! Arról nem is beszélve, hogy ezek az épületek felújításához, vagy újraépítéséhez, ismételten meg kellett tanulni a rég elfeledett szakmákat. Visszanyúlni a múlt tudástárához és újra a felszínre hozni azokat.
Muki46
2023. november 30. 15:41
Megint valamit egy bibsiről neveztek el Magyarországon. Hányinger.
hlaci83
2023. november 30. 15:38
"Köszönjük kommentjét! Hozzászólása gyorsabb megjelenítéséhez, kérjük, kattintson a komment frissítése gombra! " - Miért nem spóroljátok meg a programozót és kéritek meg a kommentelőket, hogy PHP és MYSQL parancsokkal küldjék be a hozzászólásokat? (Bár egy tényleges programozót így is megspóroltatok, esetleg haver??) - Telefonon még mindig nagyító kell az űrlap mezőhöz, nem sikerül 1 CSS sort kicserélni????? - Álom kategória, de mikor óhajtjátok visszaállítani a kommentek követhetőségét? Valahogy nincs az embernek kedve visszaböngészni, vajon válaszoltak-e neki? Nagy kérés egy fórumon, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!