Döntött a legnagyobb diszkontlánc: nem fognak kinyitni december 24-én

2023. november 10. 15:33

Elsőként a Lidl csatlakozott a CÖF és az Egyenlő.hu kezdeményezéséhez, ezért a diszkontlánc több mint kétszáz áruháza már biztos, hogy nem nyit ki december 24-én.

2023. november 10. 15:33

Nem nyitnak ki a Lidl üzletei december 24-én, vasárnap – jelentette be pénteken Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke. A legnagyobb hazai diszkontlánc partnere a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és az Egyenlő.hu közös kezdeményezésének, amellyel azt szeretnék elérni, hogy szenteste napján zárva tartsanak a boltok, és a kereskedelemben dolgozók is pihenéssel, a családjukkal tölthessék a karácsonyt. Grósz Jenő kiemelte: az élelmiszeripari szektorban legnagyobb forgalmat bonyolító Lidl Magyarország teljes vállszélességgel a kezdeményezés mellé állt, és úgy döntött, hogy szenteste napján mind a 200 áruházát zárva tartja, vagyis a Lidl minden munkavállalója szabadnapot kap december 24-én.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke rendkívül fontosnak tartja a diszkontlánccal kötött megállapodást, amelyhez hasonlóra eddig nem volt példa Magyarországon. Kiemelte: modern szakszervezetként egy új típusú, a munkavállalókat közvetlenül képviselő szemléletet szeretnének a CÖF-fel közösen meghonosítani. 

„Ennek a modern szemléletnek a kiemelten fontos eredménye a Lidl-lel kötött partnerség, amelynek tovagyűrűző hatása van, mivel a társadalmi szolidaritás jegyében a többi üzletlánc is könnyebben felismeri, hogy szenteste napján nem lehet a profitszerzés a legfontosabb szempont.” – tette hozzá Bubenkó Csaba.

Az érdekképviseletek régóta kérik, hogy a december 24-e legyen hivatalosan is munkaszüneti nap. Legutóbb 2017-ben a nagypéntekkel bővült a munkaszüneti napok száma. Minden évben napirendre kerül az év vége közeledtével, hogy szenteste napjával is bővüljön a munkaszüneti napok száma. Erre ugyanakkor eddig nem került sor, ám a munkavállalók többségének december 24-én nem kell dolgoznia, vagy nem kell az egész napot a munkahelyén töltenie. Idén várhatóan még megengedőbbek lesznek a munkáltatók, mivel karácsony első napja hétfőre esik, így négynapos munkaszünet lesz.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/ Faludi Imre

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. november 23. 09:57
A Lidl-nek legalább lesz egy napja arra, hogy elpakolják a sorok közül a raklapokat meg a hetek óta ott rohadó dobozaikat.
gegrolla
2023. november 10. 20:39
Ez egy szuper lépés a Lendli góréitól.Szegény szerencsétlen áruházi dolgozók, sosem irigyeltem a melójukat, szombat-vasárnap-ünnepnap gályázás és jó eséllyel meg se kapják a nekik járó extra fizetést. Tuti, hogy úgy veszik fel őket, hogy kapásból le kell mondani erről az ellentételezésről. Igy legalább kapnak egy szabadnapot, ami egyébként is vasárnap.Megérdemlik.
I feel the earth move under my feet
2023. november 10. 17:57
Oké... de akkor MINDEN legyen zárva 24.-én... az összes benzinkút, gyógyszertár, dohánybolt, vendéglátó hely, szálloda, zárjon be Paks, álljon le a repülőtér..a metro, a villamos, a troli hiszen ott is emberek dolgoznak, ugye? Ja.. ugye... Vagy legyen minden nap munkaszüneti nap és csak havonta egyszer kelljen bemenni a dolgozónak, hogy aláírja a jelenléti ívet és felvegye a fizetést. Majd a kormány elrendeli és az úgy lesz kellően keresztény és jó! A munkáltatók dönthetnek úgy (és gyakorta úgy is dönt) hogy a szabadság terhére automatikusan kiadják ezt a napot.. de kurva jó lenne, ha a kormány nem jóenberkedne folyton mások zsebére
Zolotarjov
2023. november 10. 17:56
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!