A készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményezi a Mi Hazánk

2023. november 02. 17:38

A digitális fizetések kizárólagossá válása „a totális megfigyelés” felé tett újabb lépés volna – fogalmazott Novák Előd.

2023. november 02. 17:38
DÚRÓ Dóra; NOVÁK Előd; TOROCZKAI László

A készpénzhasználat alkotmányos védelme érdekében az alaptörvény módosítását kezdeményezte a Mi Hazánk Mozgalom több országgyűlési képviselője – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd alelnök.

„Alapvető szabadságjognak tekintjük a készpénzes fizetést, ezért az annak betiltását célzó kormányzati és jegybanki lépéseknek gátat szabnánk” 

– fogalmazott a politikus, hangsúlyozva, támogatják a digitális fizetési lehetőségeket, de csak mint lehetőséget.

Novák Előd azt mondta: a készpénzhasználat kivezetése „az új világrend” egyik fejlesztése, amellyel elsősorban Kína, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Központi Bank foglalkozik. Annak a véleményének adott hangot, hogy 

a digitális fizetések kizárólagossá válása „a totális megfigyelés” felé tett újabb lépés volna, hiszen így korlátozni lehetne, hogy valaki lakóhelyétől távolabb költsön pénzt, vagy például bizonyos területekre utazzon, „vagy akár egy gombnyomással el is vehetnék akárkinek a pénzét”.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a készpénz – szemben a digitális megoldásokkal – áramkimaradás vagy informatikai támadás esetén is biztonsággal használható. Novák Előd kifogásolta, hogy Magyarországon is egyre több helyen lehetetlen készpénzzel fizetni, legyen szó árukiadó automatákról, sporteseményekről, fesztiválokról.

(MTI)

Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. november 03. 05:05
IGEN !!!!!!! VIKTOR !!! TE TERJESZD BE A PARLAMENTBEN. MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 Trianon ellen nem szoktak tüntetni. Se Bécsben, se Brüsszelben sem Tel-Avivban
lájkbajnok
2023. november 02. 23:14
Persze, meg sírjátok vissza a pénzbedobós telefonfülkét, az újságosnál vett tömbjegyet. Szerencsétlen buszvezető meg nyitogatja a kis fém pénzesládáját a műszerfal mellett, és számolgatja az aprót, meg a visszajárót a megállóban, mert a balfasz csak úgy tud jegyet venni. Ahelyett, hogy odaérintené a telefonját.
konfucius
2023. november 02. 20:33
Tökéletesen egyetértek a kezdeményezés céljával.
Lisa
2023. november 02. 20:26
Támogatom! Kényelmesebb a kártya, de a kényelmünkért feladjuk a függetlenségüket! Ellenőrizhetőek, kiszolgáltatottak leszünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!