A Gyurcsány-korszakban is tevékeny szerepet vállalt Karácsony főtanácsadója: Tordai Csaba

2023. november 23. 07:27

Üres papírokkal való „tájékoztatás”; államtitkok magáncégbe való kiszervezése – a 2010-es éveket megelőző időszak is mozgalmas volt Tordai Csaba számára.

2023. november 23. 07:27
Tordai Csaba

Az elmúlt időszakban számos cikk jelent meg Karácsony Gergely jogi főtanácsadójáról, Tordai Csabáról, miután az adóhatóság házkutatást tartott az ügyvéd irodájában. A gyanú szerint ugyanis ott hamisíthatták meg a főpolgármester nevével fémjelzett 99 Mozgalom „mikroadományairól” szóló jegyzőkönyveket.

Sajtóértesülések szerint ugyanis Tordai irodájában napokban olyan bizonyítékokat foglalhattak le a hatóságok, amelyek az okirathamisítás bűncselekményét is alátámaszthatják.

Ezután 2010-es átadás-átvételkor eltüntetett állami e-mailekről cikkezett a sajtó, majd a Magyar Ügyvédi Kamara belengette a fegyelmi eljárást, amennyiben az ügyvéddel szemben eljárást fog indítani a hatóság.

Csakhogy a Magyar Nemzet szerint Tordai a 2006-os rendőrterrort követő „állami eltusolásban” is szerepet vállalt. 

Üres papírok

Tordai Csaba a 2006 őszén tartott kormányülésekről szóló összefoglalókkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének még az Alkotmánybíróság döntésének ellenére sem tett eleget. Karácsony főtanácsadója, 2009-ben Gyurcsány Ferenc Miniszterelnöki Hivatalának államtitkáraként ugyanis üres papírokat küldött az érdeklődő sajtónak.

Az Origó akkori megkeresésére Tordai azt válaszolta, hogy a jelentést azért kellett „megnyirbálni”, mert egyrészt ezek döntés-előkészítő információk voltak, másért államtitoknak minősültek.

Az államtitkok egy magáncégnél landoltak

A Magyar Nemzet szerint ráadásul Tordai Csaba az 1989 és 2010 közötti kormányülések összes hangfelvételének gondozását egy magáncégre bízta. Így a 2010 előtti kormányülések hangfelvételei több fronton is gondosan el lettek zárva a nyilvánosság elől.

Ez alapján talán nem meglepő – veti fel a lap –, hogy a 99 Mozgalom gyanús „mikroadományainak” lepapírozásában a főpolgármester az ezekben a munkákban már komoly gyakorlattal rendelkező Tordaira bízhatta az „adminisztrációs feladatokat”.

***

Nyitókép: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

 

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2023. november 23. 07:32
nem véletlenül szólta el magát a kisambrus, mennyire fontos nekik ez a pofa. Sokat tud, sok infót tárol, stb. Már várom mikor indul el a moslékmédiákban a tordai-mosdató gőzhenger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!