Vissza kellene állítani Budapesten a listás választási rendszert

2023. október 09. 11:57

Ez a megoldás arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat.

2023. október 09. 11:57
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

MEGFONTOLANDÓ ITTHON IS, HOGY VAJON A FIDESZ ÁLTAL KERESZTÜLVITT MÓDOSÍTÁSOK BEVÁLTAK-E A KÖZELGŐ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN? AZ A VÉLEMÉNYEM, HOGY BUDAPESTEN NEM,

ezért még egy-két hónapig rendelkezésre áll az idő változtatni, utána már politikailag és technikailag sem lenne helyénvaló felvetni ezt. Rogán Antal és Kósa Lajos 2014-ben tett javaslatot a fővárosi választási rendszer gyökeres átalakítására. Addig – a rendszerváltás óta folyamatosan – listás választáson választottuk meg a közgyűlés tagjait, onnantól kezdve a főpolgármester mellett 23 kerületi polgármester és 9 kompenzációs listán bejutott képviselő szerezhet mandátumot. Már akkor alapjogi természetű kritikák kereszttüzébe került az új rendszer (miért közvetett módon, a kerületi vezetőkre leadott szavazat alapján áll fel egy független szerv, szemben a választójog közvetlenségével stb.), de én most nem ezekkel, hanem a politikai problémákkal szeretnék foglalkozni.

A Fidesz megszavazta a javaslatot, aztán többséget is szerzett a választáson, majd 2019-ben az ellenzék győzött. 

Tehát nem lehet azt mondani, hogy csak az egyik oldalnak kedvezett a változtatás. A kerületi polgármesterek dominanciája viszont azt eredményezi a testületben, hogy a tőlük független, fővárosi szempontok kevésbé jelennek meg a döntésekben. Nemcsak hivatalból a kormánypártok, hanem ellenzéki vezetők is kritizálják a főpolgármester tevékenységét. Ennek az elégedetlenségnek valószínűleg részben az az oka, hogy az összetételből fakadóan nem tudja a közgyűlés »kitalálni« Budapestet, mert más a kerületi nézőpont, és más a fővárosi. Ezért szerintem

ÉRDEMES LENNE VISSZAÁLLÍTANI A TÖBB MINT 20 ÉVEN KERESZTÜL MŰKÖDŐ LISTÁS VÁLASZTÁSI RENDSZERT. EZ A MEGOLDÁS ARRA IS ALKALMAS LENNE, HOGY TISZTÁZZA A POLITIKAI ERŐVISZONYOKAT.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2023. november 15. 14:51
Ha visszaállítanák a listás rendszert akkor kiderülne hogy a Fidesznek kb 1/3-os támogatottsága van mindösszesen.
Kormánypárti2
2023. október 10. 08:27
Miért nem lepődök meg, hogy most nem egy jobbikos akar éppen listázni, hanem a lista másik oldala?
llnnhegyi
2023. október 09. 20:49
A Gyurcsány Ondó Ferenc kormányát szeretnéd ugye,te piszok? Nem lesz!
Phm045
2023. október 09. 18:22
Az apád faszát is vissza kellene állítani, csak most inkább ne anyádba verje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!