Szlovákiából szerezte be az alapanyagot az esztergomi robbantó

2023. október 03. 08:32

Még mindig tart a helyszínelés a robbantás után és egyre több részlet kerül napvilágra.

2023. október 03. 08:32
null

Ahogy azt korábban megírtuk, meghalt a Terrorelhárítási Központ egyik kommandósa, miután J. László magára robbantotta a házát Esztergomban. A tragédiában az elkövető is életét vesztette. Új fejleményként nemrég kiderült, hogy a robbanóanyaghoz szükséges egyik alapanyag Szlovákiából származott. – írta meg a Blikk.

A trotil nevű robbanószer alapanyagát képező hexogén vegyület ugyanis Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető mint hazákban. A vegyület szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagyerejű robbanás előidézésére képes.

A katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai során is többnyire ilyen robbanóanyagból álló töltéteket alkalmaznak

– nyilatkozta a Blikknek Száraz Pál, nyugalmazott tűzszerész.

Az eset után 12 nappal még mindig tart a helyszínelés és a romok eltakarítása J. László egykori házánál. A helyszínelés során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai

találtak egy 38 méteres, illegális alagutat a robbantó kertje alatt. 

Az alagutat J. László feltehetőleg tárolásra használta, illetve egy menekülőutat is szeretett volna kialakítani magának egy lakatlan telek irányába.

 A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Esztergomi robbantás: két kisgyermek maradt árván

Az egyik sérült még mindig élet-halál között lebeg sajtóhírek szerint.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik