Pressman: „Soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától”

2023. október 25. 16:09

Végre megszólalt az amerikai nagykövet, mindent tagad.

2023. október 25. 16:09

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy David Pressman már az ukrajnai háború előtt pénzt fogadhatott el egy Mihail Prohorov nevű orosz oligarchától Ellen Pinchukon keresztül, aki korábban jogi szolgáltatást vett igénybe az akkor ügyvédként dolgozó amerikai nagykövettől.

A Telex szerdán megkereste Pressmant, valamint a korábbi munkahelyét, a Jenner & Block ügyvédi irodát is.

A Jenner & Block nyilatkozatában határozottan tagadta,

hogy Pressman vagy az iroda bármely más munkatársa valaha is Mihail Prohorov orosz oligarchának dolgozott volna. A lapnak a nagykövet is azt mondta, hogy soha nem dolgozott orosz oligarchának.

„A kormánynak és a médiapropagandistáiknak talán nehezükre esik ezt megérteni, mivel a saját karrierdöntéseik talán másmilyenek voltak, mint nekem, de

én soha nem dolgoztam orosz oligarchának, és soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától”

– közölte a lappal az amerikai nagykövet.

Mi történt pontosan?

David Pressman a Jenner & Block ügyvédi irodánál tevékenykedett Magyarországi megbízatása előtt. A cégnek, saját honlapján található információk alapján, kiemelkedő tapasztalata van a nemzetközi szankciós és exportszabályozási ügyek terén.

Pressman nagyköveti kinevezése kapcsán nyilvánosságra hozott egy pénzügyi nyilatkozatot, amelyben köteles volt feltüntetni az előző évek anyagi forrásait. A dokumentumból kiderült, hogy 2020 és 2022 között Pressman 

több mint 1,8 millió dollárt, vagyis nagyjából hétszázmillió forintot kereshetett. 

Az iratból szintén egyértelművé vált, hogy Pressman ügyfelei között szerepelt egy bizonyos Ellen Pinchuk is, akitől jogi tanácsadás címén több mint ötezer dollár bevétele származott. – írta meg a Magyar Nemzet.

Kicsoda Pinchuk?

2007 és 2009 között Pinchuk a Moszkvai Bloomberg News TV-nél dolgozott riporterként, később azonban Pinchuk a Mikhailov and Partners nevű moszkvai PR-cég egyik vezetője lett, amely Prohorov tanácsadójához köthető. Pinchuk és Prohorov kapcsolatáról mindent elmond, hogy belső források szerint Pinchuk Prohorov legmegbízhatóbb segítsége, különösen az amerikai sajtóügyekkel kapcsolatban.

 

 

 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. december 16. 11:46
"...én ... soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától" Ezt elhiszem a seggbebaszottnak. Ugyanis dollárban kérte...
dupree
2023. november 15. 14:19
Dollárban lettél kifizetve.
kobi40
2023. október 26. 13:59
Rubelt nem. Dollárt leginkább.
Gasztronauta
2023. október 26. 13:14
PrésManci és a rubel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!